Δεν πληρώνουμε τίποτα, μας ανήκουν όλα

Το σύστημα, περνώντας την πιο βαθιά του κρίση, εξαπολύει σκληρή επίθεση στους από κάτω με αλλεπάλληλα εξοντωτικά μέτρα: Απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, έκτακτοι φόροι, χαράτσια. Μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο μιας κοινωνικής αναταραχής, η εξουσία αναδιαρθρώνεται και τρομοκρατεί καταστέλλοντας όποιον θέλει να της χαλάσει τα σχέδια. Μέσω του φτιαχτού διλήμματος, που με επιτυχία περνάει από τα κάθε λογής παπαγαλάκια της, «χρεοκοπία ή συναίνεση», «ευρώ ή δραχμή», ορίζει νέα έκτακτη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη που συνεργάζεται με σοσιαλδημοκράτες, δεξιούς και εθνικιστές, οι οποίοι προβάλλονται ως εθνικοί σωτήρες που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο που βρίσκεται. Η εθνική ενότητα προβάλλεται από το καθεστώς ως μονόδρομος για τους από κάτω, ώστε το ίδιο να καταφέρει να έχει την αποδοχή και την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων στην παραπέρα σκληρότερη επίθεση που μας επιφυλάσσει, για να οδηγήσει όλο και περισσότερους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δυστυχώς μεγάλος μέρος της κοινωνίας, απογοητευμένο με τον τρόπο διακυβέρνησης ως τώρα, για άλλη μια φορά τρώει το παραμύθι και εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια διαφορετική μορφή διαχείρισης, της συγκυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ξυπνάτε ρεεε γιατί χανόμαστε!

Η λύση σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια διαφορετική μορφή εξουσίας, γιατί είναι τέτοια η φύση της που δεν υφίσταται χωρίς πάνω και κάτω, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Εκείνοι θα ψάχνουν πάντα να βρουν μια διέξοδο, ώστε να αυξάνουν τα προνόμιά τους και τα πλούτη τους, τα οποία για να εξασφαλιστούν πρέπει κάποιοι άλλοι να πεινάσουν. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται το παραμύθι τους περί εθνικής ενότητας. Ποια εθνική ενότητα; Έλληνες είναι και οι εξουσιαστές και οι εξουσιαζόμενοι, αλλά τα συμφέρονταά μας έρχονται σε σύγκρουση. Έλληνες είναι και οι τραπεζίτες, των οποίων σκοπός είναι η συσσώρευση πλούτου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των από κάτω. Έλληνες είναι και οι φασίστες που σφάζουν ή κάνουν σαπούνι όποιον διαφορετικό στο χρώμα, που συνεργάζονται με το κράτος και τους μπάτσους, που λειτουργούν ως παρακράτος καταστέλλοντας τους κοινωνικούς αγώνες.

Τι μας ενώνει δηλαδή, ότι απλώς βρισκόμαστε ή γεννηθήκαμε στον ίδιο τόπο, όταν οι διεκδικήσεις μας είναι εχθρικές;

Δεν πληρώνω τα χαράτσια;

Η απάντηση στη σφοδρή επίθεσή τους δεν μπορεί να είναι απλώς ένα «δεν πληρώνω». Μπορεί από τη μία να αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια τους, αλλά το θέμα είναι με τι προοπτική το κάνουμε όλο αυτό και τι διεκδικούμε;

Δεν πληρώνουμε, και στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε δικονομικά ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, μαζεύοντας όσο πιο πολλές υπογραφές μπορούμε; Μην ξεχνάμε όμως ότι οι ίδιοι που έκαναν τα χαράτσια, έκαναν και τους νόμους, και πως τα σχέδια των από πάνω είναι τέτοια που θα συνεχίσουν να επιβάλουν κι άλλα χαράτσια κι άλλους φόρους. Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια χωρίς να βρίσκουμε προβληματικό ότι πληρώνουμε κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την υγεία κ.λπ.; Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια και θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν γυρίζαμε στις συνθήκες πριν την κρίση; Γιατί πριν δεν υπήρχαν φτωχοί, άστεγοι, άνεργοι και εκμετάλλευση, ή μήπως ήμασταν καλά τότε επειδή δεν απειλούμασταν εμείς, αλλά κάποιοι άλλοι.

Δεν πληρώνουμε λοιπόν τίποτα, γιατί όλα μας ανήκουν και είναι κλεμμένα. Δεν περιμένουμε τίποτα από τους εξουσιαστές μας, τραπεζικούς, εφοπλιστές, αφεντικά, κόμματα, γιατί αυτοί πάντα θα προσπαθούν να βρουν ύπουλους τρόπους να καταστείλουν και να αλλοιώσουν τους αγώνες μας. Ξεπερνάμε τους φόβους και τα πλαστά διλήμματα που μας δημιουργούν. Είμαστε εχθρικοί απέναντι σε κάθε είδους εξουσίας, αφού όσο υπάρχει θα συντηρούνται οι διαχωρισμοί και η εκμετάλλευση. Αυτο-οργανωνόμαστε οριζόντια, συλλογικά και από τα κάτω, ανεξαρτήτως έθνους, πόλης, χωριού, γειτονιάς και μέσα από πολύμορφους ριζοσπαστικούς αγώνες ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό. Δημιουργούμε οι ίδιοι τους όρους ζωής που θέλουμε.

Για την κοινωνική Επανάσταση και Απελευθέρωση

Το κείμενο μοιράστηκε από συντρόφους ως παρέμβαση στην πορεία ενάντια στα Χαράτσια, που διοργανώθηκε από οργανώσεις και φορείς των Χανίων την Πέμπτη 2 Φλεβάρη.