[Αυστρία] Tο «τιρκουάζ» πλοίο βυθίζεται;

Tο «τιρκουάζ» πλοίο βυθίζεται;1

Τον Αύγουστο του 2021 κυκλοφόρησε στην Αυστρία το μυθιστόρημα «Salonfähig»2 του Elias Hirschl. Ο ήρωας της ιστορίας διαβάζει Αριστοτέλη πίνοντας τον πρωινό του εσπρέσο, ρίχνει νομίσματα σ’ έναν ζητιάνο, και στέλνει ως ανάδοχος γονιός μερικά ευρώ στο παιδί του στην Αφρική. Στη συνέχεια ανταμείβει πάντα τον εαυτό του μ’ ένα κομμάτι Sachertorte (βιεννέζικο κέικ σοκολάτας!) και ησυχάζει. Ωστόσο οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία ξεπερνούν σε μυθοπλασία και υπερβολή τους ήρωες του Hirschl, και αποκαλύπτουν τη σχέση της ιδιοκτησίας των μέσων με την πολιτική εξουσία και την ανεξαρτησία του λόγου.

Στις 6 Οκτωβρίου οι διωκτικές αρχές –μετά από την εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά– πραγματοποιούν έφοδο στην καγκελαρία, στα κεντρικά του συντηρητικού κυβερνόντος κόμματος (ÖVP) της Αυστρίας, και στα γραφεία μέσων ενημέρωσης, και κατάσχουν σκληρούς δίσκους, διακομιστές, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Ο παραιτηθείς καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, και οι στενοί αυλικοί του κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν μέσα ενημέρωσης –όπως την εφημερίδα «Österreich»– με παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ δημόσιου χρήματος για εγκωμιαστικές δημοσκοπήσεις. Οι κατηγορίες αφορούν το διάστημα μεταξύ 2016-2018, όταν επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ήταν ένας στενός «φίλος» του Kurz, ενώ ο ίδιος εκπροσωπούσε το Υπουργείο Εξωτερικών. «Αυτή η διαφθορά μέσω της διαφήμισης, αυτά τα deals δημοσιογραφίας και πολιτικής έχουν συνέπειες για την ίδια τη Δημοκρατία», επισημαίνει ο δημοσιογράφος Andy Kaltenbrunner3 – μια δημοκρατία που δεν έχει για εντολοδόχο της τοn λαό, αλλά παραμένει εθελόδουλη υποκύπτοντας σχεδόν πάντα στις υπαγορεύσεις της ολιγαρχίας του χρήματος.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο συσπείρωσε τον κυβερνητικό εταίρο των Πρασίνων, Werner Kogler, με όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και λοιπές πολιτικές οργανώσεις από τον ελευθεριακό χώρο, με αποτέλεσμα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ÖVP στη Βιέννη, για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο «Basti» (=Sebastian), φωνάζοντας συνθήματα κυρίως εναντίον της διαφθοράς.

Λίγες μέρες αργότερα ο καγκελάριος της Αυστρίας δηλώνει την παραίτησή του, για να επανέλθουν οι «σταθερές πολιτικές συνθήκες», όπως αναφέρει στη συνέντευξη τύπου, και στη θέση του προτείνει τον Alexander Schallenberg, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα πλανάται πλάνην οικτράν αν πιστεύει ότι μια «αποκαθήλωση» σημαίνει και το τέλος της κυβερνητικής κρίσης, δεδομένου ότι ο Schallenberg, για ακόμη μια φορά, συνδέει τη μοίρα του με το «τιρκουάζ» πλοίο που βυθίζεται …

Louise

1. Στο λογότυπο του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) –χριστιανοδημοκρατικό, συντηρητικό κόμμα– κυριαρχεί το τιρκουάζ χρώμα.

2. Salonfähig < απόδοση στα ελληνικά= ο κοινωνικά ανεκτός και κατάλληλος για τα κοσμικά σαλόνια.

3. Πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνιδρυτής του ερευνητικού κέντρου «Medienhaus» στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογραφίας, με έδρα τη Βιέννη. Στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο πολιτικό ρεπορτάζ.