[Ιεράπετρα] Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι baikonur

Η Ιεράπετρα, ως μητρόπολη των 15.000 κατοίκων που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να τα έχει όλα και να μην της λείπει τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει όλα τα πολιτικά γραφεία-συνδέσμους και συλλόγους, που χρονολογούνται πριν ακόμα και το πρώτο θερμοκήπιο. Έφτασε στην κατάντια (πρόσφατα) έως και φασιστικό σύνδεσμο να δει να ανοίγει στην πόλη.

Παρ’ όλα τα παραπάνω που προσφέρονται, έμεινε κάποιος κόσμος που δεν σκέφτηκε ούτε για πλάκα να χτυπήσει την πόρτα σε κανέναν από αυτούς τους χώρους.

Αυτός ο άστεγος κόσμος σκεφτόταν πολύ καιρό να βρει ένα σπίτι, ίσως και χρόνια, παίζοντας με τις τάπες των βαρελιών περιμένοντας τις συνθήκες να ωριμάσουν. Και τελικά συνεισέφερε στην πρίζα για τη δημιουργία στεκιού, η παρουσία ανθρώπων από την υπόλοιπη Κρήτη σε αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε στην Ιεράπετρα. Μετά τη συγκέντρωση υπήρχε μια δυναμική που δεν αναλώθηκε στη θεωρία, αλλά έγινε, παραδόξως και παρά τα προγνωστικά μιας μικρής επαρχιακής πόλης, πράξη.

Έτσι στα τέλη του Νοέμβρη βρέθηκε ένα σπίτι και κάποιος να δεχτεί να το νοικιάσει (γιατί είχε πέσει πολύ πόρτα στην αναζήτηση χώρου, ακόμα και σε καιρό κρίσης που όλοι κάνουν κρα να νοικιάσουν τα ακίνητα), και τελικά άνοιξε το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι baikonur (σημειολογικά: baikonur είναι ένας σταθμός εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων που βρίσκεται στο Καζακστάν).

Στο σπίτι αυτό, τους δυο μήνες που είναι ανοιχτό γίνονται μαθήματα από όποιον γνωρίζει κάτι (χωρίς απαραίτητα διαπιστευτήρια/κρατικά πτυχία), και έχει την όρεξη να το μάθει και σε άλλους. Μαθήματα αραβικών, αγγλικών, ελληνικών σε μετανάστες, ιταλικών, χορού, κουκλοθέατρου, αυτοάμυνας, σκακιού, υπολογιστών και άλλα που κάθε μέρα προκύπτουν ή ακυρώνονται. Κάθε Τετάρτη έχει προβολές ταινιών, ενώ λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Ο χώρος είναι ανοιχτός από τις 18:00 και μετά κάθε μέρα. Εκτάκτως γίνονται προβολές-συζητήσεις για θέματα που συναποφασίζονται.

Χορηγοί και πλάτες δεν υπάρχουν, ούτε εμπορικές ή κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Οι βασικές ανάγκες καλύπτονται από τη συνεισφορά όλων αυτών που το στηρίζουν με την παρουσία, την απουσία και τη δυναμική τους.

Οι αποφάσεις για τις δράσεις και τη λειτουργία του σπιτιού λαμβάνονται μέσω των γενικών ανοιχτών συνελεύσεων, που όλοι όσοι παρευρίσκονται συμμετέχουν ισότιμα, χωρίς αρχηγιλίκια, παλιούς και νέους.

Διεύθυνση: Παπαδάκη 11
E-mail επικοινωνίας: info@baikonur.gr

αλεξία