Χαλανδρίτσα, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Μανωλάδας

Στις αρχές Μάρτη και μετά από την υπερπροσπάθεια δύο εκ των εκμεταλλευόμενων ρουμάνων μεταναστών, που απέδρασαν και κατάφεραν να φτάσουν στην πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα, έγινε γνωστή μια καινούργια υπόθεση εκμετάλλευσης εργατών με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου, στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας αυτή τη φορά. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τώρα βγήκε στην επιφάνεια, καθώς ήταν γνωστή στις αρχές από τα προηγούμενα χρόνια, μιας και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης πτηνοτροφείου είχε συλληφθεί ξανά στις 14 Φεβρουαρίου 2013 για εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Και όμως συνέχιζε (μαζί με τον 41χρονο ρουμάνο συνεργάτη του που συνελήφθη μαζί του) επί χρόνια την ίδια δουλειά εν γνώσει των αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Το σημείο που έκανε τη διαφορά αυτή τη στιγμή μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως οι δύο εργάτες που κατάφεραν να αποδράσουν δεν ενημέρωσαν την αστυνομία αλλά την πρεσβεία τους, αλλιώς η ιστορία πιθανότατα θα είχε ακολουθήσει τη γνωστή διαδικασία του κουκουλώματος από τους μπάτσους και την επικοινωνία τους με τον δουλέμπορο.
Τα στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια είναι αποκαλυπτικά των συνθηκών που βίωναν οι σύγχρονοι δούλοι: Ζούσαν ανά 3-4 άτομα μέσα στο χώρο που ήταν οι στάβλοι για τα κοτόπουλα, χωρίς θέρμανση και με τραγικές συνθήκες υγιεινής. Ζητούσαν παυσίπονα για ν’ αντέξουν το πόνο και δεν τους έδιναν. Δούλευαν υπό την απειλή των όπλων, για 15 περίπου ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ, έμεναν στο παράπηγμα που τους είχε βάλει, τρέφονταν με ό,τι τους έδινε και, αν το αφεντικό θεωρούσε πως δυσανασχετούσαν, δεν δίσταζε να ρίχνει εκφοβιστικά στον αέρα ή κοντά στα πόδια τους με την καραμπίνα. Πότε δεν πήραν το μισθό τους, έπαιρναν μόνο 5 ευρώ την εβδομάδα για ν’ αγοράσουν ψωμί και να φάνε όλη την εβδομάδα. Δεν έβγαιναν από την πτηνοτροφική μονάδα για ν’ αγοράσουν το ψωμί αλλά ερχόταν μέσα σ’ αυτήν ένα φορτηγάκι που πουλούσε ψωμί. Στην κατοχή του 51χρονου δουλεμπόρου βρέθηκαν 1.595.115 ευρώ (κρυμμένα σε χρηματοκιβώτιο), ένα πολυτελές αυτοκίνητο, πιστόλι με 90 φυσίγγια, 2 κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού!

Σε αυτό το τελευταίο διάστημα ο πτηνοτρόφος (το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό μάλλον γιατί δεν είναι αντιεξουσιαστής) είχε φυλακισμένα άλλα 7 άτομα στο κάτεργό του, ενώ αναφέρεται ως συνεργός του στο κύκλωμα διακίνησης ένας άλλος ρουμάνος, που του έφερνε τα μελλοντικά θύματα υποσχόμενος σε αυτά εργασία, ο οποίος δεν έχει βρεθεί. Η πτηνοτροφική μονάδα, σημειωτέον, δεν βρίσκεται απομονωμένη, αλλά περίπου 200 με 300 μέτρα το πολύ από το κέντρο του χωριού…

wake up