Απίστευτο και όμως GAMATO

Το GAMATO είναι μία επιχείρηση ταχυεστίασης με ένα κατάστημα στου Ζωγράφου (Λ. Παπάγου 120) και ένα κατάστημα στην Πετρούπολη (Λ. Πετρουπόλεως 28). Ο εργοδότης των καταστημάτων ονομάζεται Ιωάννης Καλύβας. Στα τέλη Νοέμβρη του 2014 προχώρησε σε lock out στο κατάστημα του Ζωγράφου εκτοξεύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση και πέταξε τους εργαζόμενους στο δρόμο, αφήνοντάς τους απλήρωτους.

To GAMATO είναι μια Μανωλάδα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ήταν μόνο η ανασφάλιστη εργασία, τα 12ωρα, 16ωρα ακόμα και 18ωρα, οι καθυστερήσεις πληρωμών, οι απλήρωτες υπερωρίες, βραδινά (μετά τις10:00 την νύχτα), Κυριακές (προσαύξηση 75%), τα δεκάδες απλήρωτα “δοκιμαστικά” 12ωρα,οτι οι εργαζόμενοι δούλευαν σε όλα τα πόστα (ντελιβερι, καθαριστές, μπουφετζήδες, τηλεφωνητές, ταμίες, λάντζίερηδες) τα εργατικά ατυχήματα. Στο GAMATO ο Καλύβας επέβαλλε την τρομοκρατία και το νόμο της σιωπής. Διατυμπάνιζε ότι ήταν στις ειδικές δυνάμεις και τις σχέσεις του με την νύχτα. Η μέρα ξεκινούσε με προσβολές και “μπινελίκια” και συνεχιζόταν έτσι. Είχε καταρτίσει εσωτερικό “κανονισμό εργασίας” δικής του εμπνεύσεως. Για τον εργαζόμενο που καθυστερούσε λίγα λεπτά το πρόστιμο ξεκινούσε από τα 5 ευρώ, ενώ όταν κάποιος εμφανιζόταν “ατημέλητος” (πάντα σύμφωνα με το υποκειμενικό κριτήριο και τα στρατιωτικά πρότυπα του Καλύβα) το πρόστιμο ανερχόταν στα 25 ευρώ. Εξωφρενικότερος όλων ήταν ο “κανονισμός”  που έλεγε πως “όποιος δεν τηρεί τις εντολές μου άσχετα με το πόσο παράλογες είναι θα πληρώνει 50 ευρώ πρόστιμο”. Για τον εργαζόμενο που εξέφραζε αντιρρήσεις προέκυπτε ανάκριση τετ α τετ με τον Καλύβα στο υπόγειο…

Λίγο πριν κλείσει το κατάστημα (για “ανακαίνιση” σύμφωνα με τα λεγόμενα του “εργοδότη”, lock out σύμφωνα με τα δεδομένα) στις 23 Νοέμβρη του 2014, δύο εργαζόμενοι πήγαν να ζητήσουν τα χρήματα που τους χρώσταγε και βρίσκουν τον αδελφό του. Ο αδελφός δήλωσε πως “αν θέλετε να πάρετε τα χρήματά σας, να δουλέψετε απλήρωτοι για δύο εβδομάδες στο “ανακαινισμένο” κατάστημα και εφόσον πάει καλά θα σας δίνω από δέκα – δέκα ευρώ την ημέρα μέχρι να σας ξεχρεώσω”. Οι εργαζόμενοι φυσικά αρνήθηκαν και ο αδελφός κάλεσε το “σκληρό” Καλύβα που εμφανίστηκε με τη συνοδεία δύο φουσκωτών μπράβων. Οι “συνοδοί” λοιπόν του “εργοδότη” απείλησαν τον ένα από τους εργαζόμενους πως κουβαλούν “σιδερικά” και καλά θα κάνει να συμφωνήσει, γιατί “δεν θέλουν να του κάνουν κακό”.

Ενάντια στο φόβο και την υποταγή κι ενώ το κατάστημα παρέμενε κλειστό, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να σπάσουν τη σιωπή. Γνωστοποίησαν την κατάσταση, στην κατάληψη του Δημαρχείου Ζωγράφου σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στου Ζωγράφου και κατά την λήξη της κατάληψης έγινε παρέμβαση στο GAMATO. Ταυτόχρονα απευθύνθηκαν στη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), το πρωτοβάθμιο ομοιοεπαγγελματικό σωματείο για τους ντελιβεράδες/διανομείς,courier και εξωτερικούς και με τη στήριξη του σωματείου μας προχώρησαν σε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ. Την ίδια περίοδο ένας από τους εργαζόμενους συναντήθηκε με τον Καλύβα, κι ο “εργοδότης” του ξεκαθάρισε πως οι συνάδελφοι θα πρέπει “ να κοιτάνε πίσω από την πλάτη τους όταν επιστρέφουν τη νύχτα σπίτι τους ”.  Την ημέρα που το κατάστημα άνοιξε με τη “νέα” επωνυμία Greek GAMATO, τέσσερις “φουσκωτοί” στέκονταν μπροστά από την πόρτα.

Πλέον, στο δίκαιο αγώνα τους που αφορά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, έχουν συνταχθεί συνελεύσεις γειτονιών, καταλήψεις, στέκια, ομάδες, πρωτοβουλίες κατοίκων από τις περιοχές του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Παγκρατίου, του Ίλιον, του Περιστερίου, της Πετρούπολης, του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου, τα σωματεία βάσης ΣΒΕΟΔ και Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Επαγγελμάτων στο Χώρο του Επισιτισμού (ΣΣΜ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών.
Μετά από δύο παρεμβάσεις (μαζικό μοίρασμα και μοτοπορεία) που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου το κατάστημα στου Ζωγράφου έκλεισε. Ο Καλύβας δήλωσε σε εφημερίδα “πέντε κωλοαλβανοί και ένα πρεζόνι μου έκλεισαν το κατάστημα”. Ο αγώνας συνεχίζετε. Την Πέμπτη 24/01 πραγματοποιήθηκε μοίρασμα και αφισοκόλληση στηα πέριξ των Αγίων Ανάργυρων και Ιλίου από συλλογικότητες της περιοχής και το Σάββατο 24 /01 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στο κατάστημα της Πετρούπολης. Ενώ την Τετάρτη 28/01 υπάρχει συγκέντρωση στην Επιθεώρηση εργασίας, όπου για 2η φορά συναντιούνται εργαζόμενοι και εργοδοσία παρουσία των σωματείων (ΣΒΕΟΔ & ΣΣΜ).

Ο αγώνας των συναδέλφων στο GAMATO μας αφορά όλους. Η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, οι αυθαιρεσίες, η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας (και όχι μόνο) είναι ο νέος άγραφος κανόνας και το ιερό δισκοπότηρο των αφεντικών ενώ η απειλή της απόλυσης έρχεται να συμπληρώσει τη γκροτέσκα “Γκουέρνικα” του ταξικού πολέμου σήμερα. Η πολυδιαφημισμένη “ανάπτυξη” που υπόσχονται πολιτικοί και τεχνοκράτες μέσω των παπαγάλων της ενημέρωσης στοχεύει να περάσει σαν οδοστρωτήρας από πάνω μας και γι’ αυτό θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί της.

Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απειλές, στους μπράβους και τους μαφιόζους οι συνάδελφοί μας θα κερδίσουν το σύνολο των δεδουλευμένων (νυχτερινά, έξοδα κίνησης, άδειες, αποζημιώσεις, δώρα και όλα τα ένσημα).

Οι απειλές και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες δε μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν.
Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του- Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου