Χρονικό, ανταπόκριση και κάποιες σκέψεις για τα γεγονότα μέχρι 30/09 στη Σταυρούπολη

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην γειτονιά της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη

Στις 22 Σεπτέμβρη αριστερές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης με σκοπό να μοιράσουν φυλλάδια για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), προπαγανδίζοντας τις θέσεις τους στην τοπική μαθητική κοινότητα. Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα στεγάζει πλήθος μαθητών προερχόμενων από ένα μεγάλο κομμάτι των δυτικών συνοικιών και δε θα μπορούσε παρά να λειτουργεί ως καθρέφτης της πραγματικότητας αυτής της περιοχής στη Θεσσαλονίκη – φτώχεια, εκφασισμός, κοινωνικός κανιβαλισμός. Αντίδραση, λοιπόν, μερίδας φασιστών μαθητών και εξωσχολικών ήταν η επίθεση κατά των αριστερών οργανώσεων και η εκδίωξη τους από τα πέριξ του χώρου. Έξι μέρες μετά, στις 28 Σεπτέμβρη, δυνάμεις της αριστεράς ανακοινώνουν δημόσιο κάλεσμα σε συγκέντρωση στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, αφήνοντας στην άκρη την ΕΒΕ και βάζοντας μπροστά αντιφασιστικά προτάγματα.

Εκεί ένας όχλος φασιστών –μαθητών και οργανωμένων εξωσχολικών– χρησιμοποιώντας το σχολείο ως ορμητήριο, επιτίθενται ξανά κατά των αριστερών οργανώσεων με ξύλα, ρόπαλα, σιδερογροθιές, λοστάρια και μαχαίρια προκαλώντας τραυματισμούς, μαχαιρώματα, ενώ σημειώνεται φωτιά στο εσωτερικό του κτηρίου, με την συμμετοχή των μπάτσων με ρίψεις κρότου-λάμψης.

Η απροκάλυπτη -μα όχι αναπάντεχη στις περιοχές αυτές- φασιστική παρουσία κινητοποίησε τις αντιφασιστικές ομαδοποιήσεις και ο α/α χώρος άμεσα συντονίστηκε για να δώσει μια απάντηση, να οργανώσει την επόμενη παρέμβαση σε αυτόν τον διαρκώς ανοιχτό και κατά καιρούς κλιμακούμενο αγώνα.

Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή επανεμφανιζόμενη επίσημα μετά από ένα διάστημα σιγής, έβγαλε ανακοίνωση στήριξης στους φασιστοτραμπούκους.

Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν η αφορμή για την συσπείρωση των αντιφασιστ(ρι)ών με στόχο την παρουσία στις γειτονιές που δραστηριοποιούνται οι φασιστικές συμμορίες. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση κοινού αναρχικού μπλοκ στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην γειτονιά της Σταυρούπολης το απόγευμα της 29ης.

Τα απογευματινά καλέσματα δεν ήταν αποκλειστικά του α/α χώρου, καλούσαν επίσης διάφορες δυνάμεις της αριστεράς. Οι τελευταίες δυνάμεις κάλεσαν ανοιχτά το πρωί της ίδιας μέρας εκτός του απογευματινού ραντεβού.Συγκεκριμένα, οι αριστερές ομάδες βρέθηκαν ξανά έξω από το σχολείο με τους φασιστές εξωσχολικούς και μαθητές να επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις.Αυτή τη φορά η περιοχή του σχολικού συγκροτήματος ήταν μπατσοκρατούμενη, με τους μπάτσους να αλληθωρίζουν όταν οι οργανωμένοι φασίστες επιτίθονταν εκτοξεύοντας αντικείμενα και χαιρετώντας ναζιστικά, κάνοντας ξεκάθαρη την αγαστή συνεργασία κράτους και παρακράτους. Συμμέτοχο επίσης και μέρος του προσωπικού του σχολείου με βίντεο να τους δείχνει να φυγαδεύουν τους παρακρατικούς αφού είχε προηγηθεί επίθεση με ρίψη μολότοφ ενάντια στους αριστερούς φοιτητές. Μάλιστα εξ ονόματος της ευγενούς τους καταγωγής οι φασίστες εκδίωξαν από το σχολείο μετανάστρια μαθήτρια, ενώ άλλοι μαθητές και μαθήτριες τραμπουκίστηκαν, τρομοκρατήθηκαν και κάποιοι μάτωσαν απ’ το ξύλο.

Στην συνέχεια, έλεγχος σε διάφορα σημεία του ΕΠΑΛ φανέρωσε αποθηκευμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις ενάντια στις αριστερές οργανώσεις.Αντιστοίχως οι προσαγωγές φασιστών που ακολούθησαν μετά τα γεγονότα, οδήγησαν στην εύρεση πλήρους οπλοστασίου σε διάφορα σπίτια όπως πιστόλια αερίου, ρόπαλα, πτυσσόμενα γκλομπ και διάφορα άλλα.

Η πορεία της 29ης Σεπτέμβρη

Καθώς η ώρα πλησίαζε για την αντιφασιστική συγκέντρωση, στις εξήμισι στην πλατεία Τερψιθέας στην Σταυρούπολη, ομάδα φασιστών εμφανίστηκε ξανά προσπαθώντας να χτυπήσει την προσυγκέντρωση, βρίσκοντας αντίσταση από τους παρευρισκόμενους που τους απέτρεψαν και τους κυνήγησαν. Η πορεία ξεκινά γύρω στις οχτώ το βράδυ με μαζική παρουσία οργανώσεων της αριστεράς και ενιαίο αναρχικό μπλοκ που αριθμούσε πάνω από 1000 άτομα. Αντιστοίχως το σύνολο της πορείας ήταν πάνω από 3000.

Η πορεία διεξήχθη με παλμό και συνθήματα και με τα φασιστοειδή στα λαγούμια τους. Διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Σταυρούπολης (Γογούση-Δημητρίου Καραολή-Λαγκαδα), γύρω από τα σημεία που διεξήχθησαν τα προηγούμενα γεγονότα. Το πανό του ενιαίου αναρχικου μπλοκ έγραφε: «Ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά – τσακίζουμε τον φασισμο και ό’τι τον γεννά – αντιφασιστριες-ες αναρχικες/οι».

Η παρουσία των μπάτσων στενή με διμοιρίες πράσινων στους κάθετους δρόμους και ομάδες ασφαλιτών στις γωνίες. Η ουρά του αναρχικού μπλοκ ακολουθούνταν από διμοιρία.

Ο παλμός υπήρξε ισχυρός, οι φωνές πολλές και δυνατές, με συνθήματα αντιφασιστικά, αντεθνικά, αντικρατικά και αλληλέγγυα με τους μετανάστες. Η περιφρούρηση μαζική και έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση. Έγιναν βαψίματα στη γειτονιά με συνθήματα αλληλεγγύης στους δρόμους της προσφυγικής συνοικίας. Η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά στο σημείο προσυγκέντρωσης, στην πλατεία Τερψιθέας.

Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη

Σήμερα, ξημερώνοντας 30 Σεπτέμβρη, το σχολείο και η γειτονιά είχαν αποκλειστεί από δεκάδες μπάτσους και τα οχήματα τους, εμποδίζοντας ακόμη και τη διέλευση από τους κοντινούς δρόμους. Στην συνέχεια ξέσπασαν καινούρια επεισόδια στο ΕΠΑΛ του γειτονικού δήμου Εύοσμου όπου ακροδεξιά στοιχεία τα οποία εφόρμησαν από το κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα, έβαλαν φωτιές σε κάδους διακόπτοντας την κυκλοφορία υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

Στο μεταξύ τα κυβερνητικά φερέφωνα ήχησαν. Πρώτα δια στόματος υπουργού Κεραμέως, λέγοντας πως «η βία δε χωράει στα σχολεία μας και δε θα την ανεχτούμε». Στη συνέχεια ο υφυπουργός παιδείας Συρίγος, δε δίστασε στιγμή, αναζωπυρώνοντας το ιδεολόγημα των «δύο άκρων» και εκπροσωπώντας όσο συνολικότερα μπορούσε το (μικρο)αστικό κοινό, να ανασύρει από την εργαλειοθήκη της λίθινης εποχής ένα σπουδαίο δημοκρατικό εργαλείο, αυτό του μανιχαϊσμού: ή καλό θα ’ναι κάτι ή κακό, κρατώντας άνετα ίσες αποστάσεις: βία ασκεί η μια μεριά, βία και η άλλη. Το κράτος δικαίου θα θριαμβεύσει!

Καταλήγοντας, η θεωρία πως η καταδίκη της Χ.Α. από τα αστικά δικαστήρια θα οδηγήσει τους φασίστες σε εξαφάνιση, καταρρίπτεται για ακόμη μια φορά. Οι πρακτικές του αντιφασιστικού κινήματος βάσης είναι αυτές που θα τους εξαναγκάσουν να τρυπώσουν πάλι στους υπονόμους τους. Όλα συνεχίζονται.

*Οι εικόνες εκτός των δύο τελευταίων είναι από volpe__rossa__