χρόνια κολεκτίβα «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος»

«Ιδού λοιπόν, Έχουμε ένα πτώμα πάνω στην πλάτη μας, αλλά δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε τόσο εύκολα. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το τέλος του πολιτισμού, από τον κλινικό του θάνατο: τέτοιος που είναι, δεν μπορεί να ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Αυτό είναι ένα γεγονός, και εμείς πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Τα γεγονότα είναι ευμετάβλητα, αλλά η απόφαση είναι πολιτική. Ας αποφασίσουμε τον θάνατο του πολιτισμού, ας αναλάβουμε την ευθύνη για το πώς αυτό θα συμβεί: μόνο η απόφαση θα μας απαλλάξει από το πτώμα».

Αν όχι τώρα, πότε;

Ο τροχός γυρίζει, οι καιροί αλλάζουν, το μέχρι πρότινος ακλόνητο σύστημα φαίνεται να τρέμει. Πολλοί από τους υπηκόους του ξυπνούν από τον μακάριο ύπνο τους και αντικρίζουν με τρόμο την πραγματικότητα. Ολόκληρη η μεσοαστική και μικροαστική τάξη δεν χάνει μόνο το έδαφος κάτω από τα πόδια της, χάνει και τις αυταπάτες της, τη δυνατότητα δηλαδή να δανείζεται και να καταναλώνει. Η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί πέφτουν, οι φόροι πολλαπλασιάζονται και μαζί τους οι τιμές των βασικών αγαθών. Το σύστημα προσπαθεί, μέσω ψυχολογικής αλλά και απτής βίας, να διατηρήσει τον έλεγχο ώστε να μην δυσαρεστεί τους τοκογλύφους των αγορών και του ΔΝΤ, πράγμα δύσκολο και βραχυπρόθεσμο γιατί χωρίς το καρότο, το μαστίγιο είναι δυσβάσταχτο.

Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Είναι ακριβώς αυτοί οι καιροί της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης στους οποίους μας παρουσιάζονται εξαιρετικές ευκαιρίες να κάνουμε πράξη τα προτάγματά μας, να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε τα δίκτυα, τις κολεκτίβες και τις κομμούνες.

«κομμούνες που θα αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς θεσμούς: την οικογένεια, το σχολείο, το συνδικάτο, τις αθλητικές λέσχες κ.λπ. Κομμούνες οι οποίες, πέραν από την πολιτική δράση, δεν θα φοβηθούν να οργανωθούν για την υλική και ηθική επιβίωση όλων των μελών τους και των φτωχοδιάβολων που τις περιστοιχίζουν».

Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το εγχείρημα «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος», εκτός του ότι προσφέρει στους παραγωγούς μια πιο δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους, επιδιώκει να κάνει και ένα βήμα παραπέρα· να καταθέτει το έξτρα κέρδος σε ένα ταμείο το οποίο στηρίζει δομές που έχουν μια ανατρεπτική-εξεγερσιακή στόχευση (π.χ. εναλλακτικά μέσα αντιπληροφόρησης, έντυπα, το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών, λαϊκές κουζίνες κ.λπ.)

Θεωρούμε αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις δομές που θα έρχονται σε κόντρα με την υπάρχουσα καπιταλιστική οικονομία, πρακτικά και ηθικά, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να βιοποριζόμαστε αυτοοργανωμένα και με αξιοπρέπεια. Επίσης είναι στρατηγικά σωστό να έχουμε, στα χρόνια της οικονομικής εξαθλίωσης που έρχονται, τα μέσα που θα μας εξασφαλίζουν να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ώστε να τοποθετήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε άλλα επίπεδα.

Ποιοι είμαστε

Το Biocollective έχει βάση την Κρήτη, θέλει να γίνει ένα δίκτυο, μια ομπρέλα κάτω από την οποία θα βρίσκονται και θα εξελίσσονται διάφορα αγροτικά εγχειρήματα με σκοπό να διανέμουν αυτοοργανωμένα (δίχως εμπόρους και μεσάζοντες) σε παρόμοια εγχειρήματα τα προϊόντα τους. Βασική προϋπόθεση είναι όλα τα προϊόντα να είναι αποτέλεσμα εργασίας που σέβεται και δεν μολύνει το περιβάλλον από τη μια, και από την άλλη να είναι αποτέλεσμα εργασίας στην όποια δεν υπάρχουν σχέσεις εργοδότη-εργάτη αλλά μονάχα σχέσεις ελεύθερης και ισότιμης συνεργασίας.

Τα προϊόντα – Ελαιόλαδο

Το βασικό μας προϊόν είναι το παρθένο κρητικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, κατά βάση μη πιστοποιημένης βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας, με παραγωγούς εμάς τους ίδιους ή άτομα και συντρόφους τους οποίους γνωρίζουμε.

Θέλεις να συμμετέχεις ή να στηρίξεις;

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε και με άλλους παραγωγούς με βασική προϋπόθεση τα όσα αναφέρονται παραπάνω, και το προϊόν να είναι έξτρα παρθένο (από 0,3 μέχρι 0,9 οξύτητα), Η συνεργασία μας μπορεί να είναι είτε η παραχώρηση του αγροτεμαχίου για συγκομιδή (σημισιακές 50/50) ή να μας διαθέσει το ελαιόλαδο επί πληρωμής και σε υψηλότερη τιμή από αυτήν της αγοράς.

Όποια εγχειρήματα (συνεταιριστικά καφενεία, μαγειρεία, λαϊκές κουζίνες, κ.λπ.) θέλουν, ας έρθουν κατευθείαν σε επαφή μαζί μας.

http://ladistagranazia.wordpress.com/

Θα μας βρείτε:

Στην Αθήνα

Ο Σπόρος

Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο

Αθήνα, Σπ. Τρικούπη 21
τηλ. 210 3801375
[email protected]

http://sporos.org

Βοτανικός κήπος

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, στην Πετρούπολη (Αθήνα).

[email protected]

http://votanikoskipos.blogspot.com

Νοσότρος

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

email: [email protected]

www.nosotros.gr

Στο Ηράκλειο

Στην κατάληψη Ευαγγελισμού

Θεοτοκοπούλου 18

Στα Χανιά

“ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΗ – TERRA VERDE”
Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5
Τηλ. 28210-52201

Στη Γερμανία

Βερολίνο – Σε κοινωνικά κέντρα και καταλήψεις

Αμβούργο – CAFÉ LIBERTAD Kollektiv eG

Stresemannstr. 268 – 22769 Hamburg. http://www.cafe-libertad.de

Ως κολεκτίβα στηρίζουμε:

Ανοικτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους και τους διωκόμενους αγωνιστές στο Ηράκλειο Κρήτης (http://insideout.espiv.net/)
Ταμείο αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης των φυλακισμένων αγωνιστών (http://tameio.net/)
Εφημερίδα δρόμου ΑΠΑΤΡΙΣ. Θα βρείτε όλα τα τεύχη στο https://apatris.info
Κατάληψη Ευαγγελισμού (http://evagelismos.squat.gr)

Biocollective,
Κρήτη, Ιούνιος 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *