Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, κανείς δεν θα μπορεί να μπει στο γήπεδο χωρίς να έχει βγάλει κάρτα φιλάθλου, που θα του επιτρέπει να αγοράσει ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή.
«Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Συστήματος για την έκδοση, διάθεση και έλεγχος της διακίνησης των ονομαστικών/αριθμημένων εισιτηρίων σε αγώνες του επαγγελματικού αθλητισμού» είναι η πλήρης ονομασία της νέας Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β1801/20.08.2015).

Ο νόμος Κοντονή έχει βρει πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι παρομοίασαν, παρά το ιδεολογικό παράδοξο, την νομοθετική του παρέμβαση με όσα έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Το «ριζοσπαστικό» πρόσημο της Εθνικής Κάρτας Φιλάθλου έγκειται στο ότι σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 «Στην Κεντρική Βάση Δεδομένων έχει άμεση πρόσβαση η αστυνομική αρχή, δια της χορήγησης στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδικών κωδικών πρόσβασης, και το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». Δηλαδή, πλέον έχουμε να κάνουμε με κανονικό φακέλωμα μιας και όλα τα στοιχεία του οποιουδήποτε βγάλει την κάρτα θα πηγαίνουν απευθείας στην αστυνομία! Δηλαδή, η αστυνομία θα γνωρίζει πλήρως τα στοιχεία όσων πηγαίνουν γήπεδο.

Για την έκδοση Κάρτας Φιλάθλου κατατίθεται έγγραφη αίτηση του ενδιαφερομένου φιλάθλου, η οποία συνοδεύεται με την κατάθεση: α) φωτογραφίας τύπου διαβατηρίου, β) φωτοαντιγράφου της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας διαμονής γ) του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)! Το ΑΜΚΑ δεν είναι τυχαίο που απαιτείται ως δικαιολογητικό, γιατί μέσω αυτού θα καταχωρηθούν στην τεράστια βάση δεδομένων και οι ανήλικοι που δεν διαθέτουν αστυνομικά δελτία ταυτότητας. Επίσης, μιας και ζούμε σε μνημονιακούς καιρούς, πρόσβαση στη βάση δεδομένων της κάρτας φιλάθλων εκτός από της ΕΛ.ΑΣ θα έχει και η… Δ.Ο.Υ. !

Η Κάρτα Φιλάθλου θα φέρει κωδικό αριθμό αναγνώρισης του κατόχου της, σύμφωνα με τα “Διεθνή Πρότυπα Σήμανσης” και εκδίδεται με την κατάθεση της αίτησης, την οποία και παραλαμβάνει αμέσως ο αιτών φίλαθλος, αφού καταβάλλει ποσό έως δύο (2,00) ευρώ ως δαπάνη για την έκδοσή της. Και φακελωμένοι και να πληρώσουμε εμείς για το φακέλωμά μας. Πιο αριστεροί… πεθαίνουν στη κυβέρνηση.

Η Κάρτα Φιλάθλου δεν είναι κάποια ελληνική πρωτοπορία, αλλά ένα μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία, την Κύπρο και την Τουρκία και έχει οδηγήσει σε χαμηλή προσέλευση θεατών, τραγελαφικές καταστάσεις σε γήπεδα χαμηλότερων κατηγοριών με διαχωρισμούς οπαδών της ίδιας ομάδας σε “καλούς” (κάτοχοι καρτών) και “κακούς” (μη κάτοχοι), μαζικές αντιδράσεις των οργανωμένων όπως στη Τουρκία που ενωμένοι οι οπαδοί των ομάδων της Ινσταμπούλ συγκρούστηκαν στη πλατεία Ταξίμ με την αστυνομία, κλπ.

Οι οπαδοί αντιδρούν

Με την εξαγγελία του μέτρου, σχηματίστηκε ένα οπαδικό κίνημα που διαρκώς μεγαλώνει και υποστηρίζει ότι η κάρτα φιλάθλου αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου φακέλωμα.  Σε κοινό τους κείμενο δεκαέξι σύνδεσμοι οπαδών ανέφεραν σχετικά, ενώ ταυτόχρονα έκαναν και προσφυγή στο Σ.Τ.Ε.:
“Η κάρτα φιλάθλου που μας έχει υποσχεθεί ο κύριος Κοντονής για Πρωτοχρονιάτικο δώρο, (και η προσωρινή διαδικασία της καταχώρησης του ΑΜΚΑ για την αγορά εισιτηρίου) ήταν η αφορμή για να φτιάξουμε μια Πρωτοβουλία αποτελούμενη από Συνδέσμους Οπαδών προκειμένου να δράσουμε από κοινού ενάντια σε αυτό το αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο. Είναι μια απόπειρα να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας, και να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας ενάντια σε ένα μέτρο που προσβάλει την αξιοπρέπειά μας πρώτα από όλα σαν πολίτες, και κατά δεύτερον σαν οπαδούς. Ενάντια σε ένα μέτρο που, από οπαδούς μας κάνει Αριθμούς ΑΜΚΑ, και παραβιάζει προσωπικά μας δεδομένα. Ενάντια σε ένα μέτρο που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας σαν “ειδική” κατηγορία ανθρώπων, που χρειάζονται “ειδική” μεταχείριση, “ειδικούς” νόμους, μια “ειδική” κάρτα. Ενάντια σε ένα μέτρο που διαχωρίζει φιλάθλους, ναι φιλάθλους, βάση της κατοχής ή μη μιας κάρτας. Όποιος (θα) έχει την Κάρτα (θα) είναι φίλαθλος, όποιος δεν (θα) την έχει δεν (θα) είναι. Ενάντια σε ένα μέτρο, που όπως και τόσα άλλα, δεν λύνει κανένα πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Ενάντια σε ένα μέτρο που πραγματικά περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα θα έχει παρά θετικά. Όπως για παράδειγμα να αδειάσουν και άλλο τα γήπεδα, κάτι που έχει γίνει σε όποιες άλλες χώρες ισχύει η Κάρτα Φιλάθλου. Ενάντια σε ένα μέτρο που, αν περάσει, ίσως ακολουθήσουν και άλλα, ακόμα πιο ακραία…

Ενάντια λοιπόν σε μια υπουργική απόφαση που από ότι φαίνεται βρίσκει σύμφωνους τους επίσημους φορείς του αθλητισμού, αποφασίσαμε, πέραν των όποιων κοινών ενεργειών κάνουμε σαν Πρωτοβουλία, να κινηθούμε και νομικά. Έτσι, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 καταθέσαμε συλλογικά, μέσω συνεργαζόμενων δικηγόρων, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης του συγκεκριμένου μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναμένοντας την απόφαση του ΣΤΕ, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Προχωράμε από εδώ και στο εξής σε κοινές ενέργειες στο φυσικό μας χώρο πλέον, στην κερκίδα και στο γήπεδο, ενάντια στο παράλογο και αντιδημοκρατικό αυτό μέτρο. Ήδη, όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει, έχει σηκωθεί σε πολλά γήπεδα ένα πανό με το κοινό σύνθημα “ΚΑΡΤΑ-ΑΜΚΑ-ΦΑΚΕΛΩΜΑ-ΑΦΜ… ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ;”. Ήταν απλά η αρχή. Θα ακολουθήσουν συντονισμένες ενέργειες μέχρι όσο χρειαστεί. Δηλαδή μέχρι την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου. Στόχος μας είναι το κοινό αυτό μέτωπο, η Πρωτοβουλία των 16 Συνδέσμων που στηρίζουν αυτή την κίνηση, να πλαισιωθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους ακόμη Συνδέσμους και οπαδούς.”(Μεταξύ άλλων οι Navajo Antifa της Παναχαϊκής, οι Fentagin του Ατρόμητου και οι Warriors του Παναιτωλικού, η Original της ΑΕΚ, η Θύρα 4 του ΠΑΟΚ και η Θύρα 13 του ΠΑΟ. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τη Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στα μέσα Δεκέμβρη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έσπευσε να κουκουλώσει με παράταση της εφαρμογής της «Κάρτας Φιλάθλου», το νομικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε με την απόπειρα εφαρμογής του Αντισυνταγματικού αυτού νομοθετήματος.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας: www.anti-karta.gr.)

Οι φίλαθλοι ινδικά εγχειρίδια προς πείραμα.

Μήπως τελικά με πρόσχημα την οργανωμένη βία στα γήπεδα, η Κάρτα Φιλάθλου είναι μια καλή αρχή για περαιτέρω έλεγχο και απαγορεύσεις; Ποιος μας λέει ότι το επόμενο βήμα δεν θα είναι να δίνουμε δακτυλικά αποτυπώματα πριν μπούμε στο γήπεδο (γίνεται κάπου στην Ευρώπη). Ποιος μπορεί να μας πει με ακρίβεια αν η Κάρτα Φιλάθλου είναι το τέλος ή η αρχή μιας σειράς και άλλων ακραίων λύσεων για την τάξη και την ασφάλεια στα γήπεδα;

Επειδή το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν το έργο, μη τυχόν η Κάρτα Φιλάθλου είναι απλά ένα ακόμα τεστ σε ένα ιδανικό περιβάλλον κοινωνικών πειραματισμών, όπως είναι το γήπεδο, για να εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες;  Όπως λένε και οι Radical funs: “Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους ακριβείς και πραγματικούς λόγους της εφαρμογής της Κάρτας Φιλάθλου από την Πρωτοχρονιά του 2016. Μπορεί να είναι η άγνοια και η ασχετοσύνη των αρμόδιων για τον κόσμο των γηπέδων και πως αυτός πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μπορεί να είναι η ανάγκη προβολής προς την κοινή γνώμη πως παράγεται κυβερνητικό έργο και οι εξαγγελίες γίνονται πράξη. Μπορεί ο στόχος να είναι η συνολική αναμόρφωση του προϊόντος και των γηπέδων, αναμόρφωση που δεν χωράει όσους οπαδούς δεν πειθαρχούν και δεν συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα. Μπορεί να θέλουν να τσεκάρουν αντιδράσεις και αν δεν μιλήσει κανείς να περάσουν αργότερα πιο εύκολα την Κάρτα Πολίτη όπου στο τσιπάκι της θα καταγράφονται τα πάντα (προσωπικά και οικονομικά στοιχεία) και θα μιλάμε πλέον για το οριστικό φακέλωμα. Μπορεί και να είναι λίγο από όλα αυτά. Μια δόση από το καθένα που όλα μαζί φτιάχνουν το κοκτέιλ της Κάρτας Φιλάθλου. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Δεν μας αρέσουν κιόλας τα κοκτέιλ. Είναι ακριβά και για λίγους. Προτιμούμε την μπίρα, που είναι φθηνή, εύκολα προσβάσιμη και για όλους. Όπως θέλουμε και το γήπεδο: ανοιχτό για όλους, χωρίς ελέγχους και περιορισμούς σαν να πρόκειται να μπεις σε κάποιο πριβέ κλαμπ, φθηνό, ζωντανό και όχι αποστειρωμένο, με φιλάθλους-φιλάθλους και όχι φιλάθλους-πελάτες.”

Ένας Navajo Antifa

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *