Ενάντια στους πλειστηριασμούς – Πόρτα στους τραπεζίτες

Όπως έχουμε γράψει κι άλλη φορά μέσα από τις σελίδες της Άπατρις, μας ενδιαφέρουν και προβάλλουμε όλους τους αγώνες που στέκονται μαχητικά απέναντι στους δυνάστες της ζωής μας, ακόμα κι αν οι αγώνες αυτοί είναι μερικοί, αποσπασματικοί ή εκπορεύονται από άλλους πολιτικούς φορείς – αρκεί να χαρακτηρίζονται από την αλληλεγγύη στους πληττόμενους από την «κρίση» συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα τους κ.λπ., και να μην διεκδικούν τον ρόλο του κηδεμόνα-διαμεσολαβητή τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για όσους υπερασπίζονται.

Με βάση λοιπόν το σκεπτικό αυτό, καθώς και το άμεσο ενδιαφέρον μας για τα τεκταινόμενα σε τοπικό επίπεδο, καταγράφουμε ως ενθαρρυντική και αξιοσημείωτη τη δράση της «Συνέλευσης πολιτών για τη λαϊκή στάση πληρωμών», που εδώ και μερικές εβδομάδες προβαίνει μεταξύ άλλων σε τακτικές δράσεις αποκλεισμών του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, ώστε να εμποδίζονται οι τράπεζες να βγάζουν στο σφυρί το βιος και τις περιουσίες ιδιωτών οφειλετών τους.

Η «Συνέλευση για τη λαϊκή στάση πληρωμών» συστάθηκε στην πόλη μας τον περασμένο Μάρτιο, μέσα από την πρωτοβουλία πολιτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των πλατειών και σε λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών. Πέρα από την προπαγάνδιση της μαζικής στάσης πληρωμών σε Εφορίες και ΔΕΚΟ, κάθε Τετάρτη (και γενικά όποτε υπάρξει ενημέρωση για επικείμενο πλειστηριασμό), αποκλείει δυναμικά την είσοδο του Ειρηνοδικείου ώστε να μην μπορέσουν να εισέλθουν οι εντεταλμένοι δικαστικοί επιμελητές και δικηγόροι, προκειμένου να διεξαγάγουν τη διαδικασία ξεπουλήματος και αρπαγής των περιουσιών πολλών συμπολιτών μας που χρωστούν στους νόμιμους τοκογλύφους. Τονίζεται από τα μέλη της ίδιας της συνέλευσης ότι αυτές οι δυναμικές παρεμβάσεις γίνονται μόνο όταν οι σχετικές υποθέσεις αφορούν τράπεζες και ιδιώτες (και όχι βέβαια ιδιώτες μεταξύ τους, για διαμάχες που δεν έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της «κρίσης» στη ζωή του κόσμου).

Ανάλογες δράσης λαμβάνουν χώρα και σε Χανιά-Ρέθυμνο, αυτή τη φορά οργανωμένες από τους επαγγελματικούς φορείς των εν λόγω πόλεων (όπως το Επιμελητήριο Ρεθύμνου), που προσπαθούν έτσι να προστατέψουν τα χρεωμένα μέλη τους. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, ενώ τον προηγούμενο καιρό γίνονταν 4-5 πλειστηριασμοί την εβδομάδα (οι οποίοι ανακόπηκαν επιτυχώς), τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει ανακοινωθεί κανένας.

Σε καιρούς όχι απλώς «χαλεπούς» αλλά ζοφερούς, κι ενόσω για την ώρα φαίνεται να κυριαρχεί μια εικόνα παραλυσίας από πλευράς της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και των όποιων συλλογικοτήτων/φορέων τους, ένα μήνυμα ότι κάποιοι λίγοι δεν παραδίδονται, αλλά επιμένουν να αντιστέκονται στην ισοπέδωση της ζωής μας και μάλιστα μέχρι στιγμής με χειροπιαστά αποτελέσματα, είναι νευραλγικής σημασίας για όλους/ες μας. Όταν μάλιστα αφενός οι κινητοποιήσεις αναλαμβάνονται από αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτών όπως στο Ηράκλειο και αφετέρου χαρακτηρίζονται από την άμεση δράση, έχουμε ένα παραπάνω λόγο να τις προβάλλουμε και να τις υποστηρίζουμε.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συνδράμουν (και) αυτή την πτυχή του αγώνα ενάντια στη σκλαβιά που μας οδηγούν, με την ενεργό παρουσία τους στις συγκεκριμένες δράσεις. Οι τελευταίες (τουλάχιστον για το Ηράκλειο για το οποίο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καθότι συμμετέχουμε κι εμείς) γίνονται κάθε Τετάρτη στις 15.30 έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου (αρχή οδού Έβανς, όπου και η λέσχη αξιωματικών), αφού οι πλειστηριασμοί γίνονται από ώρα 16.00 ως 17.00.

Για  περισσότερες πληροφορίες όπως και για ενημέρωση σχετικά με επικείμενους πλειστηριασμούς και δράσεις, μπορείτε να επισκέπτεστε το blog της «Συνέλευσης για τη λαϊκή στάση πληρωμών»: www.laikistasipliromon.wordpress.com

Τέλος, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από ανακοίνωση της Συνέλευσης:

«Να πούμε “ναι” στον κοινό αγώνα – να καταργήσουμε στην πράξη τα μνημόνια! Δεν θ’ αφήσουμε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, ΔΝΤ να μας οδηγήσουν στην καταστροφή! Με αγώνες διαρκείας στη δουλειά, στη γειτονιά, στις σχολές, μπορούμε να νικήσουμε!».

Ανέστιος