Ένα τραγικό ανέκδοτο: Άνοιξαν τα σχολεία

Χτύπησε στις 11 Σεπτέμβρη το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Σε όλα; Όχι. Τέσσερα σχολεία στην Κρήτη πάντως δεν λειτούργησαν καθόλου, εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, με τους γονείς (αμετανόητους) να στέλνουν τα παιδιά τους στις ανύπαρκτης υποδομής και με τεράστιες ελλείψεις σχολικές μονάδες, τους μαθητές να περιμένουν να ακούσουν τι θα τους πουν οι δάσκαλοί τους, και τους εκπαιδευτικούς (όσοι έχουν ακόμα θέση στα σχολεία) να ενημερώνουν για την τραγική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν φέτος όλοι.

Μερικά παραδείγματα από τη πρώτη μέρα στο σχολείο:

Τα σχολεία στη Γαύδο και στο Καστρί, και τα νηπιαγωγεία στην Κάντανο και το Ροδοβάνι στον νομό Χανίων δεν άνοιξαν την πρώτη μέρα καθόλου, πήραν όμως τη διαβεβαίωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ότι θα προσπαθήσουν κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο να βρουν δασκάλους!

Σε άλλα σχολεία οι διευθυντές έχουν δίπλα τους τους μισούς εκπαιδευτικούς, και καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι το σχολείο, ενώ επισημαίνουν εξαρχής τον ολέθρια μειωμένο προϋπολογισμό που διαθέτουν. Με αποτέλεσμα να δηλώνουν πως δεν θα μπορέσουν φέτος να δώσουν στους μαθητές έξτρα εκπαιδευτικό υλικό, ενώ εύχονται ο χειμώνας να είναι ζεστός, γιατί τα χρήματα για τη θέρμανση δεν αρκούν για πάνω από 1,5 μήνα χρήσης!

Κάποιοι άλλοι μαθητές θα συνεχίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, δεδομένου ότι στο σχολείο που καλύπτει όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχουν μόνο οι τρεις διευθυντές και ένας εκπαιδευτικός. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Ηράκλειο, όπου μετά τον αγιασμό, γονείς και μαθητές ενημερώθηκαν πως τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι και θα ειδοποιηθούν με e-mail για το πότε θα ανοίξει το σχολείο. Ταυτόχρονα, φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο δεν θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες!

Σε παρόμοια κατάσταση επίσης βρίσκονται τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής στον νομό Ηρακλείου, δηλαδή χωρίς κανέναν τα πιο πολλά ή με ελάχιστους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα: χωρίς κανέναν εκπαιδευτικό μένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής, το Ειδικό Δημοτικό Πόμπιας, Ειδικό Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου, Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Τυμπακίου, ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, το οποίο έχει μόνο τον διευθυντή, και ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, που διαθέτει ελάχιστο προσωπικό.

Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση και στην Δευτεροβάθμια, με τα περισσότερα σχολεία να μην έχουν καθηγητές, με τρομερά ελλειμματικό προϋπολογισμό λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή το υπουργείο διατάσσει 1 μέρα πριν την έναρξη του σχολείου τις υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών που έχουν οργανική θέση, για να καλύψουν σε όλη την χώρα τα κενά των χιλιάδων καταργημένων και σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών!

Σήμερα λοιπόν και γνωρίζοντας τα απειροελάχιστα από όσα πραγματικά συμβαίνουν στην εκπαίδευση, είναι η σειρά όλων μας να απαντήσουμε στην καταστολή της ζωής των παιδιών μας και τη δική μας!

ΥΓ. Το κερασάκι στην τούρτα: Η ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου έκανε τη πρώτη μέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς μαθήματα «αλληλεγγύης», μοιράζοντας τετράδια και σελιδοδείκτες έξω από τα σχολεία. Έχει χαθεί το μέτρο και έχουν εκφυλιστεί τα πάντα, γιατί τους το επιτρέψαμε. Χρειάζονται άλλα σχόλια σ’ αυτό; Πρέπει να το αναλύσουμε περισσότερο;

εκπ@ιδευτικός
*Αναδημοσίευση από το Athens indymedia.org