Κολλεκτίβα «Θέατρο Δρόμου»

Το Θέατρο Δρόμου είναι μία καλλιτεχνική κολλεκτίβα, της οποίας τα μέλη ασχολούνται με διάφορες μορφές τέχνης και ανήκουν στον ευρύτερο αντικαπιταλιστικό χώρο. Έτυχε όσοι επινόησαν την ομάδα στην αρχή να είναι χιπχοπάδες. Επειδή όμως η νόηση είναι απαιτητική, προσπαθήσαμε να ορίσουμε εκ νέου το hip-hop ώστε να συνεννοούμαστε καλύτερα με όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τι σκατά κάνουμε. Κάπως έτσι καταλήξαμε να πούμε πως hip-hop πρώτα είναι λόγος∙ κι ο λόγος ενσαρκώνεται με διάφορες μορφές∙ κι υπάρχουν διάφοροι που έχουν πολλούς λόγους να κάνουν τέχνη.

Έτσι λοιπόν μέσα στο θ*δ -προς το παρόν- είμαστε κάποιοι που κάνουν hip-hop, κάποιοι που γράφουν ποιήματα και διηγήματα, και κάποιοι που φτιάχνουν comics, βάφουν και ζωγραφίζουν. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πόστα στην τέχνη, οι ρόλοι συχνά εναλλάσσονται.

Μέσω της συλλογικότητας εκφράζουμε τις επιθυμίες μας με τους όρους που θέτουμε οι ίδιοι. Καθετί που δημιουργούμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική, καθώς δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού της τελευταίας με οποιαδήποτε έκφανση της καθημερινότητας. Για τον ίδιο λόγο και οι δομές, τις οποίες επιλέγουμε ως μέσα, έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ώστε ο καθένας μας να βρίσκει κομμάτια του συλλογικού του εαυτού, σε μια εποχή διάχυτου ατομισμού. Κι αυτές ακριβώς τις δομές θέλει να προτάξει το θ*δ: αντι-τέχνη, απέναντι στη μικροαστική τέχνη, από τους από-τα-κάτω για τους από-τα-κάτω.

Ορισμένες από τις δουλειές που έχουν κυκλοφορήσει μέσω του θ*δ:

(Cds)

000: Βδέλυγμα & Onesecbeforetheend – 8 φετίχ

Κάποτε, κάποιοι έλεγαν πως σε μια ζωή που έχει γίνει θέατρο, η διαχωρισμένη τέχνη σκηνοθετεί ορισμένες υπερβολές. Όταν εδώ και δεκαετίες το φετίχ του εμπορεύματος θεοποιήθηκε και έτσι νομιμοποιήθηκε στις συνειδήσεις των υπηκόων, θάφτηκαν ακόμα βαθύτερα κάποια άλλα φετίχ, τόσο σκοτεινά όσο και κοινά, για τα οποία η ηθική μας απαγορεύει να μιλάμε.

001: Jolly Roger – Κενό

Είναι μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία έχεις δύο επιλογές: είτε να βυθιστείς για πάντα μέσα του με όλη σου την ψυχή, είτε να μαζέψεις όσο σκοτάδι σου προσέφερε απλόχερα και να το κάνεις φωτιά.

(comics/διηγήματα/ποιητικές συλλογές)

α’: Ο πιο σίγουρος τρόπος για να κόψετε το κάπνισμα – Φρανκ

Ο σιγουρότερος τρόπος να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι να πεθάνει, και ο ευκολότερος τρόπος να ενισχύσει το σύστημα είναι να μείνει ένα με το μηδέν. Μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία ενός τύπου και μιας τρύπας.

β’: Όταν γυρίσεις – Φώντας

Το «Όταν γυρίσεις…» είναι μια συλλογή 28 ποιημάτων. Βασίζεται στη λογική του ότι αναζητάς κάτι που δεν το έχεις ζήσει, αλλά αυτή η αναζήτηση γίνεται με όρους νοσταλγίας, σαν να ήταν πάνω κάτω αυτή η μοίρα σου.

γ’: Chocofant – Φώντας

Ένας ελέφαντας ξεπεσμένος κομμουνιστής παλεύει με το lifestyle του περιθωρίου που του επιβάλλει η Αθήνα. Ναρκωτικά, γυναίκες, Όργουελ ή κάτι άλλο πιο αντιδραστικό, ελπίζοντας τα free press να μην τον περάσουν στο ντούκου.

δ’: 8 φετίχ- Director’s Cut

Βιβλίο-αφιέρωμα στο δίσκο «8 φετίχ», που περιέχει ένα εικονογραφημένο στιγμιότυπο από κάθε κομμάτι του album, αλλά και 8 κείμενα (διηγήματα, ανακρίσεις πρωταγωνιστών, ποιήματα κλπ) τα οποία αντλούν θεματολογία από τις πρωταρχικές αφηγήσεις. Η εικονογράφηση ανήκει στον Φρανκ, ενώ τα κείμενα επιμελήθηκαν οι: Savage DK, Alex Titkov, Πινόκιο, Φώντας, Δερβίσης, Anima, Πολύγωνος.

Σύντομα:

  • Φρανκ – Γρανάζι
  • Βδέλυγμα & Jolly Roger – Αλίμονο σ’ εκείνους που γελάνε εδώ

Επισκεφθείτε το blog μας στο: http://theatrodromou.blogspot.gr/

Επικοινωνήστε και παραγγείλτε κάτι από τα παραπάνω στο: theatrodromou@yahoo.gr