[Ηράκλειο] Ανταπόκριση από την Φεμινιστική πορεία 22/06

Την Τρίτη το απόγευμα, 22 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε πορεία που καλέστηκε από τις «φεμινίστριες ηρακλείου», για τα τελευταία περιστατικά έμφυλης βίας με αποκορύφωμα τη γυναικοκτονία της Κάρολαιν Κράουτς από τον σύζυγό της, στα Γλυκά Νερά. Στο κείμενο που μοιράστηκε στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών, επισημαίνεται πέρα από την γυναικοκτονία, ο σεξιστικός λόγος από ΜΜΕ, βουλευτές και μπάτσους, ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και η περίπτωση της Δημήτρη Καλογιάννη. Η πορεία, η οποία μάζεψε γύρω στα 300 άτομα με 4 πανό, είχε πολύ παλμό και δέχτηκε θετική αντίδραση από τον κόσμο που ενίοτε χειροκροτούσε με επιδοκιμασία τα συνθήματα, μεταξύ των οποίων ακούστηκαν:
«Στα Γλυκά Νερά δεν έγινε ληστεία – ήταν άλλη μία γυναικοκτονία»
“Μπάτσοι, TV, δικαστικοί, όλοι μαζί ξεπλένουνε τον κάθε βιαστή!”
«Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει – στο σπίτι, στη δουλειά ποτέ καμία μόνη»
“Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω ΟΧΙ σημαίνει πως δεν θέλω!”

Ακολουθεί το κείμενο του καλέσματος:

Άλλη μια αδερφή μας νεκρή, άλλη μια γυναίκα δολοφονημένη από αυτόν “που είχε τα κλειδιά του σπιτιού της” και ακόμη συζητούν αν ο όρος γυναικοκτονία είναι σωστός. Εμείς λέμε ΝΑΙ, αυτός είναι ο σωστός όρος, δίνει την έμφυλη διάσταση ειδεχθών εγκλημάτων και στιγματίζει το σύστημα της πατριαρχίας και τις αντιλήψεις που ευθύνονται για την έξαρση γυναικοκτονιών στον αναπτυγμένο κόσμο ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα.

Ο ρόλος της αστυνομίας, των δικαστών, αυτών που νομοθετούν και των ΜΜΕ είναι εξοργιστικός με τον ευνοϊκό τρόπο που μεταχειρίζεται τους γυναικοκτόνους διασύροντας την προσωπικότητα και σπιλώνοντας την μνήμη των νεκρών.

ΩΣ ΕΔΩ! Ο πόνος μας, τα τραύματα που ξυπνούν σε όλ@ επιζώντ@ έμφυλης βίας γίνονται ΟΡΓΗ και μας βγάζουν στους δρόμους.

Πορεία την ΤΡΙΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 19.00 στα Λιοντάρια.

φεμινίστριες ηρακλείου