Ανακοίνωση έναρξης λειτουργιάς Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και Κοινωνικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο Κρήτης

Με αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου από συμπολίτες μας που διαπνέονται από αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, ιδρύθηκε Σύλλογος με την επωνυμία ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, με έδρα τον Δήμο Ηρακλείου (Α.Μ. 2467, Αρ. Απ. 170/2012).

Ο Σύλλογος «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου αλληλεγγύης Ηρακλείου, με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φαρμάκων μόνο σε ανασφάλιστους-άπορους κατοίκους του Δήμου.

Η στελέχωση και η υποστήριξη του Ιατρείου και του Φαρμακείου, με γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, γραμματείς, τεχνικούς, εργάτες και άλλο προσωπικό γενικών υποστηρικτικών καθηκόντων, γίνεται αποκλειστικά με εθελοντές μέλη ή φίλους του Δικτύου, στηριζόμενες μόνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, χωρίς καμία οικονομική, πολιτική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση, κατεύθυνση, εποπτεία ή υστεροβουλία. Έχουν δημιουργηθεί Ομάδες Εργασίας από όλους τους προαναφερόμενους, οι οποίες οργανώνουν όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για το στήσιμο ενός ιατρείου και ενός φαρμακείου, από μηδενική βάση, με μόνο κοινωνικούς όρους.

Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος-άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.ά.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος.

Το Ιατρείο αυτό φιλοξενείται, προσωρινά, στον χώρο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ηρακλείου (Μούγλων 41, Αλικαρνασσός) και, προς το παρόν, λειτουργεί μόνο με ραντεβού, κάθε Σάββατο πρωί 10-12, για παιδιά (παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός – τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από τον Δήμο Ηρακλείου για ανασφάλιστα παιδιά), κάθε Τρίτη απόγευμα 6-8, για ενήλικες (παθολογικό, γενικής ιατρικής) και κάθε Παρασκευή απόγευμα 6-8 για ψυχιατρικά περιστατικά και για ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Τα ραντεβού κλείνονται τις παραπάνω ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ιατρείου, καθώς και καθημερινά 10-12 το πρωί, στο τηλέφωνο της γραμματείας 281 300 8525.

 Το ιατρείο αυτό υποστηρίζεται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των οποίων είναι εθελοντές του Δικτύου, και βλέπουν δωρεάν στα ιατρεία τους μόνο τους ασθενείς που παραπέμπουν οι ιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου.

Για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω, γίνεται έκκληση προς όλους τους Ηρακλειώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου) να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να συμβάλλουν έμπρακτα με:

  • μόνιμη ή μακροχρόνια στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε σχετικά εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης,
  • υποστήριξη των λειτουργικών του δαπανών (φως, νερό, τηλέφωνο, γραμματειακό υλικό),
  • παροχή βασικού ξενοδοχειακού εξοπλισμού (γραφεία, καρέκλες, εξεταστικά κρεβάτια κ.ά.),
  • ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού (ηλεκτροκαρδιογράφος, υπερηχογράφος, πιεσόμετρο, μηχανάκια μέτρησης βιοχημικών παραμέτρων κ.ά.) και
  • ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, φωτοτυπικό, τηλεομοιότυπο) και, φυσικά,
  • εθελοντική εργασία.

Γιατί να συμβάλλει κανείς;

Για να διασώσει ο ίδιος την αξιοπρέπειά του, να διδάξει ήθος και αλληλεγγύη, και να σταθεί όρθιος και περήφανος απέναντι στα παιδιά του και τα παιδιά όλου του κόσμου, σ’ αυτούς τους σκυφτούς καιρούς και ανθρώπους.

Εμείς, οι άνθρωποι του Δικτύου (μέλη, φίλοι και εθελοντές), είμαστε δίπλα σας για να συντρέξουμε όποιον συνάνθρωπό μας έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Εσείς, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, είναι ζωτικής σημασίας να αγκαλιάσετε και να κάνετε δική σας υπόθεση την προσπάθεια αυτή, αλλιώς δεν θα υπάρξει.

Είναι καιρός να μετρηθούμε με τα ψέματα και να βγούμε αληθινοί.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 281 300 8525

Φαξ: info@koinoniaher.gr

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου