Η εταιρία που ανέλαβε τη λογοκρισία στο «ελληνικό» facebook δεν είναι καμιά τυχαία

Kατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα (8/1-13/3) σχετικές αναρτήσεις, αλλά και ανταποκρίσεις από τις δράσεις αλληλεγγύης μπλοκάρονταν μαζικά κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από το Facebook. Aυτή τη φορά το επιβεβλημένο… σιωπητήριο σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και (μη συστημικά) ενημερωτικά μέσα που δεν αναμασούσαν την κυβερνητική «γραμμή», έδειχνε άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, αντί του συνήθη υπόπτου αλγόριθμου. Η δικαιολογία; «Παραβίαση των όρων της κοινότητας».

Την επικοινωνιακή αυτή «κρίση της πληροφορίας» δεν ανέλαβε το Facebook, αλλά το ελληνικό τμήμα της εταιρίας Hill & Knowlton, το οποίο απαντούσε για λογαριασμό του σε ερωτήσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Αυγή ή το Documento. Αρνήθηκε, δε, αίτημα της ΕΣΗΕΑ για συνάντηση σχετικά με το θέμα.

Παραθέτουμε την απάντηση που έλαβε: «Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τον πελάτη μας, Facebook, και το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για video conference meeting με εκπρόσωπό του. Σε συνέχεια του σχετικού email σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Facebook από την πλευρά του, στις 3 Μαρτίου 2021 προχώρησε σε μια επίσημη δήλωση, καθώς και κοινοποίησε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική και τις διαδικασίες του. Σε περίπτωση που επιθυμείτε, μπορούμε να σας τα αποστείλουμε εκ νέου. Ανατρέχοντας στα παραπάνω θα βρείτε απαντήσεις στα θέματα του αιτήματος που μας κοινοποιήσατε. Με δεδομένα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση το Facebook δε σκοπεύει να προβεί σε νέες δηλώσεις σχετικά με το εν λόγω θέμα».

Τι μέρος του λόγου είναι η Hill & Knowlton;

Η Hill & Knowlton είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες επικοινωνίας, με κεντρικά γραφεία στη Ν. Υόρκη και παραρτήματα σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας

Τι κάνει η Hill & Knowlton;

Παραθέτουμε ορισμένα από τα επιτεύγματα της:

• 1954: Εκστρατεία “The Frank Statement to Cigarette Smokers”. Για λογαριασμό του καρτέλ καπνοβιομηχάνων προσπάθησε και πέτυχε να δημιουργήσειαμφιβολίες σχετικά με τις έρευνες που συνέδεαν τον καπνό με τον καρκίνο του πνεύμονα.

• 1980: Επικοινωνιακή διαχείριση για μεγαλοεταιρεία παρασκευής οικοδομικών υλικών. Προσλαμβάνεται από την εταιρεία U.S. Gypsum Company που αντιμετώπιζε αγωγές καιδιαμαρτυρίες σχετικά με την ύπαρξη αμίαντου σε σχολεία.

• 1986: Πάντα χρειάζεται μια καλή επικοινωνιακή διαχείριση ενας καλός δικτάτορας. Προσλαμβάνεται από τον δικτάτορα της Ουγκάντας με σκοπό να του ξεπλύνει την εικόνα. Όσο ο Museveni έκλεινε δημοσιογράφους και γενικά αντιφρονούντες στα μπουντρούμια και πρότεινε εκτελέσεις ομοφυλοφίλων, η Hill & Knowlton “έβλεπε” πρόοδο στον τομέα ανθρώπινων δικαιομάτων. Side note, μαντέψτε ποίος είναι ακόμα στο πιλοτήριο της χώρας…

• 1990: Είναι πολλά τα πετρέλαια …Άρη. Ενορχηστρώνει μια πληρωμένη από το Κουβέιτ καμπάνια για λογαριασμό της οργάνωσης βιτρίνας ‘Citizens for a free Kuwait’ με σκοπό να νομιμοποιήσει στα μάτια των Αμερικανών πολιτών τωνπόλεμο της Αμερικής στον κόλπο του Μεξικού. Η εικόνα μιας 15χρονης κουβεϊτιανής, της Nayirah, να δηλώνει πως ιρακινοί στρατιώτες έβγαζαν τα βρέφη από τις θερμοκοιτίδες προκάλεσε δικαιολογημένη οργή. Αργότερα αποδείχθηκε πως η κοπέλα ηταν η κόρη του κουβεϊτιανού πρέσβηστις ΗΠΑ και πως φυσικά αυτο ποτέ δε συνέβη.

• 1990: Το όπιο δε θα γίνει ποτέ ντεμοντέ. Η Hill & Knowlton αναλαμβάνει για λογαριασμό της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ την καμπάνια ενάντια στις εκτρώσεις.

• 2010: Ένα τεράστιο ενεργειακό σκάνδαλο για μας …Μυκονοοος-party για τους άλλους. Η Verbund, ιδιωτική εταιρεία διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, επιλέγει την publicom/Hill &Knowlton για την παροχή υπηρεσιών Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Η Verbund συμμετείχε στη σύσταση της Energa, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αρ. Φλώρο. Θυμίζουμε το “σκάνδαλο Energa – Hellas Power” που αφορά υπόθεση κατάχρησης 236 εκατομμυρίων από το Δημόσιο. Οικεντρικοί κατηγορούμενοι για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση, Α.Φλώρος και Β. Μηλιώνη δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο δε Β. Μηλιώνης έχει ξεκινήσει νέες μεγαλομπίζνες στον τουρισμό και τα real estate.

Τέλος,

Η Hill & Knowlton είναι θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού WPP. H WPP θεωρείται επί του παρόντος η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στο κόσμο. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η επισης πολυεθνική KANTAR (μια εταιρεία συμβούλων & ανάλυσης δεδομένων), θυγατρική της οποίας ειναι η γνωστή μας εταιρία δημοσκοπήσεων MRB. Σας προτρέπουμε να κάνετε ένα απλό google searche (γιατί ο ρουφιάνος ξέρει καλύτερα ..μερικές φορές) με keywords search “MRB , Νέα Δημοκρατία”. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι,

• 2015: Η Φωτεινή Μπαναμπάρα πρώην γενική διευθύντρια της Hill & Knowlton GR αναλαμβάνει νέο ρόλο ως επικεφαλής τμήματος επικοινωνίας στην εταιρεία ΝΟΒΑΡΤΙΣ Hellas. Θυμίζουμε ότι το 2018 η υπόθεση Novartis χαρακτηρίστηκε από τους τότε υπουργόκαι αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ως το “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους”μεγαλύτερο και “από αυτό της Siemens”. Kάπως έτσι θα έλεγε κάποιος ότι ενώνονται μερικά κομμάτια του παζλ ή τουλάχιστον τοποθετούνται πάνω στο ίδιο τραπέζι…

Σας καλούμε να δείτε το σχετικό βίντεο που σχεδιάσαμε για αυτήν την υπόθεση-ανεμοστρόβιλο, εδώ:

H ερευνητική ομάδα & η ομάδα video του Antirinfo

Πηγές:

en.wikipedia.org/wiki/A_Frank_Statement

huffpost.com/entry/asbestos-industry-covered_b_10322522

nytimes.com/1992/01/15/opinion/deception-on-capitol-hill.html

theguardian.com/technology/2021/mar/23/facebook-lawsuit-deceptivepracticesdisinformation

sourcewatch.org/index.php/Citizens_for_a_Free_Kuwait

citizentruth.org/fake-news-1990-that-ignited-gulf-war-sympathy/

constantinereport.com/monsanto-hill-knowlton-ukraine/

theguardian.com/world/2005/may/21/jeevanvasagar

theglobaljournal.net/article/view/433/

nytimes.com/1990/08/14/us/public-relations-firm-to-present-anti-abortion-efforttobishops.html

apnews.com/article/660cd70d5293c93529f1442c83896466https://www.mcall.com/news/mc-xpm-1990-04-06-2749777-story.html

energia.gr/article/35801/aristeidhs-floros-dieythynon-symvoylos-thsverbundaptenerga-hellas

verbund.com/en-de/about-verbund/news-press/press-releases/2006/12/14/griechenland