Η Υπηρεσιακή μεν αλλά «εξυπηρετική» κυβέρνηση, και ένα πραξικόπημα

Οι Βιομηχανικές ΑΠΕ έχουν μπει στο στόχαστρο της κριτικής εκατοντάδων κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινήσεων, έχουν προκαλέσει ισχυρό δημόσιο αντίλογο και έχουν γίνει πεδίο δικαστικών αντεγκλήσεων. Και όμως, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, παρά την αποτελμάτωση άλλων ζητημάτων και αιτημάτων λόγω του υπηρεσιακού χαρακτήρα της σημερινής κυβέρνησης, προωθήθηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης (αρ. 1787 Β/ 6-6-12) τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ στην Κρήτη και άλλα τέσσερα – στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.

Πρόκειται για τα σχέδια:

«Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,

«Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου» , κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και

«Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως» , κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».

Σα να μην έφταναν όλες οι διευκολύνσεις, ένας τόπος ξέφραγο αμπέλι, όπου καθένας διαλέγει πού θα στήσει το δικό του εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, μια νομοθεσία που γελοιοποιεί την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέπει την αρπαγή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και την ακύρωση, παραγωγικών δραστηριοτήτων, σαν να μην έφτανε ότι σήμερα το «επενδυτικό ενδιαφέρον» είναι 18 φορές όσο η μέση ετήσια ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη πάνω από 11 φορές, οι τρεις εταιρείες έσπευσαν να «αξιοποιήσουν» κι άλλη «ευκαιρία» –τον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως FAST TRACK, ή νόμο Παμπούκη– που θεωρούν ότι θα τους επιτρέψει να προηγηθούν όλων των άλλων και να διασφαλίσουν αδειοδοτήσεις για δεκάδες περιοχές στην Κρήτη που έχουν «καπαρώσει», μέσω των αδειών παραγωγής της ΡΑΕ, που έχουν ήδη πάρει.

Αρωγός τους ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας, που έσπευσε να ανανεώσει –με την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιακών υπουργών– τις αποφάσεις που είχε πάρει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων της INVEST in GREECE, «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.»(!), τον περασμένο Μάρτιο και δεν είχαν υπογραφεί λόγω εκλογών και να τις δημοσιεύσει στο ΦΕΚ!

Με τις αποφάσεις αυτές οι εταιρείες καλούνται, να καταθέσουν άμεσα στην «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» πλήρεις φακέλους των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση και έγκριση των αδειών. Αφού τα υποβάλλουν, η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» θα προωθήσει εντός 5 ημερών τις μελέτες στο ΥΠΕΚΑ, και θα ακολουθήσει μια παρωδία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ολοκληρώνεται εντός 2μήνου, άλλως θεωρείται ότι η έγκριση έχει δοθεί και με απειλή την πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν όπως αρμόζει στις περιστάσεις!

ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της Κρήτης σε εργοστάσιο ενέργειας.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
που συνιστούν νομικό πραξικόπημα, 6 μέρες πριν τις εκλογές!, 
που αν εφαρμοστούν, θα κάνουν το νησί αγνώριστο, θίγοντας τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, που βασίζονται σε αντισυνταγματική νομοθεσία που καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο, και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού έχουν ληφθεί ερήμην τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ, ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, τα πολιτικά κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, όλους τους Κρητικούς να συμπαραταχθούν στον αγώνα, για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, που αποφασίζουν γι’ αυτές κάποιοι χωρίς αυτές, και ιδιαίτερα στη Θράκη που έχει δηλώσει εδώ και χρόνια ότι η εξόρυξη χρυσού θα της δώσει τη χαριστική βολή, και γι’ αυτό είναι αποφασισμένη να την αποτρέψει.

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ