Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό στέκι ΔΙΣΤΟΜΟ

Άτομα από τον αναρχικό χώρο και αντιφασίστες, ύστερα από κάλεσμα της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε το αντιφασιστικό στέκι «ΔΙΣΤΟΜΟ» στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Η ονομασία του στεκιού είναι φόρος τιμής στους νεκρούς του Διστόμου από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές στις 10 Ιουνίου του 1944. Παραθέτουμε μαρτυρία από την ημέρα εκείνη: «Στο Δίστομο άρχισαν σφαγή. Σκότωσαν αδιάκριτα γέρους, μωρά εξαμηνίτικα, γριές, τα παιδιά του σχολείου (όλα στην αίθουσα του σχολείου) και τον παπά. Βρέθηκαν όλες σχεδόν οι νέες γυναίκες σχισμένες με ξίφος ή μαχαίρι από τα γεννητικά τους όργανα μέχρι το στήθος. Βρέθηκαν γυναίκες με κομμένους τους μαστούς, ξεκοιλιασμένες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Βρέθηκαν μικρά παιδιά σφαγμένα και ξεκοιλιασμένα με τα έντερα περασμένα στο λαιμό. Του παπά του κόψαν το κεφάλι και το είχαν πεταμένο μακριά από το πτώμα του. Ο απολογισμός αυτού του σαδιστικού αφηνιασμού είναι 296 νεκροί, χωρίς να υπολογιστούν οι πολυάριθμοι πληγωμένοι και οι λίγοι κάτοικοι που έχασαν τα λογικά τους.»

Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι πως με την παρουσία μας στην περιοχή, όπως στη συνέχεια και με το άνοιγμα και άλλων χώρων σαν κι αυτόν σε άλλες περιοχές θα εξαλείψουμε την παρουσία των σύγχρονων απόγονων των Γερμανών ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους (οι χρυσαυγίτες δεν αποτελούν τίποτε άλλο από τους απόγονους των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων, των κουκουλοφόρων καταδοτών) που κατέστρεψαν τον τόπο. Μιλάμε για τους θρασύδειλους νεοναζί της χρυσής αυγής, που λερώνουν με την παρουσία τους τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, χτυπώντας πάντα με την ανοχή και τις πλάτες της αστυνομίας, όντας ανέκαθεν το μακρύ χέρι του συστήματος, ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Υποσχόμαστε λοιπόν πως η θρασύδειλη και φασιστική δράση τους τελειώνει εδώ.

Προερχόμενοι οι περισσότεροι από εμάς από την φτωχή εργατική τάξη που ολοένα και διευρύνεται στην Ελλάδα, βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της οικονομικής και θεσμικής κρίσης του συστήματος των διαχειριστών της εξουσίας, οι οποίοι αποτελούν εντολοδόχους του γερμανικού οικονομικού ιμπεριαλισμού, των ηγεσιών της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ., φερέφωνα και εθελόδουλους ακολουθητές των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που στο φόβο τους για μελλοντικές κοινωνικές εξεγέρσεις από τη φτωχοποίηση του λαού και την εξαφάνιση όλων των με αίμα κατεκτημένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, ψηφίζουν τρομονόμους και θωρακίζουν με στρατιωτικά κατασταλτικά μέτρα το κράτος έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει το 60% της κοινωνίας στα όρια της φτώχειας, 2.000.000 ανέργους, ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη, συντάξεις πείνας και ανθρώπους σε κάθε δρόμο να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, αλλά βρίσκει λεφτά για να αυξάνει τους μισθούς των ένστολών τραμπούκων της και να προσλαμβάνει συνέχεια και άλλους. Μιλάμε για την ελληνική αστυνομία, άξιους συνεχιστές του μηχανοκίνητου της αστυνομίας του Μπουραντά, βασικού συνεργάτη των Γερμανών στην κατοχή. Πληρώνουν τους ένστολους τραμπούκους για να δέρνουν καθαρίστριες που διεκδικούν το ψωμί των παιδιών τους, κατοίκους της Κερατέας και της Χαλκιδικής που παλεύουν για να μην καταστραφεί ο τόπος τους, φοιτητές και μαθητές που διεκδικούν καλύτερη παιδεία. Βασανίζουν και φυλακίζουν αγωνιστές που αγωνίζονται για την πολυπόθητη κοινωνική απελευθέρωση. Θα είμαστε πάντα απέναντι στην κρατική καταστολή αλληλέγγυοι στους αγωνιστές και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που διώκονται και φυλακίζονται για τη δράση και τον αγώνα τους.

Θέλουμε να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στο να αλλάξουν οι γειτονιές μας. Να φτιάξουμε τις δικές μας δομές αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης, όπου οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, αποφασίζοντας για την καθημερινότητά τους μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, μακριά και ενάντια σε λογικές ανάθεσης. Φτιάχνοντας σε κάθε περιοχή αυτοδιαχειριζόμενες κοινωνικές δομές που θα καλύπτουν όλες τις βασικές μας ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, διατροφή και παιδεία. Με μια λαϊκή συνέλευση που θα διαθέτει κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία με προϊόντα από δικές μας αυτοδιαχειριζόμενες κολεκτίβες χωρίς μεσάζοντες. Με μια λαϊκή συνέλευση που με ομάδες περιφρούρησης της γειτονιάς, μαζικές λαϊκές πολιτοφυλακές θα διώξει τις κάθε λογής μαφίες και ένστολους τραμπούκους, που ανέκαθεν διασφαλίζουν και προστατεύουν τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης και τρομοκρατούν την κοινωνία. Ανεπιθύμητος είναι αυτός που με την εγκληματική φράση “κάνω τη δουλειά μου” κόβει το ρεύμα στην φτωχή οικογένεια ή την απειλεί για να εισπράξει τα χρέη προς όφελος των μεγαλοτοκογλύφων μιας τράπεζας. Ανεπιθύμητος είναι ο ένστολος μπράβος του καθεστώτος, ανεπιθύμητος είναι ο μαφιόζος που πουλάει πρέζα. Ανεπιθύμητος είναι ο σύγχρονος λαδέμπορας που πουλάει και αγοράζει χρυσό. Ανεπιθύμητος είναι ακόμα και αυτός που κλέβει τον διπλανό του, που ζει κι αυτός στη φτώχεια. Θέλουμε γειτονιές αλληλεγγύης και αγώνα, με κοινωνικά κέντρα που ο κόσμος θα οργανώνεται και θα αγωνίζεται καθημερινά.

Σ’ αυτόν τον τόπο οι νεκροί και οι φυλακισμένοι του ταξικού πολέμου που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και πέθαναν για τις επόμενες γενιές είναι χιλιάδες. Εμείς ως αναρχικοί, έχοντας βιώσει φυλακίσεις και δολοφονίες αγωνιστών δεν θα αφήσουμε το ιστορικό νήμα του κοινωνικού και ταξικού πολέμου να κοπεί ποτέ. Δεν χύθηκε τόσο αίμα για να ορίζουν και να ρημάζουν τις ζωές μας οι η ντόπια άρχουσα τάξη, οι τροϊκανοί φίλοι τους και οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Δεν θα αφήσουμε τις γειτονιές μας να γίνουν μια έρημος φτώχειας, κρατικής τρομοκρατίας και αλληλοσπαραγμού των από κάτω.

Αγώνας δίχως τέλος, μαζικός και πολύμορφος.
Να διώξουμε τον φόβο, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας
διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

________________________________________
Το αντιφασιστικό-αντιεξουσιαστικό στέκι “Δίστομο” λειτουργεί στην πλατεία του Άγ. Παντελεήμονα, στην οδό Αλκιβιάδου 81, από το Νοέμβριο του 2014. Ανοίγει κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 7 – 9 μ.μ. και έχει ήδη συμβάλει στην αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην περιοχή. Σύντροφοι απ’ όλη την Αθήνα συναντιούνται και συζητούν, συνδιαμορφώνουν, πραγματοποιούν δράσεις. Η περιοχή δεν είναι πλέον ουδέτερη ή ανεκτική στο εκφασισμό που αποπειράθηκαν τον προηγούμενο καιρό να επιβάλλουν οι θρασύδειλοι τραμπούκοι της χ.α., αντίθετα, τόσο η εικόνα της -με αφίσες, συνθήματα, τρικάκια- όσο και η ουσία, με ένα “δικό” μας αντιφασιστικό χώρο συνάντησης και ζύμωσης, δείχνουν ότι ο φόβος ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν.
Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, ενώ επέστρεφαν από το στέκι, 36 σύντροφοι και συντρόφισσες προσήχθησαν στα Προπύλαια. Στη συνέχεια οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με κατηγορίες διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά (κουκουλονόμος), φθορές, εξύβριση, απείθεια (άρνηση για αποτυπώματα) . Μετά από 3 μέρες, και αφού πέρασαν από εισαγγελέα και ανακριτή, οι σύντροφοι/-ισσες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο στέκι αντιφασιστική εκδήλωση-συζήτηση με συμμετοχή συντρόφων/-ισσών από το στέκι “Δίστομο” και συντρόφων από την αντιφασιστική κίνηση πολιτών Διστόμου. Στην εκδήλωση συζητήθηκαν τα λάθη και οι ελλείψεις του αντιφασιστικού κινήματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των φασιστών: τα τελευταία 20 χρόνια, οπότε και η μετανάστευση στην Ελλάδα πήρε άλλες διαστάσεις, ένα κομμάτι του κινήματος έπεσε στην παγίδα του άκρατου ανθελληνισμού, βαφτίζοντας οτιδήποτε ελληνικό ως εθνικιστικό και ρατσιστικό και οτιδήποτε ξένο ως άξιο αλληλεγγύης, χωρίς να εξετάζει επιμέρους παράγοντες όπως ο φονταμεταλισμός και ο εθνικισμός μερών της μεταναστευτικής κοινότητας. Έτσι, υπήρξε καθυστέρηση στη σύνδεση του αντιφασιστικού αγώνα με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ελλήνων και μεταναστών προλετάριων απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό, καταπίεση, καταστρατήγηση κεκτημένων και κανιβαλλισμό.
Οι σύντροφοι από το Δίστομο έμαθαν για την ύπαρξη του στεκιού από το διαδίκτυο και ενθουσιάστηκαν με το όνομα, ήρθαν αμέσως σε επικοινωνία, οδηγώντας σε μια επιτυχή διασύνδεση αντιφασιστικών δομών και τόπων! Μίλησαν με στοιχεία βιωματικά, δίνοντάς μας μια πληρέστερη εικόνα της ναζιστικής φρίκης, που σαν μνήμη δεν εξαλείφθηκε, ακόμα και στις νεότερες γενιές. Μίλησαν για τους αγώνες που δίνουν σήμερα, για το ψεύτικο ανεβασμένο ποσοστό της χ.α. στο Δίστομο που προβάλλουν εσκεμμένα τα μ.μ.ε., για τη συνεργασία μπάτσων και φασιστών, απάντησαν σε ερωτήσεις του περευρισκόμενου κόσμου. Έκλεισαν λέγοντας «μετά απ’ όλα μας τα βιώματα και τις περιγραφές των μεγαλύτερων για τη ναζιστική φρίκη ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ο ναζισμός και ο φασισμός θα ξαναέβρισκαν έδαφος να αναπτυχθούν.» Απεύθυναν ανοιχτή πρόσκληση για τις 10 Ιουνίου, μέρα μνήμης της σφαγής, για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δίστομο.
Επίσης, έγιναν τοποθετήσεις από μέλη αυτοοργανωμένων δομών όπως η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων και η Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ) σχετικά με τους τρόπους οργάνωσης, τα προτάγματα, την κοινωνική απεύθυνση και την αποτελεσματικότητα τέτοιων εγχειρημάτων, ενώ έγιναν και τοποθετήσεις για αντιφασιστικές δράσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Τέλος, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου έγινε στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα -για πρώτη φορά!- αντιεκλογική συγκέντρωση. Μοιράστηκαν κείμενα και από τη μικροφωνική ακούστηκαν τα προτάγματά μας και πολλά και καλά αντιφασιστικά τραγούδια.