Do It Yourself – Μουσική ενάντια στην εμπορευματικότητα #15

D.I.Y. σημαίνει «Do It Yourself». Ως κίνηση στην περίπτωση της μουσικής ξεκίνησε μέσα από την punk σκηνή της Αγγλίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70, σηματοδοτώντας όχι μονό τη μουσική αλλά και την αυτοδιαχείριση και κυκλοφορία punk fanzines (έντυπα περιοδικά), τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν ακόμη και χειρόγραφες φωτοτυπίες με κολάζ εικόνων. Στην περίπτωση της μουσικής η φιλοσοφία του D.I.Y. είναι να στέκεται απέναντι και μακριά από δισκογραφικές εταιρίες, πνευματική ιδιοκτησία (copyright – ©), είδωλα-σταρ, image, lifestyle, μαγαζιά-κλαμπ, Μ.Μ.Ε. και λογοκρισία. Το D.I.Y. δεν έχει ως σκοπό το χρηματικό όφελος ή την ανάδειξη ατόμων-καλλιτεχνών. Με αντίτυπα τα οποία μοιράζονται είτε χωρίς αντίτιμο, είτε με ελεύθερη συνεισφορά (για ενίσχυση αυτοοργανωμένων χώρων-εγχειρημάτων, πολιτικών κρατουμένων κ.λπ.), είτε με ελεύθερη διακίνηση μέσω του διαδικτύου. Μουσική που είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και ανάγκης για έκφραση. Με ανησυχία για αυτά που βιώνουμε, κοινωνικές παρεμβάσεις, συναυλίες αλληλεγγύης και γενικά με άγριες διαθέσεις προς την καταπίεση αυτού του κόσμου. Συνήθως με πολιτικοποιημένο κοινωνικό στίχο, ενάντια στην επανάπαυση, η οποία βολεύει τους «από πάνω», και τη διαιώνιση των εξουσιαστικών θεσμών, που τόσο καλά δουλεύουν γι’ αυτούς.

Τα αποτελέσματα της εγκεφαλικής και σωματικής ενασχόλησης του ανθρώπου, τα οποία δημιουργούν μουσική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης, δεν είναι για να τιμολογούνται και να πουλιούνται.

Η αυτοοργάνωση και η αντιεμπορευματική κουλτούρα στη μουσική είναι κομμάτι του αγώνα του ανθρώπου, ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, για την κοινωνική απελευθέρωση. Το D.I.Y. δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική, αλλά με κάθε μορφή τέχνης, φτάνοντας ακόμη ως κουλτούρα και φιλοσοφία στο επίπεδο του να κατασκευάζεις μόνος σου τα πάντα, από μηχανές μέχρι ακόμη και σπίτια.

*Όποιες μπάντες της αντιεμπορευματικής D.I.Y σκηνής επιθυμούν να παρουσιάζουμε και να διανέμουμε τα άλμπουμ τους είτε μέσω link ή και φυσικά από το distro της κατάληψης Ευαγγελισμού, επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail info@apatris.info

Dala Sun – “Sala Dun” (2011)

Οι Dala Sun (Ντάλα Ήλιος) κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο “Sala Dun” τον Φλεβάρη του 2011. Η μπάντα μας έρχεται από την Πάτρα και παίζει ένα μεστό ψυχεδελικό Stoner με Doom περάσματα και μια ελαφριά υποψία progressive. Καλή παραγωγή και έξυπνη χρήση φωνητικών samples. Διεκδικούν δε την «πρωτιά» σαν η μοναδική Stoner μπάντα που κινείται στην αντιεμπορευματική D.I.Y. σκηνή. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες.

Κατεβάστε τον δίσκο τους δωρεάν από το link:
http://www.mediafire.com/?icq3m881f4svada#1

Επικοινωνήστε μαζί τους στο e-mail dalasun@gmail.com
ώστε να σας στείλουν μια κόπια του cd τους στο κόστος των 3 ευρώ.

TUG – «Άλλη μια μέρα τοξική» (2010)

Ο Tug είναι one man band, δηλαδή τα ηχογραφεί όλα μόνος του και γράφει τα κομμάτια του. Ζει και κινείται στην Πάτρα (μια πόλη με πλούσια παράδοση στην αντιεμπορευματικη D.I.Y. σκηνή), επίσης ασχολείται με συγγραφή ιστοριών και μίνι τρελών διηγημάτων, καθώς και με έκδοση fanzines.

Η μουσική πορεία του Tug αρχίζει το 1997 που ξεκίνησε να παίζει και να γράφει μουσική. Κινούμενος στην ελληνόφωνη punk rock σκηνή, συμμετείχε στα συγκροτήματα «Πάρκινσονς» και «Reality Bites» παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας. Ως γνήσιος D.I.Y. καλλιτέχνης, από το 1997 μέχρι το 2010 μετρά συνολικά 12 κυκλοφορίες σε demo μορφή, οι οποίες διατέθηκαν ελεύθερα στο διαδίκτυο, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Άλλη μια μέρα τοξική» που σας παρουσιάζουμε. Το άλμπουμ κινείται στα μονοπάτια του punk και post punk, «φλερτάροντας» και με το new wave σε κάποια κομμάτια. Μελαγχολικά φωνητικά, σωστά δομημένες μελωδίες, μουσική πότε χαλαρή και πότε με έντονες εξάρσεις και ξεσπάσματα. Ο στίχος του είναι άλλοτε κοινωνικός και πολιτικός, ενώ άλλοτε ονειρικός και ερωτικός.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το άλμπουμ από το link: http://tuggr.bandcamp.com/
Aν θέτε να το παραγγείλετε κατευθείαν από τηn «πηγή» στέλνete ένα e-mail στον Tug στηn τιμή των 4 ευρώ: tugito@gmail.com

Μαύρο Α – «Κοιτώντας μέσα από τα μάτια του χάους» (2011)

Οι «Μαύρο Α» είναι μια νέα σχετικά D.I.Y. hip-hop μπάντα με εντελώς hardcore-punk ύφος στα φωνητικά. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο «Κοιτώντας μέσα από τα μάτια του χάους». Ακατέργαστο hip-hop έξω από το ραπ που έχετε συνηθίσει. Μπορείτε να κατεβάσετε τον δίσκο από το link:
http://www.4shared.com/get/jZc76aud/__-_2011_-_______.html

;h να τον παραγγείλετε κατευθείαν από τους «Μαύρο Α» χωρίς αντίτιμο στο e-mail:
mauroalfa@hotmail.gr


Κόπιες του δίσκου μπορείτε να βρείτε και στο distro του καφενείου της κατάληψης Ευαγγελισμού.

Igitur