ΔΕΘ 2013… Το τέλος μιας εποχής

Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη, και οι προετοιμασίες για το ετήσιο πανηγύρι της ΔΕΘ γίνονται πάντα εξαιρετικά αισθητές στο κέντρο της πόλης. Μισοτελειωμένα δημόσια έργα καμουφλάρονται, τρύπες στους δρόμους όπως-όπως μπαλώνονται, και όλων των ειδών ένστολοι ρόμποκοπ παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους. 4500 μπάτσους και ασφαλίτες από Αθήνα και Β. Ελλάδα φιλοξένησε φέτος η Θεσσαλονίκη για να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη ΔΕΘ. Κλούβες παντού παραταγμένες, και κυρίως κοντά σε πιθανούς στόχους (Τούρκικο Προξενείο, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Δημαρχείο και Πανεπιστήμια), η αύρα για την εκτόξευση νερού να φυλάσσεται μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μία ιπτάμενη κάμερα και δύο ελικόπτερα να σκανάρουν σε 24ωρη βάση την κινητικότητα στην πόλη. Ειδικά την ημέρα της ΔΕΘ (Σάββατο 07/09) ήταν απίθανο να μην συναντήσεις διμοιρία, ασφαλίτη ή κάποιον ένστολο σε δίκυκλο, αν μένεις στο κέντρο, ακόμα και αν ήθελες να πας για ψωμί!

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις ήταν 4 με διαφορετική σύσταση κόσμου η καθεμία. Το ανοιχτό συντονιστικό ενάντια στα μεταλλεία, η επιτροπή αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και η κατάληψη του Ορφανοτροφείου καλούσαν στην Αγίας Σοφίας, ενώ στην Καμάρα συγκεντρώθηκε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε, το μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας και η Α.Κ. Σίγουρα 30 προσαγωγές έγιναν προληπτικά πριν ξεκινήσει η πορεία σε κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας. Με πολύ χαλαρούς ρυθμούς γενικά κινήθηκε η πορεία σε όλο της το μήκος, με απουσία μπάτσων, και κρεμάστηκε γιγαντοπανό σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης Ορφανοτροφείου μπροστά στην κάτω πύλη της ΔΕΘ. Στο τέλος, κόσμος συγκεντρωμένος στην Καμάρα φώναζε συνθήματα, όταν οι μπάτσοι που φρουρούσαν τη ΔΕΘ προσέγγισαν το σημείο και ξεκίνησαν το ανθρωποκυνηγητό. 3 πέτρες ήταν αρκετές για να ξεκινήσει το ντου των μπάτσων προς 2 κατευθύνσεις: Ροτόντα και πλατεία Ναυαρίνου. 5Ο άτομα περίπου προσήχθηκαν πάνω και κάτω από την Εγνατία και μεταφέρθηκαν (αναγκασμένοι να έχουν τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου) στη ΓΑΔΘ. Αντανακλαστικά, ο αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε στη Ροτόντα με σκοπό να πάει με πορεία στη ΓΑΔΘ, και τελικά κατέβηκε προς Εγνατία, όπου περικυκλώθηκε και δέχτηκε άγριο πέσιμο και ξύλο από μπάτσους μπροστά σε στάση του ΟΑΣΘ στην Αγίας Σοφίας. Ήδη, άτομα που είχαν φτάσει στην Αστυνομική Διεύθυνση περιμένοντας να πάρουν πίσω τους προσαχθέντες, περικυκλώθηκαν από διμοιρίες, κυνηγήθηκαν δύο φορές από δίκυκλους με άγριες διαθέσεις, με σκοπό να απωθηθούν. Συνολικά, μόνο την ημέρα της ΔΕΘ στην πόλη πραγματοποιήθηκαν 153 προσαγωγές και 4 συλλήψεις.

Η όλη εικόνα συνοψίζεται ως εξής: ξύλο, μπάτσοι παντού και τρομοκρατία. Το μήνυμα έγινε ξεκάθαρο: «Δεν θα κάνετε τίποτα. Δεν θα μείνει κανείς». Η λύσσα των μπάτσων (και ιδίως των «φιλοξενούμενων») να χτυπήσουν, να εκκαθαρίσουν και να δημιουργήσουν εντάσεις ήταν παραπάνω από προφανής από τη μέρα κιόλας που μπήκαν στην πόλη, με προκλήσεις και συνεχόμενες εξακριβώσεις σε μαυροφορεμένο κόσμο.

Το τέλος μιας εποχής. Η καταστολή στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο.

Και η αυγή μιας νέας. Ίσως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε την άμυνά μας και να χαράξουμε επιτέλους την επίθεση.

ανεμόσκαλα