ΙΑΝΟΣ: Αλυσίδα για τον εργαζόμενο

Το τελευταίο διάστημα κάτι κινείται γύρω από τη γνωστή αλυσίδα πολιτισμού με το όνομα «Ιανός». Αφού έγιναν γνωστές οι πρωτάκουστες μέθοδοι ελέγχου της παραγωγικότητας των εργαζομένων,οι απλήρωτες ώρες εντατικής εργασίας, οι απολύσεις ή οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση από πλευράς της εργοδοσίας, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια μποϋκοτάζ του βιβλιοπωλείου με την πρωτοβουλία της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη συνδυάστηκαν με την καμπάνια ενάντια στην καθιέρωση της κυριακάτικης εργασίας και πήραν τη μορφή αποκλεισμών και διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ιανού στην πλατεία Αριστοτέλους. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην πόλη, έναν θεσμό κουλτούρας και πολιτισμού, που στήνεται παρόλα αυτά, πάνω στην εθελοντική εργασία και στην καλύτερη περίπτωση, στην κακοπληρωμένη ελαστική εργασία των συντελεστών του, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον. Το βιβλιοπωλείο Ιανός, καθώς και άλλες αντίστοιχες αλυσίδες «τέχνης και πολιτισμού» συμμετείχαν στην προώθηση του Φεστιβάλ, οργανώνοντας συνεντεύξεις τύπου και δρώμενα για το σινεφίλ κοινό, με τον τρόπο που αυτές ξέρουν καλύτερα…Προώθηση τέχνης, ελεύθερης έκφρασης και νεανικής δημιουργικότητας με φόντο την επισφαλή εργασία δεκάδων εργαζομένων, τον εθελοντισμό αρκετών, τον πλουτισμό λίγων…

Ανεμόσκαλα

Ανακοίνωση της ΕΣΕ για το Μποϋκοτάζ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

Η αλυσίδα πολιτισμού της εκμετάλλευσης Ιανός μας έχει απασχολήσει από παλιά. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν περάσει από εκεί, αλλά ελάχιστοι έμειναν. Άλλοι εκδιώχθηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν σε παραίτηση γιατί δεν άντεχαν τα εξαντλητικά ωράρια και τους ολοένα και πιο εντατικούς ρυθμούς. Η επιχείρηση έχει βρεθεί στα δικαστήρια έπειτα από αγωγή εργαζόμενου. Παρουσιάζεται ως αλυσίδα πολιτισμού και προώθησης του βιβλίου, ενώ από πίσω κρύβονται τα κάτεργα της εποχής. Στον Ιανό κάθε λάθος κοστίζει με πρόστιμο και ακόμα και η περιττή χρησιμοποίηση του ασανσέρ μπορεί να σε οδηγήσει σε μείωση μισθού. Εκμεταλλευόμενοι μάλιστα την οικονομική κρίση (για τους άλλους) και την τρομακτική ανεργία θωρακίζουν λιθαράκι – λιθαράκι το κάστρο της αυθαιρεσίας και του εκβιασμού. Η κρίση αποτελεί και γι’ αυτήν την επιχείρηση τη χρυσή ευκαιρία για πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων
(κοινώς για να μας κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη).

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση εξαιτίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της δίωξης συνδικαλιστών καλεί σε: Μποϋκοτάζ στον Ιανό! προκειμένου να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης για την εργοδοσία και ως μέσο παραδειγματισμού για τα υπόλοιπα αφεντικά.

Αν ο διπλοπρόσωπος θεός Ιανός στη ρωμαϊκή μυθολογία αντιπροσώπευε το κάθε ξεκίνημα και τη μετάβαση από τον πρωτογονισμό στον πολιτισμό, για μας η επιχείρηση Ιανός αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εργοδοτική επίθεση και αυθαιρεσία αλλά και την ανάγκη για το ξεκίνημα μιας εργατικής αντεπίθεσης. Αφού δε μας σέβονται, καλύτερα να μας φοβούνται!

Γυρνώντας στο 2011 και επιστρέφοντας στο 2014, αυτή τη φορά με απολύσεις…

Την Κυριακή 19/06/2011 εργάστηκαν στον Ιανό Θεσσαλονίκης 20 υπάλληλοι, χωρίς όμως και πάλι να πληρωθούν τις νόμιμες προσαυξήσεις. Ένας από τους εργαζόμενους ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του σωματείου υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου νομού Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκε και κατήγγειλε το γεγονός στην επιθεώρηση εργασίας. Η επιχείρηση αναγκάστηκε τότε να καταβάλλει το ποσό, αλλά στοχοποίησε τον συνάδελφο και ξεκίνησε την προσπάθεια να τον απομακρύνει και να εκδικηθεί και αυτόν και τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου (είχε ζητήσει από άλλες συνεργαζόμενες εταιρίες να μην στέλνουν στο κατάστημα συγκεκριμένους εργαζόμενους, που αγωνίζονταν με το σωματείο).

Η πρώτη της κίνηση ήταν να απαιτήσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους να «αποκηρύξουν» το συνάδελφο και το σωματείο, καθώς οι συλλογικότητες των εργαζομένων αποτελούν εμπόδιο στην αυξανόμενη εκμετάλλευση. Συγχρόνως συνέταξε ένα κείμενο όπου διαφημιζόταν και διατεινόταν ότι γράφτηκε από τους «πραγματικούς εργαζόμενους του Ιανού», ενώ παράλληλα κατηγορούσε όσους αντιστέκονται ως εργατοπατέρες (προσφέροντας το λιθαράκι του στη γενικότερη απονοηματοδότηση του πραγματικού συνδικαλισμού, εξισώνοντάς τον με πρακτικές ανάθεσης και γραφειοκρατίας).

Η συγκεκριμένη πρακτική, το να μιλάν οι εργοδότες στο όνομα των υπαλλήλων και να προσπαθούν να περάσουν στη συνείδησή μας ότι τα συμφέροντα μας ταυτίζονται, ή έστω εξαρτώνται από τα δικά τους, αποτελεί τη μεγαλύτερη ασυδοσία. Ως εργάτες διατυμπανίζουμε παντού ότι τα εργατικά συμφέροντα είναι αντίθετα από τα συμφέροντα των αφεντικών και ότι μόνο από εμάς εξαρτάται το να τα βάλουμε στην πρώτη γραμμή και να πολεμήσουμε γι’ αυτά ως την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και την απελευθέρωση της τάξης μας.

Με ανάλογα κόλπα όμως επανήλθε το αφεντικό του Ιανού και το 2014, όταν συνέταξε και πάλι κείμενο στο όνομα των εργαζομένων, ως απάντηση στις προκηρύξεις και τον αγώνα του συλλόγου υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής. Αυτή τη φορά όμως δεν υπογράφονταν γενικά ως «οι πραγματικοί εργαζόμενοι», αλλά επισείοντας τον φόβο της απόλυσης και των αντιποίνων, απαίτησε από όλους τους εργαζόμενουςνα το υπογράψουν ονομαστικά (έτσι ώστε αυτή τη φορά να μην αποκαλυφθεί τόσο εύκολα ότι το έγραψε ο ίδιος). Εκμεταλλευόμενος την ανεργία και την οικονομική ανέχεια ζήτησε δηλώσεις νομιμοφροσύνης (θεωρώντας τον εαυτό του ως πλήρως κυρίαρχο), προκειμένου να συνεχίσει κάποια/ος να εργάζεται, για να του αποφέρει τα τεράστια κέρδη.

Εργαζόμενοι από το IANOS BAZAAR στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από καταστήματα της Θεσσαλονίκης απολύθηκαν γιατί έβαλαν μπροστά την αξιοπρέπεια τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο. Επίσης, μια ακόμη συνάδελφος εξωθήθηκε σε παραίτηση λόγω «δυσμενούς μετάθεσης». Επιπλέον, ένα χρόνο πριν έβαλε τους υπαλλήλους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δήθεν δεν υφίσταται η Αργία του Αγίου Πνεύματος για τα βιβλιοπωλεία (!!!). Από πότε όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να επιτρέπουμε στα αφεντικά να μιλούν στο όνομά μας;; (Αφεντικοπατερισμός ονομάζεται αυτό).

Αλυσίδες στο λαιμό ή ο υπάλληλος του μήνα

Ο Ιανός πρωτοπορεί και κρεμάει μηχανάκια στο λαιμό των εργαζομένων (την επόμενη φορά ίσως διαλέξει και τα περιβόητα βραχιολάκια) προκειμένου να μετρήσει την αποδοτικότητά τους στις πωλήσεις και έτσι να ξέρει ποιον θα διώξει στο τέλος του μήνα. Σκοπός του να εισάγει τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό ανάμεσα στους εργαζομένους. Συγχρόνως με αυτό τον τρόπο τους αναγκάζει να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς τους, γεμίζοντας τους με περισσότερο άγχος και προσπαθώντας να τους κάνει να αναγνωρίζουν στους συναδέλφους τους τον ανταγωνιστή και όχι τον σύντροφο. Η επιχείρηση παραδέχεται ότι: «Μέσα από αυτά τα στοιχεία άλλωστε επιβραβεύονται οι καλύτεροι πωλητές με μπόνους», παραδέχεται δηλαδή ότι θίγεται η αξιοπρέπεια των εργαζομένων που μετατρέπονται σε κυνηγούς που θα παίρνουν τον πελάτη στο κατόπι, προκειμένου να του πουλήσουν το πιο ακριβό βιβλίο. Στην περίπτωση εξάλλου του ΙΑΝΟΥ, μπόνους αποτελεί το να μην χάσεις τη δουλειά σου.

Ξύλο στους απεργούς

Στις 28/12/2014 κατά τη διάρκεια της απεργιακής παρέμβασης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην οδό Σταδίου, η επιχείρηση ζήτησε τη συμβολή των μπάτσων για να χτυπήσει τους συγκεντρωμένους απεργούς και αλληλέγγυους, ώστε να λειτουργήσει το βιβλιοπωλείο. Αξίζει να τονίσουμε, ότι την ημέρα εκείνη είχε προγραμματιστεί εκδήλωση στον ΙΑΝΟ από το ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο» (συμφερόντων ΣΥΡΙΖΑ). Η αιτιολογία ήταν η παρεμπόδιση και παρακώλυση.

Έπειτα από τις μηνύσεις στις οποίες προέβη η επιχείρηση, ξυλοκοπήθηκαν οι απεργοί και συνελήφθησαν στην αρχή 4 άτομα και έπειτα άλλα 3, κατά τη διάρκεια της παράστασης αλληλεγγύης έξω από το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως.

Η περιφρούρηση της απεργίας αποτελεί για το εργατικό κίνημα μια δίκαια πρακτική και αυτό το πρωτοφανές περιστατικό από πλευράς της εργοδοσίας και της ΕΛ.ΑΣ. μας δείχνει ότι δεν αρκούνται πλέον στη γνωστή φτηνή προπαγάνδα περί «γραφικών συνδικαλιστών» και εχθρών της οικονομίας και της χώρας, αλλά ότι πλέον είναι ολοφάνερα τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί και πρέπει να είμαστε πιο αποφασισμένοι μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα αφεντικά μικρά και μεγάλα έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι για αυτούς η επιβολή και άλλων εργάσιμων ημερών μέσα στην εβδομάδα βάζοντας υπουργούς να νομοθετούν, μπάτσους να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν, κόμματα και εργατοπατέρες να υπόσχονται και να δολοπλοκούν.

Θα απαντήσουμε στην επίθεση αυτή με οργάνωση, αλληλεγγύη και ακηδεμόνευτους αγώνες. Έχουμε την υποχρέωση ως εργατική τάξη να επιδείξουμε τη δύναμη που έχουμε όχι μόνο να καταργήσουμε οποιοδήποτε αντεργατικό νόμο έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και να κερδίσουμε νέα δικαιώματα με επιθετικούς αγώνες.

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση