Η δικτατορία της 11ης Νοέμβρη, και η μετάλλαξη της αστικής δημοκρατίας

«Μα τα γεγονότα δεν είναι το παν! Το μισό μέρος όλης της υποθέσεως βρίσκεται ακριβώς στο πώς θα ερμηνεύσεις αυτά τα γεγονότα».

~Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Τις τελευταίες μέρες είδαμε σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση την ολοκλήρωση της μετάλλαξης της αστικής δημοκρατίας. Η μετάβαση από την καμαρίλα της δημοκρατίας στη δημοκρατία της καμαρίλας έγινε με την ευγενική χορηγία της φασίζουσας άκρας δεξιάς του Καρατζαφέρη, και υπό τις ευλογίες του μητροπολίτη Άνθιμου. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έδωσε τη σκυτάλη στον Λουκά Παπαδήμο, όπως και το 1933 ο Χίντεμπουργκ έχρισε καγκελάριο με δημοκρατικότατες διαδικασίες τον Χίτλερ, οδηγώντας από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης στο Γ΄ Ράιχ. Όλος τυχαίως, σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα και Ιταλία) παραιτήθηκαν δύο πρωθυπουργοί. Όλος τυχαίως ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ και στις δύο χώρες πρωθυπουργοί, οι οποίοι αμφότεροι ανήκουν στη λεγόμενη «τριμερη επιτροπή». Αυτή η “Trilateral Commission” δεν είναι μια κλειστή συνωμοτική ομαδούλα, όπως νομίζουν οι γνωστοί εθνικόφρονες κρετίνοι, αλλά ένα μετωπικό think tank του βαθέως καπιταλισμού, μία «ομάδα πίεσης» (ή λόμπυ) του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τόσο ο Παπαδήμος στην Ελλάδα, όσο και ο Μόντι στην Ιταλία, είναι οι επίσημοι δικτάτορες των τραπεζιτών, είναι ο βαθύς καπιταλισμός στην εκτελεστική εξουσία! Εν μέσω της κρίσης του μεσοπολέμου, μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 στις ΗΠΑ, με τον ίδιο περίπου τρόπο οι ελληνικές αστικές δυνάμεις όρισαν κυβέρνηση συνεργασίας τον Απρίλη του ‘36. Πρωθυπουργός είχε διοριστεί ο Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Αυγούστου, επέβαλε δικτατορία.

Σήμερα η δικτατορία δεν επιβάλλεται με τον ίδιο τρόπο, δεν χρειάζονται (προς το παρόν τουλάχιστον) τα τανκς. Ο καπιταλιστικός ολοκληρωτισμός, όμως, επιταχύνεται, οι εκτροπές πολλαπλασιάζονται, το κεφάλαιο ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο για τα προσχήματα, ο κοινοβουλευτικός μανδύας μετατρέπεται σε ένα διακοσμητικό ένδυμα ευτελούς αξίας, η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, και τώρα πια η «έμμεση» δημοκρατία μετατρέπεται σε άμεση δικτατορία του βαθέως καπιταλισμού. Όσοι μέχρι σήμερα έτρεφαν αυταπάτες για την αστική δημοκρατία, ας μην θρηνούν για τη χαμένη της τιμή. Ήταν, είναι και θα είναι μία πόρνη του κεφαλαίου. Σήμερα που το κεφάλαιο οχυρώνεται θεσμικά, ιδεολογικά, υλικοτεχνικά σε όλα τα επίπεδα, σήμερα που δεν διστάζει να επιβάλει ανοιχτές (έστω και light) δικτατορίες των τραπεζιτών, σήμερα είναι η ώρα να οχυρωθούμε κι εμείς κινηματικά, να οργανώσουμε εστίες προλεταριακής ανταρσίας παντού, να δημιουργήσουμε την προλεταριακή αντιεξουσία για την ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους και της ταξικής-ιεραρχικής κοινωνίας.

ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΞΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Πολύκαρπος Γεωργιάδης
φυλακές Κέρκυρας

ΥΓ: Τις ίδιες μέρες τηλεοπτικού σώου επιβολής του Παπαδήμου στην κρατική εξουσία, μία τριανταδυάχρονη άνεργη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού αυτοκτόνησε στα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος στην Πάτρα. Κρατούνταν για το «έγκλημα» της κλοπής ρούχων αξίας 56 ευρώ από κατάστημα της περιοχής! Όχι, δεν είναι ούτε «μεμονωμένο δυσάρεστο περιστατικό», ούτε προσωπικό δράμα. Είναι η διαρθρωτική ταξική βία του καπιταλισμού συμπυκνωμένη…