Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο της κατάληψης Ευαγγελισμού

Τα κλαμπ της αλλοτρίωσης, η διασκέδαση με εισιτήριο, οι πορτιέρηδες, η λογική του κέρδους, το μίζερο life style, η εμπορευματοποίηση της κοινωνίας, η κατανάλωση του ελευθέρου χρόνου και χώρου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!

Ό,τι μας παρουσιάζουν για ακατόρθωτο είναι εφικτό με την ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ!

Να πάρουμε στα χέρια μας τις ανάγκες μας, από τη στέγαση μέχρι τη διασκέδαση, μέχρι…!

Λίγα λόγια για τη λειτουργία του…

Ο χώρος του Αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου δημιουργήθηκε από την αρχή λειτουργίας της κατάληψης Ευαγγελισμού, με σκοπό να καλύψει την ανάγκη για επικοινωνία, συνεύρεση, γνωριμία, ψυχαγωγία, δημιουργία, κρατώντας απ’ έξω τις λογικές του κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της αποξένωσης που κυριαρχούν στη σημερινή κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει (τουλάχιστον για εμάς) ότι πρόκειται για ένα φτηνό εναλλακτικό μπαρ, αλλά για ένα ζωντανό, ανοιχτό χώρο συνάντησης και έκφρασης ανθρώπων και ιδεών.

Αυτή τη στιγμή τον χώρο του καφενείου τον διαχειρίζονται εκτός από τη συνέλευση της κατάληψης Ευαγγελισμού, ακόμη 3 συλλογικότητες: η εφημερίδα δρόμου Άπατρις, οι Υφάντρες της μνήμης & η Αντιφασιστική συνέλευση Ηρακλείου, και έχουμε συναποφασίσει για τη λειτουργία του καφενείου τα εξής:

  1. Οι τιμές στα ποτά να μην ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος αγοράς τους, όταν όμως συμβαίνει αυτό και γίνεται για λόγους οικονομικής ενίσχυσης (π.χ. εφημερίδα, ταμείο αλληλεγγύης, κ.ά.) ο κόσμος θα είναι ενήμερος από τα πριν με σχετική ανακοίνωση. Το «κέρδος» που βγαίνει από το καφενείο πάει για να καλύψει τα βασικά έξοδα των ομάδων/συνελεύσεων που το λειτουργούν (εκδηλώσεις αλληλεγγύης, κτιριακά προβλήματα και υποδομές, αφίσες, έντυπα κ.λπ.).
  2. Βρίσκουμε αναγκαία την ύπαρξη ωραρίου λειτουργίας και θα θέλαμε να τηρείται για να μην ενοχλούμε τη γειτονιά, γι’ αυτό και στις 03:30 π.μ κλείνει η μουσική, μαζεύονται τα ποτά (αν υπάρχουν) και καθαρίζεται ο χώρος.
  3. Επειδή ο τρόπος που λειτουργούμε δεν εμπεριέχει ρόλους και λογικές σερβιτόρου, πελάτη, μπάρμαν ή καθαρίστριας, επιθυμούμε όλοι οι παρευρισκόμενοι να φροντίζουν για τον χώρο και την καθαριότητά του, και να βοηθούν στο συμμάζεμά του στο κλείσιμο.
  4. Πέρα από μουσική, ποτά, καλή διάθεση και ανθρώπους για συναναστροφή, στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει πάγκος με έντυπο υλικό, που καλό είναι να προσέχουμε όλοι στην καλή διατήρησή του, ώστε να μην σκίζονται ή πέφτουν ποτά και λερώνονται τα έντυπα.

Υ.Γ. Σε προτάσεις, κριτικές, ιδέες φυσικά είμαστε ανοιχτοί και είναι ζητούμενο να υπάρχουν και να κατατίθονται στις συνελεύσεις που λειτουργούν στο κτίριο της κατάληψης Ευαγγελισμού.

Διαχειριστική συνέλευση κατάληψης Ευαγγελισμού
 Θεοτοκοπούλου 18, Ηράκλειο – Φλεβάρης 2013