Εργατικά vέα #48

Σχετικά με την προσαγωγή μελών του ΣΣΜ στην Πεύκη

Την Πέμπτη 22 Απρίλη 2021, πέντε μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού, βρεθήκαμε στην περιοχή της Πεύκης, ώστε να πραγματοποιήσουμε ενημέρωση σχετικά με το κατάστημα ΜΑΝΤΕΜΙ.

Περνώντας από το εν λόγω κατάστημα, μοιράσαμε κείμενο στους συναδέλφους και συναδέλφισσες που εργάζονταν εκείνη την ώρα. Αμέσως μετά την αποχώρησή μας, αντιληφθήκαμε το αφεντικό να τηλεφωνεί αυτομάτως. Δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ποιους καλούσε η εργοδότρια. Δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ μας σταματήσανε για έλεγχο λίγο πιο κάτω από το μαγαζί. Από τα μισόλογα των ΔΙΑΣ και τα μηνύματα στους ασυρμάτους, καταλάβαμε εύκολα ότι ένα απλό μοίρασμα είχε «φουσκώσει» σε περιστατικό και συμβάν, με ερωτήσεις εάν κάναμε κάτι, εάν πετάξαμε τρικάκια κτλ. Μετά από ώρα αναμονής και έχοντας ήδη γίνει θέμα στη γειτονιά (καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις πληθαίναν, αλλά και πηγαινοερχόταν για να «διαλευκάνουν» την υπόθεση) ενημερωνόμαστε ότι α πάμε στο ΑΤ Πεύκης, καθώς η εργοδότρια επιθυμεί να υποβάλει μήνυση. Έτσι μας πήραν περιπολικά και μας οδήγησαν στο τμήμα.

Φτάνοντας στο τμήμα, μιλήσαμε με μέλη του Σωματείου, αλλά και με δικηγόρο και πήραμε τις απαραίτητες συμβουλές. Φυσικά, το θέμα δεν είναι στείρα νομικό ή αστυνομικό. Είναι η επιλογή της εργοδότριας να μας «τραβήξει» στο τμήμα, να μας τρομοκρατήσει, με σκοπό να σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Τα έχουμε ξανά πει… Στους τσαμπουκάδες, τους εκβιασμούς και τις απειλές των αφεντικών, η μόνη μας απάντηση είναι η συλλογική διεκδίκηση, η οργάνωση στα σωματεία, οι ταξικοί αγώνες και η αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και των συναδελφισσών.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

Οι απειλές της εργοδοσίας στην GoLearn δεν θα περάσουν

Κάποια αφεντικά δεν μπορούσαν να περιμένουν την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου και έτρεξαν να εφαρμόσουν την απαγόρευση της απεργίας την ίδια μέρα. Ο λόγος για την εργοδοσία στο τηλεφωνικό κέντρο της GoLearn, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων εκεί, δεδομένης της καθολικής σχεδόν συμμετοχής τους στην απεργία, κάλεσε μερικούς από όσους και όσες δήλωσαν απεργία να γυρίσουν στα πόστα τους με ξεκάθαρα εκβιαστικό τρόπο.

Τρέμουν στην ιδέα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, τόσο τα αφεντικά του κλάδου, όσο και η κυβέρνηση που με το νέο νόμο ικανοποιεί τους πιο διακαείς τους πόθους. Κι ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά το βραδύ χθες μέσα στη Βουλή, χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες απ’ έξω το καταψήφισαν με την απεργία τους. Το μήνυμα έγινε σαφές: δε ζούμε στον 21ο αιώνα μόνο για να δουλεύουμε! Ειδικά στον κλάδο τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών η συμμετοχή στις απεργίες ήταν πολύ μαζική. Η εικόνα των απεργών από εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τηλεφωνικά κέντρα στα μπλοκ του Radical I.T. και του ΣΕΤΗΠ μιλάει από μόνη της. Μέχρι και ο ίδιος ο Χατζηδάκης παραδέχτηκε σε προσωπικό του άρθρο στην Ναυτεμπορική ότι η συμμετοχή στον κλάδο ήταν η υψηλότερη, και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Όμως οι απεργίες των προηγούμενων ημερών ήταν μόνο η αρχή. Με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία μας στους χώρους δουλειάς θα κάνουμε τα πάντα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ας το πάρουν χαμπάρι στην GoLearn, αλλά και παντού, ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία μόνη απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι εργατικές διεκδικήσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε υποτάσσονται!

Radical IT

Αίτημα της εργολαβικής Manpower για την αποστολή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

Την Παρασκευή 21/5/2021, λάβαμε ένα εσκεμμένα παραπλανητικό email με αποστολέα την εργολαβική Manpower, το οποίο κάνει λόγο για την νομική υποχρέωσή της, για σχηματισμό ιατρικού φακέλου για τους εργαζόμενούς της. Με το mail αυτό μας ζητήθηκε η αποστολή του προσωπικού και οικογενειακού μας ιατρικού ιστορικού, καθώς και άσχετες με αυτόν τον, υποτιθέμενο, σύννομο σκοπό, προσωπικές πληροφορίες.

Ως σωματείο και επιτροπή μελών του σωματείου που εργαζόμαστε στην efood, δηλώνουμε ότι κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο συγκεκριμένο mail, πολύ περισσότερο να μοιραστεί τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα.

Το αίτημα της Manpower αποτελεί καταχρηστική ερμηνεία και πρακτική μιας εργοδοτικής υποχρέωσης που απέχει μακράν από την αποστολή των ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων σε άγνωστους αποστολείς. Πολύ περισσότερο δε, που ο σκοπός για τον οποίο θα συλλέγουν τα συγκεκριμένα δεδομένα («εκτίμηση καταλληλότητας εργαζομένων»), παραπέμπει σε μια εργασιακή λογική που ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με την αίσθηση δημοκρατίας και ασφάλειας που οφείλουν οι εργοδότες να εξασφαλίζουν στους εργαζόμενούς τους.

Επιτροπή εργαζομένων efood
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου(ΣΒΕΟΔ)

Εργατικές δολοφονίες και εργατικά «ατυχήματα»

  • Υπέκυψε στα τραύματά του, ο 59χρονος λιμενεργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά, το Σάββατο 19/6 στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο 59χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στα δύο κάτω άκρα από περονοφόρο μηχάνημα το οποίο εκτελούσε εργασίες εναπόθεσης φορτίου. Μετά το ατύχημα παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, ενώ στη συνέχεια εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  • Ένας 48χρονος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας σε εργοστάσιο της «Atlas Tapes» στην Αταλάντη Φθιώτιδας, όταν το μηχάνημα παραγωγής του οποίου ήταν χειριστής τον τραυμάτισε θανάσιμα.
  • Δύο χωριστά «εργατικά δυστυχήματα» στα κάτεργα των υπεργολαβιών της ΔΕΗ οδήγησαν στη δολοφονία πέντε εργατών εργολαβικών.
  • Τρεις εργαζόμενοι της ΔΕΗ νεκροί από ηλεκτροπληξία είναι ο τραγικός απολογισμός του «εργατικού δυστυχήματος» που συνέβη στο Γυμνό Ευβοίας. Ένας ακόμα τραυματίστηκε. Οι τρεις εργαζόμενοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο την ώρα που εκτελούσαν εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων της ΔΕΗ.
  • Εργάτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Κοζάνης όταν έπεσαν από ύψος 80 μέτρων την ώρα που έβαφαν τον πύργο ψύξης της μονάδας 5. Σε κακή συντήρηση του εξοπλισμού από τον οποίο «κρέμονταν» οφείλεται το «δυστύχημα».
  • Δύο εργαζόμενες τραυματίστηκαν σοβαρά στη Μονάδα Διανομής (ΜΔ) Αιγάλεω των ΕΛΤΑ, σε «εργατικό ατύχημα», όταν καταπλακώθηκαν από χρηματοκιβώτιο.
  • Σοβαρό «εργατικό ατύχημα» σημειώθηκε στις 25/4, σε λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στην Ψάκα Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Κατά τη διάρκεια συντήρησης μηχανημάτων του λατομείου, μπήκε σε λειτουργία ο ταινιόδρομος του σπαστήρα του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να μαγκώσει το χέρι 46χρονου εργάτη. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε ακρωτηριασμένος από τον ώμο, αρχικά στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων. Ωστόσο, το ακρωτηριασμένο μέλος δεν ήταν εφικτό να σωθεί.