Η εκδήλωση μνήμης για τους ναζί αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε, και μερικά σχόλια για τους διοργανωτές της

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά: Η Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών (Ε.Ε.Α.) είχε προγραμματίσει να διεξάγει στο αεροδρομίου του Μάλεμε στα Χανιά, από τις 17 έως τις 23 Μαΐου, εκδήλωση τιμής για τον ηρωισμό των αλεξιπτωτιστών του τρίτου ράιχ, που σκοτώθηκαν στη μάχη της Κρήτης. Μετά από τον «σάλο» που έγινε, όλοι οι φορείς διαμεσολάβησης της εξουσίας –από την τοπική αυτοδιοίκηση έως το υπουργείο άμυνας– διευκρίνισαν ότι δεν γνώριζαν για το συμβάν, και επιδοθήκαν σε αντιφασιστικές δηλώσεις ενάντια στους υποστηρικτές των «κατακτητών».

Αυτό όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το ποιοι είναι οι υποστηρικτές των «κατακτητών»; Θα περίμενε κανείς μερικούς έλληνες αστυνομικούς και στρατιωτικούς στη διοίκηση της συγκεκριμένη ένωσης που διοργάνωνε την εκδήλωση;

Η ένωση ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών είναι μια οργάνωση μελών των σωμάτων ασφαλείας, αποστράτων και μη, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με έδρα το Σαλερνό της Ιταλίας. Στη διοίκησή της βρίσκονταν τρεις έλληνες: Ο Γεώργιος Κασσαγιάννης, ο Θωμάς Αποστόλου και ο Παρασκευάς Καζάς, εν ενεργεία αστυνομικός. Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναγγελία της εκδήλωσης στο Μάλεμε, και παρ’ όλο που τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. αποσιώπησαν τον ρόλο των παραπάνω ατόμων στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., αυτά αποχώρησαν διακριτικά από τη σελίδα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Πλέον εμφανίζεται ένας τέταρτος ως μέλος του Δ.Σ. στην ιστοσελίδα της, ο Αθανάσιος Σταμάτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε.Α. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς το 2020 διοργάνωσε μαραθώνιο στις Θερμοπύλες, δίνοντας μετάλλια με την επιγραφή «MOLON LABE».

Η Ε.Ε.Α. δεν διαφέρει σε τίποτα από τις ενώσεις εφέδρων και απόστρατων στρατιωτικών και αστυνομικών που έχουμε γνωρίσει και στον ελλαδικό χώρο, όσον αφορά την ακροδεξιά και φασιστική ρητορεία τους και τα φιλοχουντικά τους αισθήματα. Είναι σαφές ότι ο φασισμός δεν είναι ένα μειονέκτημα μιας συγκεκριμένης φυλής ή ενός συγκεκριμένου εθνικού κράτους. Όπως έχουμε διδαχθεί και από την ιστορία, για κάθε ξένο φασίστα βρίσκουμε και έναν ντόπιο υποστηρικτή. Και αυτούς ακριβώς πρέπει να πολεμήσουμε.

συντακτική ομάδα Χανίων