Το βράδυ του Σαββάτου 27/2 στην πλατεία Εξαρχείων τρία μέλη του κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ δέχονται δολοφονική επίθεση από διακινητές ναρκωτικών οπλισμένους με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα. Ο ένας αναρχικός καταλήγει στο νοσοκομείο με βαρύτατους τραυματισμούς στο κεφάλι. Οι δράστες της επίθεσης ήταν λίγο πολύ γνωστοί για τη μαφιόζικη δράση τους στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς και για άλλες δολοφονικές τους επιθέσεις. Ο ένας από τους συντρόφους που δέχτηκαν επίθεση σε κείμενό του αναφέρει :

«Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πλατεία. Πολλοί άνθρωποι έχουν πέσει θύματα επιθέσεων και τώρα έτυχε να είμαστε εμείς. Στις άλλες περιπτώσεις (…) κανείς δεν ασχολείται. Είναι προφανές πως αν ανήκεις σε κάποια αγέλη και είσαι γνωστός μπορεί να απαντηθεί το όποιο γεγονός ή να μαζευτεί εν τη γενέσει του, ενώ αν είσαι άγνωστος θα πεθάνεις σαν το σκυλί στο αμπέλι και θα ενταχθείς σε μια αιματηρή στατιστική, την επόμενη η ζωή για τους υπόλοιπους θα κυλάει κανονικά και το γεγονός και το θύμα θα ξεχαστεί.»*

Την αμέσως επόμενη μέρα της επίθεσης πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση για το γεγονός, αποτελούμενη από αναρχικούς και κομμουνιστές, η οποία αποφασίζει παρέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων. Τα 200 περίπου άτομα που συγκεντρώνονται απομακρύνουν και τους εναπομείναντες διακινητές και δίνουν μία πρώτη πολιτική απάντηση στο γεγονός. Η συνέλευση αναρχικών και κομμουνιστών, που σχηματίστηκε για το γεγονός, καλεί σε μαζική πορεία στην περιοχή των Εξαρχείων το επόμενο Σάββατο της επίθεσης (5 Μάρτη), το οποίο αμέσως πλαισιώνεται από καλέσματα συλλογικοτήτων του αναρχικού χώρου αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Στις 5 Μάρτη εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται στο κάλεσμα και πορεύονται σε μεγάλη έκταση της περιοχής με κεντρικό σύνθημα “ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ απέναντι στην κρατική καταστολή, τις μαφίες και τον κοινωνικό κανιβαλισμό”. Η παρουσία της περιφρούρησης πολύ δυναμική, αλλά και του κόσμου που φώναζε συνθήματα κατά της γκετοποίησης των Εξαρχείων και της μαφίας, με σκοπό να πληροφορήσει για το ζήτημα την πολύπαθη αυτή γειτονιά, αλλά κυρίως να δώσει μια ηχηρή απάντηση στη μαφία που λυμαίνεται την περιοχή. Προς το τέλος της πορείας -και ενώ αυτή διερχόταν από την πλατεία Εξαρχείων- μέλη της περιφρούρησης έθεσαν σε κοινή θέα τον οπλισμό που έφεραν.

Εν συνεχεία, από το ίδιο σχήμα αναρχικών και κομμουνιστών προγραμματίστηκε μια συγκέντρωση το βράδυ του Σάββατου 12/3, η οποία περιφρούρησε ξανά την πλατεία Εξαρχείων από μέλη τέτοιων συμμοριών, ενώ από τη μικροφωνική διαβαζόταν το κείμενο της συνέλευσης για τα γεγονότα**.

Λίγα λόγια για τη μαφία των Εξαρχείων, τη σχέση της με το κράτος και τα ΜΜΕ

Τα κυκλώματα της μαφίας στα Εξάρχεια, τα οποία βασίζονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών -αλλά και στο λαθρεμπόριο και την προστασία- αριθμούν πολλά μέλη σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας τους. Η εδραίωση τους στη συγκεκριμένη γειτονιά, παρ’ όλο που σε ένα βαθμό πατάει στην περιορισμένη παρουσία των μονάδων καταστολής λόγω της έντονης κινηματικής και αγωνιστικής δραστηριότητας της περιοχής, δε θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς να είναι και στρατηγική επιλογή του κράτους. Η μαφία των Εξαρχείων είναι και προσοδοφόρα επιχείρηση για το κομμάτι εκείνο της αστυνομίας που παίρνει τα δικά του ποσοστά, αλλά και το άρμα της για τη διαρκή υποβάθμιση μιας αρκετά ιστορικής για το κίνημα γειτονιάς, έτσι ώστε να μπορεί να δικαιολογεί τις εισβολές της για την “επιβολή της τάξης και της ασφάλειας”.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί γενικότερα αλλά και του συγκεκριμένου συμβάντος ειδικότερα, ότι τα ΜΜΕ επέλεξαν να αποσιωπήσουν το γεγονός, μια επιλογή που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την επιλογή του κράτους, αυτή δηλαδή της μη-εμπλοκής του στο μαφιόζικο παραμάγαζό του. Η σιωπή αυτή βέβαια έσπασε μετά τη δημοσίευση βίντεο από την πορεία ενάντια στη μαφία, την κρατική καταστολή και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, στο οποίο φαίνεται ότι άτομα που συμμετείχαν στην περιφρούρηση ήταν ένοπλα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού άλλωστε λίγο ενδιαφέρει η υποβάθμιση μιας περιοχής λόγω ναρκεμπορίου, σε σχέση με το διαρκές κυνήγι μαγισσών εναντίων αναρχικών, και αγωνιστών γενικότερα. Από ακροδεξιά μέσα που χρησιμοποίησαν το γεγονός για να επικαλεστούν την ύπαρξη “αριστερών ταγμάτων εφόδου”, μέχρι τα καθεστωτικά που εξέφρασαν την “ανησυχία” τους για την περιοχή, φαίνεται να ετοιμάζεται για άλλη μία φορά το έδαφος για κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίων αναρχικών.

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να στηρίξουμε τις δομές που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των επιθέσεων, ενάντια σε κάθε κρατική και παρακρατική απειλή που δέχονται, και να συστρατευτούμε μαζί τους στον αγώνα που θέλει τα Εξάρχεια μια περιοχή αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης και όχι επικερδή αγορά της μαφίας και της κρατικής καταστολής.

Ζίτα

* https://athens.indymedia.org/post/1555999/
** https://athens.indymedia.org/post/1556540/

 

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *