Ανοιχτό κάλεσμα της Συνέλευση εργαζομένων-ανέργων στο Ρέθυμνο

Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές που κατοικούμε στο Ρέθυμνο. Ζούμε καθημερινά την επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των ζωών μας. Βιώνουμε τη συντονισμένη επίθεση που το κράτος και το κεφάλαιο ολομέτωπα εξαπολύουν εναντίον μας. Βλέπουμε τις εργατικές κατακτήσεις να σαρώνονται, και όλο και περισσότερους από εμάς να οδηγούμαστε στη φτώχεια. Από την άλλη, τα ντόπια και ξένα αρπακτικά δημιουργούν τις συνθήκες για τη δική τους ανάπτυξη και κέρδος. Θέλοντας να αντισταθούμε σε όλα αυτά που αποφασίζονται για μας χωρίς εμάς, αλλά και να σπάσουμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς που μας υποβάλλονται ανάλογα με τον ρόλο μας στον καταμερισμό εργασίας (δημόσιοι-ιδιωτικοί, εργαζόμενοι-άνεργοι, κλαδικές, ντόπιοι-μετανάστες) προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας συνέλευσης εργαζομένων-ανέργων.

Αποφασίσαμε να οργανωθούμε συλλογικά, καθώς δεν καλυπτόμαστε από κάποια υφιστάμενη συνδικαλιστική δομή, είτε γιατί δεν υπάρχει κάποιο συνδικαλιστικό όργανο στο οποίο να ενταχθούμε, είτε γιατί αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην υποκρισία και την ενδοτικότητα του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Πέρα από αυτά, προτάσσουμε τη δημιουργία και τη συμμετοχή σε οριζόντιες συλλογικές δομές στις γειτονιές, τις σχολές και τους χώρους εργασίας, και επιδιώκουμε τον συντονισμό μας με αυτές. Θεωρούμε ότι η δράση μας μπορεί να λειτουργεί ενισχυτικά και αλληλέγγυα, δίπλα σε συνελεύσεις, συλλόγους ή σωματεία βάσης και σε κάθε κοινωνικό κομμάτι που επιλέγει να πορευτεί ακηδεμόνευτα, και να χτίσει συλλογική συνείδηση και συντροφικές σχέσεις στον δρόμο.

Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση των συλλογικών ζητημάτων είναι υπόθεση όλων μας. Προτάσσουμε τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στην ατομικότητα, τη μοιρολατρία και την υποταγή. Ενδιαφερόμαστε για την άμεση και ενεργό συμμετοχή όλων μας στα ζητήματα της πόλης και της κοινωνίας, μακριά από τη λογική της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της εκπροσώπησης. Να υπερβούμε τα ατομικά αδιέξοδα, την απογοήτευση και τον φόβο, και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα μαζί, με συνειδητή συλλογική συμμετοχή και δράση. Πιστεύουμε πως μόνο αν μοιραστούμε τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες μας, και αν συντονιστούμε και δράσουμε με ίσους όρους από κοινού, μπορούμε να πάρουμε ουσιαστικά τις ζωές μας στα χέρια μας.

Στη συνέλευση λειτουργούμε άμεσο-δημοκρατικά, αυτό-οργανωμένα, αδιαμεσολάβητα και οριζόντια. Άμεσο-δημοκρατικά γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται ισότιμα απ’ όσες/ους συμμετέχουν, στη βάση της συνδιαμόρφωσης. Αυτό-οργανωμένα, γιατί δεν επιθυμούμε να αφήσουμε σε κανέναν να καθορίσει τη ζωή και το μέλλον μας, αλλά προτιμούμε να πραγματώνουμε οι ίδιοι συλλογικά τις δικές μας επιλογές και διεκδικήσεις. Αδιαμεσολάβητα, γιατί δεν επιθυμούμε να ετεροκαθοριζόμαστε από ιδεολογικά στερεότυπα ή κομματικές γραμμές, και δεν θέλουμε να εκχωρούμε το μέλλον μας σε ειδικούς, αυθεντίες ή πολιτικούς εκπροσώπους. Οριζόντια, γιατί διεκδικούμε την ανάπτυξη μιας συλλογικής συνείδησης και δράσης που θα οργανώνεται από τα κάτω, πρόσωπο-με-πρόσωπο, στη βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης, και στην οποία θα αναλαμβάνουμε οι ίδιοι τις ευθύνες των επιλογών μας. Για μας, η λειτουργία της συνέλευσης δεν είναι μόνο ο τρόπος που οργανώνουμε τους αγώνες μας στο σήμερα, αλλά αποτελεί, ως πρόταγμα, το οργανωτικό κύτταρο της κοινωνίας που οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε αύριο.

Να οργανωθούμε συλλογικά και να στήσουμε το κοινωνικό ανάχωμα που θα αποκρούσει την επέλαση της βαρβαρότητας, να αντισταθούμε στον διαφαινόμενο ολοκληρωτισμό και εκφασισμό της κοινωνίας, να επανοικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους, να αναπτύξουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της κοινωνικής αντεπίθεσης.

Συνέλευση εργαζομένων-ανέργων στο Ρέθυμνο

Η συνέλευση γίνεται κάθε Δευτέρα, στις 20:00, στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου, Νικηφόρου Φωκά 82, Παλιά Πόλη.

synerga-re.espivblogs.net
email: synerga-re@espiv.net