Είναι πολλά τα καλώδια…

Δελτίο τύπου 20/03/2012

Ανακοινώθηκε ότι η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.» κατέθεσε αίτηση στη Ρ.Α.Ε. για τη λήψη της Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1000 MW, με ταυτόχρονη σύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Οι θέσεις των σταθμών έχουν ήδη αποτυπωθεί στον χάρτη της ΡΑΕ.

Ο στόχος της «βιώσιμης ανάπτυξης» με «σεβασμό στο περιβάλλον», που διατυπώνεται στο δελτίο τύπου, επιδιώκεται να επιτευχθεί με την ισοπέδωση χιλιάδων στρεμμάτων σε περιοχές του Δικτύου Νατούρα, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων αυτών.

Η «ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» επιχειρείται να γίνει με τίμημα την αλλαγή των χρήσεων γης και –ως συνήθως– με εισαγόμενο εξοπλισμό, που για άλλη μια φορά δεν υπολογίζονται.

Τη «δημιουργία θέσεων εργασίας» θα υποβοηθήσει η εφεύρεση μιας νέας ειδικότητας, αυτής του καθαριστή των φωτοβολταϊκών πάνελς από τη σκόνη.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ευφορίας: «θα έρθουμε εμείς οι ξύπνιοι, να ανταγωνιστούμε όλους τους άλλους, να βάλουμε πρώτοι το καλώδιο, να τους αποκλείσουμε, να έχουμε και τα κέρδη!».

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι…

Πολλές φορές έχουμε πει ότι η νομοθεσία επιτρέπει την παράλληλη ανάπτυξη όλων των μορφών Β-ΑΠΕ χωρίς περιορισμούς.

Λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε η υπαγωγή τριών έργων στο φαστ τρακ. Απ‘ αυτά, δύο είναι πακέτα έργων αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την Κρήτη, ισχύος 1000 MW το καθένα. Τα έργα αυτά προχωρούν «υπό την αιγίδα» της κυβερνητικής πολιτικής, με γρήγορες διαδικασίες και με πολιτική προτεραιότητα.

Παράλληλα, κάθε μέρα, ο υπουργός ΠΕΚΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ ότι προχωράει το πρόγραμμα Ήλιος. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη στη Βουλή και θα ψηφιστεί άμεσα.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ι. Μανιάτης, απαντώντας στον βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκο Παρασύρη, τόνισε ότι η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης «είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά λόγω διατήρησης της διαφάνειας η πρόταση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πάντα στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης όλων των επενδυτικών προτάσεων», υπενθυμίζοντας –σε όποιον το ξεχνάει– ότι αυτό που προωθείται σήμερα με τον πιο βίαιο τρόπο είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που το μόνο όριο που θέτει είναι η χωρίς όρια κερδοσκοπία.

Η διασύνδεση της Κρήτης δεν θα γίνει με ένα μόνο υποβρύχιο καλώδιο 1000 MW, που κάποιος θα προλάβει να το βάλει πρώτος ή θα το μοιραστούν ως βραβείο οι πρώτοι τυχεροί!

Ήδη, στη μελέτη διασύνδεσης της Κρήτης που εκπόνησε ομάδα εργασίας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ (Απρίλιος 2011)[1], στο τρίτο σενάριο, που υποθέτει εγκατάσταση Β-ΑΠΕ στην Κρήτη ισχύος 2135 ΜW, τα καλώδια είναι δύο, το ένα οδηγεί στην Αττική και το άλλο στη Μεγαλόπολη, με προοπτική να δημιουργηθεί βρόγχος. «Όλως συμπτωματικά» οι δύο μεγάλες εταιρείες που εντάχθηκαν στο φαστ τρακ, έχουν προτείνει κι έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση των δύο αυτών διαδρομών, μια διαδρομή η καθεμιά απ’ αυτές.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη την πολιτική που θέλει την Ελλάδα και την Κρήτη εξαγωγέα ενέργειας από αέρα και ήλιο, τίποτα δεν εμποδίζει την επέκταση των παραπάνω σεναρίων.

Εξάλλου, σε δελτίο τύπου του το ΥΠΕΚΑ στις 4 Μαΐου 2011[2] αναφέρει ότι «Η επιλογή, καθορισμός του μεγέθους και του τρόπου υλοποίησης της Διασύνδεσης θα γίνει σε επόμενο στάδιο, ανάλογα με την ισχύ των ΑΠΕ που θα διαπιστωθεί ότι μπορεί να εγκατασταθούν στο νησί, μετά την έκδοση των ΕΠΟ (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων)». Ακριβώς τα ίδια επανέλαβε ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης στις 30 Ιανουαρίου 2012, στην απάντησή του στον Φ. Παρασύρη.[3]

Επειδή λοιπόν οι εταιρείες προχωρούν ακάθεκτες και ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υποβάλει νέες αιτήσεις που αποτυπώνονται στον χάρτη της ΡΑΕ, αυτή τη φορά για τη Ντία και τις Διονυσάδες, –αλήθεια πόσο θράσος χρειάζεται για να θέλει κανείς να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες των 5MW, ύψους 170 μέτρων με πτερύγια μήκους 62 μέτρων, σε τριπλοκηρυγμένα για την προστασία τους νησιά; – επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για επανάπαυση, ούτε για εφησυχασμό, πολύ δε περισσότερο για παραπλάνηση.

Για να μπορέσουμε να επιβάλουμε έναν άλλο σχεδιασμό, να εμποδίσουμε τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό εργοστάσιο και λεία ακόρεστων οικονομικών συμφερόντων, αλλά και την ευκαιριακή πολιτική των εταιρειών λαϊκής βάσης που, αναζητούν ένα μερίδιο στα κέρδη, χωρίς να αποτρέπεται η παράλληλη ανάπτυξη των έργων επιχειρηματικής βάσης, χρειάζεται συστράτευση!

Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας.

Κουμάντο στον τόπο μας οφείλουμε να κάνουμε εμείς. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε κανέναν να παίρνει αποφάσεις, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη, εντείνουν την εξάρτηση της χώρας, διαλύουν τη φυσιογνωμία του νησιού και τις παραγωγικές του δυνάμεις, και μας επιβαρύνουν με νέα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Καλούμε το Περιφερειακό συμβούλιο και τα Δημοτικά συμβούλια να αναλογιστούν την ιστορικότητα των στιγμών, να αρνηθούν και να αποκρούσουν όλες αυτές τις δήθεν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Να υπερασπιστούν τη δημόσια και ιδιωτική γη, και να μην παραδώσουν ούτε μια σπιθαμή της στους επερχόμενους οικονομικούς κατακτητές.

Παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
padyagobape@gmail.com
https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape
http://www.facebook.com/pagkritiodyktioagonakatavape

Σημειώσεις

[1] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=966&language=el-GR

[2] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=966&language=el-GR

[3] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=1532&language=el-GR