Φυλακές #47

Τα Σύνορα μας χωρίζουν – Η αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας μας ενώνει

Η φετινή 6 Δεκέμβρη (ημερολογιακό έτος 2020, η περσινή 6 Δεκεμβρη μάλλον πιο ορθά) ήταν μια ευτυχισμένη μέρα για τους νοσταλγούς της χούντας, καθώς αυτό που βιώσαμε δεν απέκλινε και πολύ από το καθεστώς αυτό. Μια γενικευμένη μπατσοκρατία με ασφαλίτες, ΜΑΤ, μηχανοκίνητους και κάθε λογής μπάτσους να έχουν καταλάβει τους δρόμους παρενοχλώντας περαστικούς με τακτικούς και χωρίς αιτία προσωπικούς ελέγχους. Μέσα στο κλίμα αυτό, σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου γίνονται προσαγωγές και επιβάλλονται πρόστιμα ως συνέχεια του σχεδίου της επετείου της 17 Νοέμβρη. Την ίδια μέρα, συλλαμβάνεται στην περιοχή της Αθήνας ο αναρχικός σύντροφος Erol, ο οποίος έχει γαλλική υπηκοότητα. Από την αστυνομική διεύθυνση τού ανακοινώνεται η επικείμενη απόφαση απέλασής του, και η μεταφορά του στις φυλακές της Πέτρου Ράλλη. Λίγες μέρες αργότερα η Πέτρου Ράλλη ανακοινώνει με επίσημη απόφασή της την απέλαση του συντρόφου, απόφαση που βασίζεται σε άλλη απόφαση απέλασης που έχει εκδοθεί από το υπουργείο ΠΡΟστασίας του ΠΟλίτη και την κρατική ασφάλεια.

Επίσης, αποφασίζουν να τον συμπεριλάβουν στην λίστα Ε.Κ.ΑΝ.Α (Εθνικός Κατάλογος ΑΝεπιθύμητων Αλλοδαπών) και κατ’επέκταση να τον απελάσουν. Πραγματοποιείται παρέμβαση αλληλεγγύης και έντονες διαμαρτυρίες για τις απαίσιες συνθήκες κράτησής του και την επόμενη μέρα γίνεται μεταγωγή του στο κρατητήριο της Αμυγδαλέζας. Δυο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, βρισκόταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μονος του στο εσωτερικό ενός κελιού χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους, με τη δικαιολογία της υποχρεωτικής καραντίνας, κάτι το οποίο δεν στέκει καθώς οι άλλοι κρατούμενοι περνούν τις αναγκαστικές μέρες καραντίνας ανα ομάδες των 5 ή και των 10 ατόμων. Το πρωί του σαββάτου στις 19/12 οι μπάτσοι περνάνε στην απαγωγή του συντρόφου. Νωρίς το πρωί μπαίνουν στο κελί του με την πρόφαση πως θα τον πάνε να κάνει τεστ covid, του παιρνάνε χειροπέδες και αφού τον πάνε στο αεροδρόμιο, τον δένουν χειροπόδαρα και βίαια τον βάζουν σε πτήση της Aegean και τον παραδίδουν στις γαλλικές αρχές. Να σημειωθεί πως ούτε ο δικηγόρος ούτε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ενημερώθηκε για την «έκτακτη απέλαση».

Ανακοινώσεις της συνέλευσης αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Εrrol:

https://athens.indymedia.org/post/1609114/

https://athens.indymedia.org/post/1609269/

Λογικές αναλώσιμων πληθυσμών

Η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δημοσιοποιεί ανακοίνωσή της με την οποία παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Λάρισας. Μέσα σε όλα αναφέρει πως οι φυλακές είναι γεμάτες από ιατρικό προσωπικό, έχουν μοιραστεί εκατοντάδες μάσκες και άλλες τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις. Η πραγματικότητα είναι οτι στις φυλακές της Λάρισας, μέχρι και τις 2 Δεκέμβρη, δεν είχε παρθεί κανένα υγειονομικό μέτρο, αλλά εφαρμόστηκαν μέτρα όπως κόψιμο αδειών,απαγορεύσεις επισκεπτηρίων κ.λπ. Επίσης, για πολύ καιρό δεν έχει επισκεφθεί κάνενας υγειονομικός τις φυλακές για να ελέγξει τις συνθήκες κράτησεις και να εξετάσει αν είναι ευνοικές για τη διασπορά του ιού. Ο συνήγορος του πολίτη στις 16/12 στέλνει έγγραφο στη γενική γραμματεία, που τονίζει τα κατασταλτικά μέτρα τα οποία είναι τα μόνα που έχουν ληφθεί από τον Αύγουστο του ‘20, και επισημαίνει πως «πρωταρχικής σημασίας ζήτημα» είναι ο υπερπληθυσμός. Ζήτημα το οποίο ήταν το θέμα στην επιστολή που στάλθηκε και από το σωματείο υπαλλήλων καταστήματος κράτησης Χανίων προς το υπουργείο προστασίας πολίτη και την γενική γραμματεία, για την κατάσταση και στις φυλακές των Χανίων. Σε όλες τις φυλακές του ελλαδικού χώρου οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες είναι πολύ περισσότερες/οι από τον αριθμό που προβλέπεται σε κάθε φυλακή. Ένα μικρό παράδειγμα είναι οι φυλακές νέων Βόλου, όπου η χωρητικότητα της φυλακής είναι 54 άτομα, και την τωρινή στιγμή ο αριθμός των κρατουμένων είναι 123. Η αναγκαιότητα για αποσυμφόρηση των φυλακών είναι κάτι που αφορά όλα τα κέντρα κράτησης, και τώρα λόγω πανδημίας είναι ακόμα πιο ζωτικής σημασίας.

Κείμενο από κρατούμενες γυναίκες φυλακής Θήβας:  https://kraygesapotakelia.espivblogs.net/2020/12/01/keimeno-301-kratoymenon-gynaikon-stis-fylakes-elaiona-thivas-gia-tin-pandimia-kai-tin-anagkaiotita-aposymforisis-ton-fylakon/

Για φυλακές Λάρισας: https://athens.indymedia.org/post/1609284/