[Ηράκλειο] Κάτω τα χέρια από την αυτοδιαχειριζόμενη εστία ΤΕΙ

…Στο σήμερα, καλοκαίρι του 2011, τα προσωπεία δεν υπάρχουν πια. Η δήθεν σοσιαλιστική κυβερνούσα, όχι απλά αποποιήθηκε την ευθύνη της, αλλά παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στους ευεργέτες της, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., ΕΚ.Τ. και επιμένει μέσω των «έντιμων» και «ακριτων» δημοσιογράφων να υποβάλλει τη δήθεν επιτακτική ανάγκη του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου δανείου, με ό,τι κόστος αυτό επιφορτίζει….. ποιους; Όχι, κανέναν βουλευτή ή βιομήχανο, αλλά εσένα κι εμένα, τον φοιτητή, τον εργάτη, τον αγρότη, τον…

Για τους διαφωνούντες ή έστω τους πιο διαλλακτικούς, τον λόγο έχουν τα ΜΑΤ, ΔΙΑΣ. Και ποιον λόγο; Αυτόν που όλοι είδαμε ή ζήσαμε στις 15 και στο διήμερο 28-29 Ιούνη στην Αθήνα, τον στρατιωτικό λόχο με στολές αστυνομίας χωρίς διακριτικά, ώστε και νεκρούς αν είχαμε –που από τύχη δεν είχαμε– δεν θα υπήρχε καταδίκη ή έστω δίκη.

Όλα αυτά, λοιπόν, που στο παρόν ζούμε, μόνο να μας προϊδεάσουν και να μας εξοργίσουν μπορούν για το 5ετές (;) μέλλον που ετοιμάζεται για εμάς, και το οποίο μας στερεί βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως πρόνοια, σίτιση, στέγαση.

Η ανάγκη για στέγαση είναι ζωτική και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.

Θεωρούμε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την ύπαρξη άστεγου κόσμου και άδειων κτιρίων στις πόλεις μας.

Θεωρούμε καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας το γεγονός ότι αναγκάζεται κάποιος να επωμιστεί το βάρος της μισθωτής σκλαβιάς, και να θυσιάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για να μπορεί να πληρώσει ένα νοίκι.

Η κατάληψη στέγης είναι μία δυναμική και ανθρώπινη απάντηση στις βάρβαρες καταστάσεις των καιρών μας, και γίνεται επιτακτική ανάγκη μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον με ανύπαρκτη κρατική πρόνοια.

Η Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία καταλήφθηκε από εμάς, φοιτητές, το 2005, ως κίνηση ουσιαστική ενάντια στα ληστρικά ενοίκια που αυθαίρετα οι μικρομέγαλοι ιδιοκτήτες επιβάλλουν.

Από ερείπιο και εστία μόλυνσης αναδιαμορφώθηκε σε σπίτι ζωντανό, ικανό να καλύψει σε στέγη και σίτιση μεγάλο αριθμό ατόμων που θέλουν και πράττουν την Αυτοδιαχείριση, ατομικά και συλλογικά. Ένα σπίτι όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια αυτομόρφωσης, με studio ηχογράφησης, οργανοποιείο, βιβλιοθήκη.

Σπίτι που στεγάζονται φοιτητές και Erasmus, άνεργοι, μετανάστες, όπου φιλοξενούνται ταξιδιώτες, όλοι με κοινό παρανομαστή την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Χωρίς εκπροσώπους, αλλά με κύριο όργανο αποφάσεων την εβδομαδιαία γενική συνέλευση.

Και όλα ξεκίνησαν ως εξής:

  • Τον Οκτώβρη του 2010, γίνεται οργανωμένη παραταξιακή επίθεση σε συνεργασία με πρυτανικές αρχές και τοπικό τύπο, σπιλώνοντας την Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία και τη δράση της. Πράξη που δεν αφήσαμε αναπάντητη, συγγράφοντας κείμενο και εντείνοντας τις πολιτισμικές μας δραστηριότητες.
  • Τον Δεκέμβρη του 2010, μπαίνουν κάγκελα σε όσους πανεπιστημιακούς χώρους δεν υπήρχαν, με προφανή σκοπό τη σταδιακή κατάργηση του ασύλου. Οι πόρτες έπεσαν την επόμενη κιόλας μέρα από συντονισμένη δράση φοιτητών του ΤΕΙ, αλλά αντικαταστάθηκαν εξίσου άμεσα και πιο ενισχυμένες.
  • Τετάρτη 13/07/2011 βράδυ, βρίσκουμε τις πύλες του ΤΕΙ κλειδωμένες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανησυχία στους κατοίκους για την ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, και κατ’ επέκταση στο κτίριο της Αυτοδιαχειριζόμενης Εστίας.
  • Πέμπτη 14/07 το πρωί, ομάδα κατοίκων πήγε στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ, κ. Καπετανάκη, να συζητήσει το θέμα της ανοικτής εισόδου στα Πανεπιστήμια, και αντ’ αυτού δέχτηκε προειδοποίηση για άμεση εκκένωση τον ερχόμενο Αύγουστο, επί της ευκαιρίας ψήφισης του νόμου περί άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου (πιθανότατα στις 27 Ιουλίου 2011), που τόσα χρόνια υποσκάπτεται.
    Επίσης, η ομάδα κατοίκων δέχτηκε κατηγορίες περί επινοικίασης, τρομονόμου και κακουργηματικών πράξεων, που καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινή πραγματικότητα του σπιτιού.

Στις ημέρες που έρχονται, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία και όσους θέλουν να τη στηρίζουν. Έτσι, καλούμε όλο τον κόσμο με όραμα για Αυτοδιαχείριση και Αυτοοργάνωση, φοιτητές και μη, άνεργους και εργαζόμενους, άστεγους και επισφαλείς στεγαζόμενους, να έρθουν και να στηρίξουν με την αλληλεγγύη τους το δικαίωμα όλων μας για ελεύθερη στέγαση, με όποιον τρόπο και ιδέες ανακύψουν μέσα από τη γενική συνέλευση της Αυτοδιαχειριζόμενης Εστίας. Όχι μόνο τώρα, στους δύσκολους καιρούς φτώχειας και ανέχειας τους οποίους ζούμε, αλλά για πάντα και παντού. Γιατί οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και με τα ίδια δικαιώματα, αυτά της ελευθερίας, της ισονομίας, της πρόνοιας, της σίτισης και της στέγασης για ΟΛΟΥΣ.

ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ
ΕΑΝ ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΣΕΙ, ΘΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΕΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία ΤΕΙ Ηρακλείου
Ιούλιος 2011