Δικαιοσύνη για τους οπαδούς της Μπεσίκτας

Στις 28 Μάη 2013 η τουρκική αστυνομία επιτίθεται βάναυσα σε μερικές δεκάδες διαδηλωτές στο πάρκο Gezi, ακριβώς δίπλα στην πλατεία Ταξίμ της Ιστάνμπουλ. Οι διαδηλωτές περιφρουρούσαν με τα κορμιά τους το πάρκο, το οποίο οι αρχές και οι εργολάβοι προόριζαν για ακόμα ένα mall. Η βιαιότητα της αστυνομίας έκανε εκατοντάδες χιλιάδες να εξεγερθούν και να γεμίσουν τους δρόμους.

«10 παλιόδεντρα» και μερικές δεκάδες «κολλημένοι με το περιβάλλον», έδωσαν το έναυσμα για μια εξέγερση ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, στην απέραντη οικονομική εξαθλίωση, στην καλπάζουσα φτώχεια, στον θρησκευτικό δεσποτισμό, στην αστυνομική βαρβαρότητα, στον μιλιταρισμό και την πατριαρχία. Όλες οι πόλεις της Τoυρκίας χόρεψαν στον ρυθμό των οδοφραγμάτων και των συγκρούσεων, για μια ζωή που δεν θα είναι κενή, για μια ζωή που δεν θα κυριαρχούν η εκμετάλλευση, η καταπίεση και οι προσταγές.

Οι 11 νεκροί της εξέγερσης, οι 8.000 τραυματίες και οι πάνω από 3.000 συλληφθέντες θα μας θυμίζουν πάντοτε πως οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου θα πρέπει να αναζητούν τους εχθρούς τους στα κοινοβούλια, τις τράπεζες, τα υπουργεία, τα αστυνομικά τμήματα, τα γραφεία των βιομηχάνων, τις βίλες των εφοπλιστών και όχι στους φτωχούς και καταπιεσμένους της άλλης όχθης του Αιγαίου.

Από τις πρώτες στιγμές της εξέγερσης, άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο φορώντας την εμφάνιση της αγαπημένης τους ομάδας ή το μπλουζάκι του γκρουπ τους. Στα οδοφράγματα δεν άργησαν να εμφανιστούν και οργανωμένοι σύνδεσμοι, μεταδίδοντας σιγουριά στους διπλανούς τους, εξαιτίας της εμπειρίας τους από συγκρούσεις με τη μισητή αστυνομία. Σύντομα, οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον του προεδρικού μεγάρου, που βρίσκεται στη γειτονιά Μπεσίκτας της Ιστάνμπουλ. Η παρουσία των οπαδών της ομώνυμης ομάδας υπήρξε καθοριστική, για αυτό και ο σύνδεσμός τους, Çarşı, βρέθηκε από νωρίς στο στόχαστρο των μπάτσων.

Με το πέρας της εξέγερσης, ο κρατικός μηχανισμός ξεκίνησε τις διώξεις κατά των εξεγερμένων. Πριν λίγες μέρες, ο εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή ενώπιον δικαστηρίου 35 οπαδών της Μπεσίκτας, με κατηγορίες περί απόπειρας πραξικοπηματικής κατάλυσης του πολιτεύματος, λόγω της δραστηριότητάς τους κατά τις μέρες της εξέγερσης. Ζητά μάλιστα την καταδίκη τους σε ισόβια φυλάκιση.

Να σταθούμε στο πλευρό των εξεγερμένων
Να σταθούμε ενάντια στην εξουσία

Σε Ελλάδα και Τουρκία ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία

Αναδημοσιευτής