Κανένας έλεγχος…

Κανένας έλεγχος στις μεταφορές μας – Καμία εξουσία πάνω στις ζωές μας

Πολλοί είναι αυτοί πλέον που δεν θα ξεχάσουν την 13η Αυγούστου 2013. Η μέρα που ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή με ρουφιάνο-ελεγκτή μέσα σε τρόλεϊ, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει από το όχημα ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει. Έκτοτε, και με αφετηρία το σημείο της δολοφονίας του 19χρονου, ξεδιπλώνονται στους δρόμους του Περιστερίου (και όχι μόνο) μια σειρά αλυσιδωτών γεγονότων που θα αποτελέσουν τις πρώτες απαντήσεις απέναντι σ’ άλλο ένα «μεμονωμένο γεγονός» της βαρβαρότητας και της αδικίας που μας πνίγει.

Από τις πρώτες ώρες, περίοικοι συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας για να εκδηλώσουν την οργή και τη λύπη τους για το γεγονός. Καθημερινά στο σημείο στρατοπεδεύουν πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις επιχειρώντας να εκφοβίσουν και να προλάβουν οποιοδήποτε συλλογική μορφή διαμαρτυρίας. Και ενώ η κυρίαρχη προπαγάνδα δεν μπορεί να ενσωματώσει τη σκληρή αλήθεια μιας έκδηλης δολοφονίας, η κοινωνική οργή αρχίζει να σπα την βουβαμάρα παίρνοντας μορφή.

Την Παρασκευή 16/8, ημέρα κηδείας του Θ.Κ., πορεία 2000 ατόμων κατευθύνεται προς το νεκροταφείο μέσα σε φορτισμένο κλίμα. Μετά την κηδεία, πορεία εκατοντάδων ατόμων κατευθύνεται στο σημείο της δολοφονίας όπου και στήνονται οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους. Διμοιρίες των ΜΑΤ κυνηγούν νεολαίους της περιοχής που επιτέθηκαν σε μπάτσους κοντά στο Μετρό Αγ. Αντώνη και στα γύρω στενά, με την συνοδεία ΔΕΛΤΑ, προσάγουν γύρω στα 10 άτομα.

Άμεσα, πλήθος αντιστεκόμενων και αλληλέγγυων συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία του Περιστερίου και πραγματοποιούν συνέλευση. Αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί μικροφωνική στο σημείο της δολοφονίας, ενώ δεκάδες αλληλέγγυων συγκεντρώνονται και έξω από τη ΓΑΔΑ. Η κρατική καταστολή απαντά απαγορεύοντας τη συνάθροιση γύρω από το σημείο της δολοφονίας. Διμοιρίες ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ περικυκλώνουν τους 30 περίπου συγκεντρωμένους και τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ. Αργά το βράδυ, όλοι οι προσαχθέντες (πλην ενός) αφήνονται ελεύθεροι.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 17/8, στην πλ. Δημαρχείου πραγματοποιείται αυθόρμητη συνέλευση από τους συγκεντρωμένους παρά την έντονη αστυνομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν την ελεύθερη παρουσία τους στην πλατεία και τους γύρω δρόμους, και αποφασίζουν τη συνέχιση των καθημερινών συγκεντρώσεων στην πλ. Δημαρχείου, με αφορμή το περιστατικό της δολοφονίας και την κρατική καταστολή που ακολούθησε. Στο κείμενο που συντάσσεται, αναφέρουν: «Ο θάνατός του δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, είναι δολοφονία και αποτέλεσμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και της άγριας καταστολής (με μπάτσους και ελεγκτές), που μας επιβάλλουν. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του Θανάση. Πολλές φορές μας έχει τύχει λόγω ανέχειας να μην έχουμε τα λεφτά για ένα εισιτήριο ενώ έχουμε ανάγκη άμεσης μετακίνησης. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι προϊόντα εργασίας της εργατικής τάξης. Για να φτιαχτούν έχουν αναλωθεί χιλιάδες κλεμμένες εργατοώρες απλήρωτης και αλλοτριωμένης εργασίας. Επίσης αν προσθέσουμε τους φόρους και τα χαράτσια συν τις μίζες που έπαιρναν και έβγαζαν προβληματικές αυτές τις επιχειρήσεις, το συμπέρασμα είναι ότι τα έχουμε χρυσοπληρώσει. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μας ανήκουν και η δημόσια μετακίνηση πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους μας». Στο τέλος, δηλώνουν ότι: « Αρνούμαστε να γυρίσουμε στην κανονικότητα του νόμου και της τάξης, να σκύψουμε το κεφάλι στον κόσμο των ελεγκτών και των μπάτσων που «απλά κάνουν τη δουλειά τους», να κλειστούμε πίσω στα σπίτια-κλουβιά με τη συντροφιά των ρουφιάνων των ΜΜΕ. Σε πείσμα όλων αυτών, εμείς παραμένουμε εδώ. Μένουμε κάθε μέρα όλοι μαζί στο σημείο δολοφονίας, στην πλατεία, στις γειτονιές μας. Βγαίνουμε στους δρόμους για να αντισταθούμε και παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου και σύντροφοι-ισσες  από τις δυτικές συνοικίες οργανώνουν και καλούν σε συναυλία την Παρασκευή 23/8 στην πλ. Δημαρχείου, και σε διαδήλωση την Τρίτη 27/8. Τις επόμενες μέρες, αντιστεκόμενοι από τις γειτονιές του Περιστερίου και ευρύτερα των δυτικών συνοικιών της Αθήνας πραγματοποιούν καθημερινές παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης στα Μ.Μ.Μ. υπό το «άγρυπνο βλέμμα» ένστολων μπάτσων και ασφαλιτών.

Ο πρώτος κύκλος απαντήσεων κλείνει με την πορεία 4.000 διαδηλωτών στους δρόμους του Περιστερίου, κάνοντας σαφές ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο….