[Ηράκλειο] Ανταπόκριση από την πανεργατική απεργία-πορεία της 20/2

Από ό,τι φαίνεται οι «μπαλωθιές» στον αέρα έχουν αρχίσει σταδιακά να κουράζουν τον κόσμο που πια απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, με αποτέλεσμα χαμηλή μαζικότητα σε σχέση με προηγούμενα συλλαλητήρια.

Το συλλαλητήριο της 20/02 ξεκίνησε γύρω στις 11 π.μ. από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε ξεχωριστή προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια ανηφόρισε προς το εργατικό κέντρο για να ενωθεί με το σώμα της πορείας. Ο παλμός ανέβηκε από την αρχή με το αναποδογύρισμα ενός περιπολικού 200 μέτρα κάτω από το εργατικό κέντρο στην αρχή της οδού Γερωνυμάκη. Ακολούθησε ρεκτιφιέ του περιπολικού με τον κόσμο που ήταν παρόν (ακόμη και ηλικιωμένοι) να μην ενοχλείται καθόλου, αλλά αντιθέτως να επιδοκιμάζει αυτή την ενέργεια. Η χουντάρα που προσπαθούν να μας επιβάλουν ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα αφεντικά τους, βρίσκουν σίγουρα αντιστάσεις από τον κόσμο που αντιλαμβάνεται πια τι μας περιμένει όλους. Αντιθέτως και ενώ δεν υπήρξε καθόλου ένταση, το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθούσε ουρά στο αναρχικό μπλοκ απομακρύνθηκε και κράτησε μια σταθερή απόσταση γύρω στα 100 μέτρα. Τα κεφάλια και οι παραγοντίσκοι προσπάθησαν να μαντρώσουν τη βάση, που στη συνέχεια της πορείας έβγαινε από το μπλοκ τους και κάλυπτε τον κενό χώρο ενδιάμεσα.

Στο ύψος των δικαστηρίων γράφτηκαν συνθήματα και έλαβε χώρα ο πρώτος εξωραϊσμός ενεχυροδανειστηρίου ακριβώς απέναντι. Ο κόσμος στάθηκε εκεί φωνάζοντας «αλήτες αλήτες μαυραγορίτες», ενώ τα γειτονικά καταστήματα δεν κατέβασαν ρολά και δεν δημιουργήθηκε ένταση. Στο Μεϊντάνι, λίγο παρακάτω, οι καθεστωτικοί εργατοπατέρες έστριψαν την πορεία για να επιστρέψουν όσο το δυνατό γρηγορότερα στην πλατεία Ελευθερίας όπου στηνόταν μικροφωνική. Δεν τους ακολούθησε σχεδόν κανείς, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να παλινδρομεί μεταξύ του να ακολουθήσουν τα μπλοκ που έστριψαν ή να συνεχίσουν κανονικά ευθεία. Τελικά το αναρχικό μπλοκ μαζί με το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων πέρασε μπροστά και στη συνέχεια ακολούθησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνέχεια βρέθηκε στο ίδιο δίλημμα και επί δέκα λεπτά δεν αποφάσιζε τι θα κάνει. Μετά από ένταση μεταξύ τους αποφασίστηκε να στρίψουν και να συνεχίσουν με τους εργατοπατέρες.

Στο ύψος του άγιου Μηνά ανακαινίστηκαν ακόμη δύο ενεχυροδανειστήρια υπό τις επευφημίες του κόσμου που μάλλον δεν θεωρεί την τοκογλυφία υγιή δραστηριότητα. Στη συνέχεια ενώθηκαν με το αναρχικό μπλοκ και άλλα μπλοκ που άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει μπροστά. Η συνέχεια ήταν πιο χαλαρή με την καταστροφή καμερών και με μικροένταση επί της Αβέρωφ στο στενό της ΔΥΠΕ. Το πλήθος κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας όπου τα επαναστατικά τραγούδια ακούγονταν στην διαπασών δείχνοντας πόσο απέχουν τα λόγια από τις πράξεις…

Η συνέχεια και οι προσαγωγές

Το αναρχικό μπλοκ στην συνέχεια αποφάσισε να αποχωρήσει καθώς δεν φαινόταν κάποια διάθεση για να εξελιχθούν τα πράγματα. Αποχώρησε συγκροτημένα με τυλιγμένο το πανό και χωρίς ενεργή περιφρούρηση. Αυτό ήταν και το λάθος, καθώς ήδη είχε δοθεί εντολή από τους γαλονάδες να κάνουν συλλήψεις στον σωρό, εκδικητικά για το στραπάτσο που έφαγαν νωρίς αυτή τη μέρα. Οι διμοιρίες κινήθηκαν κυκλωτικά με το ασφαλιτομάνι να χυμάει για να μαζέψει κόσμο. Άρπαξαν κόσμο μέσα από καταστήματα ή ενώ προσπαθούσε να μπει στο σπίτι του, δείχνοντας και τη λύσσα που έχουν εναντίον όποιου αντιστέκεται.

Αυτό που δεν περίμεναν όμως ήταν η αντίδραση των περαστικών που άρχισαν να τους γιουχάρουν και να τους στολίζουν με κοσμητικά επίθετα. Υπήρχε κόσμος που προσπαθούσε να αρπάξει τους ομήρους μέσα από τα χέρια των «προστατών του πολίτη», με τους ασφαλίτες να τρώνε τσαντιές, καφέδες και αντικείμενα στο κεφάλι από τους αυτόπτες μάρτυρες. Η διμοιρία οπισθοχώρησε από την οργή του κόσμου που ήταν έτοιμος να τους πάρει στο κυνήγι. Συγκροτήθηκε μπλοκ το οποίο πλησίασε το σημείο που κρατούσαν τους ομήρους, και αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα απελευθέρωσης του, κατέληξε με μίνι πορεία στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συνέχεια έφυγαν δικηγόροι, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Διακάκη, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΗ για τη ΓΑΔΗ, όπου και κρατούσαν τους τέσσερις προσαχθέντες. Η μία προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη και την επόμενη ημέρα ο συλληφθείς με τέσσερα πλημμεληματικές κατηγορίες πήρε αναβολή για τις 2 Ιουνίου.

Στην πλατεία εντοπίστηκε χρυσαυγίτης με συγκεκριμένο πόστο στην οργάνωση, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβρη είχε απειλήσει και τραμπουκίσει κόσμο του συντονιστικού της κατάληψης Περιφέρειας στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου, οι οποίοι είχαν πάει για να καλέσουν τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα στην απεργία και τον αποκλεισμό της τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό το τομάρι φιλοδωρήθηκε τα δέοντα, αλλά δυστυχώς δημιουργήθηκε στιγμιαία ένταση εντός της πλατείας.

Η άφιξη των Λασιθιωτών

Λίγο μετά, έφτασαν και τα πρώτα κομμάτια από το κομβόι των Λασιθιωτών οι οποίοι είχαν πριν συγκέντρωση και αποκλεισμό στον κόμβο του Σεληναρίου. Στήθηκαν μπροστά από την περιφέρεια και αφού αντιλήφθηκαν ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουν να κάνουν παρέμβαση εκεί, ξεκίνησε πορεία με το αναρχικό μπλοκ να ακολουθεί (μερικές μέρες πριν, είχε γίνει παρέμβαση αναρχικών στον Άγιο Νικόλαο, που καλούσαν στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο).

Πορευτήκαμε όλοι μαζί μέχρι και την ΔΥΠΕ όπου οι Λασιθιώτες προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου. Το βράδυ υπήρξε μια μικροένταση στο κτίριο της ΔΥΠΕ, όταν κάποιοι διαδηλωτές καταφέρθηκαν εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν στρογγυλοκαθίσει εντός και εκτός του κτηρίου και χαριεντίζονταν με συγκεκριμένα άτομα. Κατευθείαν έσπευσε να υπερασπιστεί τις αστυνομικές δυνάμεις ο μεγαλύτερος πρεζέμπορας της Ιεράπετρας μεν, ευυπόληπτος πολίτης δε, απειλώντας τους διαμαρτυρόμενους ότι θα έχουν φασαρίες. Ταυτόχρονα γέμισε η περιοχή ασφαλίτες ενώ το συμβάν έληξε εκεί. Η κατάληψή τους συνεχίστηκε μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου αφού αποδέχτηκαν τις δεσμεύσεις των διαφόρων παραγόντων-αντιπροσώπων της κυβέρνησης.

Το αναρχικό μπλοκ είχε γύρω στα 300 άτομα δυναμική, αλλά με χαμηλό αριθμό συμμετοχής όπως και όλα τα υπόλοιπα μπλοκ. Οι αγρότες ανύπαρκτοι μετά και το φιάσκο των αποκλεισμών στον κόμβο του Γιόφυρου, εκτός από κάποια τρακτέρ (και ένα… άλογο) που παρατάχθηκαν δίπλα στην περιφέρεια. Αυτό μάλλον θα ενισχύσει την υπαρκτή αμφισβήτηση των σκηνοθετημένων δράσεων των γνωστών αγροτοπατέρων. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι εκτός από έναν που του φόρτωσαν τέσσερα πλημμελήματα, και του οποίου η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Ιούνη.

Αντιπολεμικός ανταποκριτής