Αλληλεγγύη στους ολικούς αρνητές στράτευσης

Δύο ακόμα στρατοδικεία ήρθαν να συμπληρώσουν το μπαράζ των διώξεων  ολικών αρνητών στράτευσης που εδώ και ένα χρόνο έχει εξαπολύσει με ιδιαίτερη ένταση ο στρατιωτικός μηχανισμός. Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης είναι ανυπότακτος από το 1994 και έχει δηλώσει δημόσια ως αναρχικός την ολική άρνησή του να στρατευτεί στην κρατική πολεμική μηχανή. Μετά από αναβολή, η δίκη έγινε ερήμην, καθώς ο σύντροφος δεν έλαβε ποτέ την κλήση και καταδικάστηκε στην μέγιστη ποινή, 2 χρόνια φυλάκισης. Το εφετείο στις 5 Νοεμβρίου τον καταδίκασε σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3 χρόνια αναστολή, ενώ η ποινή, λόγω προηγούμενης καταδίκης, είναι εξαγοράσιμη και εκκρεμεί η κάλυψη του ποσού. 

Η δεύτερη δίκη αφορά τον Νίκο Κροντηρά, 46 ετών πλέον και μη υπόχρεο στράτευσης, ο οποίος δικαζόταν στις 14 Νοεμβρίου στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Κροντηράς είναι ολικός αρνητής στράτευσης από το 1996, αρνούμενος να υπηρετήσει τις ένοπλες δυνάμεις για ιδεολογικούς λόγους. Η δίκη πήρε αναβολή.

Οι διώξεις των ολικών αρνητών στράτευσης έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πλέον, γίνονται αυτόφωρες συλλήψεις και μεταγωγές, υποθέσεις παλιές ξαραχνιάζονται, νεότεροι αρνητές δέχονται υπέρμετρη ποινική και οικονομική καταστολή και σύντροφοι στοχοποιούνται για τη δράση τους. Η επιβολή δεύτερου εξαχίλιαρου και η αναφορά σε ιδεολογικές θέσεις αρνητή στράτευσης στο ΑΦΜ, ήρθε να επιβεβαιώσει ακριβώς την ποιοτική αλλαγή της στρατηγικής αυτής. Μην ψαρώνετε. Όχι τον γνωστό αριθμό φορολογικού μητρώου αλλά το αντίγραφο φύλλο μητρώου, στρατιωτικό υπηρεσιακό έγγραφο που κυκλοφορεί στον στρατιωτικό μηχανισμό και παραθέτει τυπικά γεγονότα (κατάταξη, μεταθέσεις κ.λπ.). Ναι, οι άρρενες έχουν και από αυτό.  

Παρόλ’ αυτά, και η αλληλεγγύη στους ολικούς αρνητές στράτευσης δεν θα πρέπει ν’ αρχίζει και να τελειώνει στα στρατοδικεία. Περνάει μέσα από την έμπρακτη πολιτική άρνηση της στρατιωτικής θητείας, τον αντιμιλιταριστικό αγώνα αλλά και την εκθεμελίωση του εθνικού πατριδολαγνικού προτάγματος.

Γιουσουρούμ