Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #47

Panguipulli, Χιλή, 6 Φλεβάρη 2021

Διαδηλώσεις για την φυλάκιση του Pablo Hassel


Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Ισπανία, έπειτα από τη δίωξη του ράπερ Pablo Hassel και την επικείμενη φυλάκισή του. Οι κατηγορίες προκύπτουν από στίχους τραγουδιών του και tweets, τα οποία σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2015«προσβάλλουν τη μοναρχία και υποστηρίζουν τη βία».Καθώς οι διαδηλώσεις πληθαίνουν, η αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας υπόσχεται την τροποποίηση του νόμου, ώστε να αντιστοιχούν ηπιότερες ποινές, και να κυρώνονται μόνο για περιπτώσεις κινδύνου για τη δημόσια τάξη, και για διέγερση σε βία. Παρ’ όλα αυτά, μια τέτοια απόφαση δεν θα εμπόδιζε τη φυλάκιση του Pablo Hasel, ενώ «είναι κενές δηλώσεις όπως τόσες άλλες κούφιες υποσχέσεις, που δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο, παρά να υποσκάψουν τα κύματα αλληλεγγύης» (Pablo Hassel σε απάντηση για τις κυβερνητικές δηλώσεις).

Ο Pablo Hassel αρνήθηκε να παρουσιαστεί μόνος του όπως είχε οριστεί από το ισπανικό δικαστήριο. Παρά τις διαδηλώσεις, η αστυνομία θα συλλάβει τον Pablo Hassel στις 17/12 μέσα στο πανεπιστήμιο τις Λιέιδα, όπου βρέθηκε μαζί με άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Σε παρόμοια κύματα κινείται και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατέθεσε προς κύρωση στις 11/02 τροποποίηση του τρομονόμου 187A, όπου απαγορεύεται «οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό-καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη “να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα”». Η ελληνική κυβέρνηση το παίρνει πίσω ώστε να το ξαναβάλει στο τραπέζι 3 μέρες μετά, όταν ο χιονιάς είναι απαγορευτικός για πιθανές συγκεντρώσεις.

Τουρκία: Φοιτητικοί αγώνες

Η φοιτητική κοινότητα αντιδρά στον διορισμό με προεδρικό διάταγμα του νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι – ενός προσώπου άσχετου με τον ακαδημαϊκό χώρο και την εκπαίδευση. Ο κρατικός διορισμός πρύτανη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει να σημειωθεί από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, και η τρέχουσα διαδικασία θεσμοθετήθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση του 2018. Από τις αρχές Γενάρη έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που δέχονται έντονη καταστολή. Την 01/02 η αστυνομία εισέβαλε στο πανεπιστήμιο, συλλαμβάνοντας 159 άτομα που μεταξύ άλλων ζητούσαν και την απελευθέρωση 4 φοιτητών που κρατούνται για παρέμβαση με τη ΛΟΑΤΚΙ σημαία στο πανεπιστήμιο, και έχουν χαρακτηριστεί ως «αποκλίνοντες». Οι φοιτητ(ρι)ες φώναζαν συνθήματα όπως «έξω η αστυνομία» και «τα πανεπιστήμια είναι δικά μας».

Σλοβενία: Εκκένωση της Κατάληψης Rog και επίθεση στην AKC Metelkova

Στις 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται εκκένωση της ROG στη Λουμπλιάνα. Η κατάληψη υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια στο πρώην εργοστάσιο ποδηλάτων ROG. Τρεις βδομάδες αργότερα, πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο «εις μνήμην του πολιτισμού» και επ’ αφορμής της εκκένωσης της κατάληψης. Κάποιες ώρες αργότερα οι μπάτσοι εισβάλλουν στο σύμπλεγμα καταλήψεων του AKC Μετέλκοβα (Avtonomni Kulturni Center: Aυτόνομο κέντρο κουλτούρας), όπου σπάνε πόρτες από κατειλημμένους χώρους και τραμπουκίζουν περαστικούς. Η εισβολή ήρθε μερικές μέρες μετά από τη φωτογράφηση μιας ακροδεξιάς-νεοναζιστικής ομάδας έξω από το AKC, με τη λεζάντα «ας κατεδαφίσουμε και τη Μετέλκοβα».

H Πολωνία ποινικοποίησε τις αμβλώσεις

Ολοκληρώθηκε η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας για ποινικοποίηση των αμβλώσεων. Το νομοσχέδιο είχε παγώσει για σύντομο χρονικό διάστημα στα τέλη του Οκτωβρίου μετά από μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, ώστε να πάρει τώρα την τελική του έγκριση εν μέσω απαγορεύσεων, επ’ αφορμής των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο ποινικοποίησης των αμβλώσεων πραγματοποιούνται κόντρα στην επιβαλλόμενη καραντίνα του πολωνικού κράτους. Σε γνώριμα διαγγέλματα, ο υπουργός υγείας χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις ως επικίνδυνες για νέα έξαρση του covid-19, την ίδια ώρα που επιχειρείται άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

Βέλγιο: Μετανάστης πεθαίνει την ώρα που κρατείται σε αστυνομικό τμήμα

Ο Ibrahima B., ένας 23χρόνος μετανάστης στο Βέλγιο, πεθαίνει την ώρα που κρατείται σε αστυνομικό τμήμα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Διαδηλώσεις με συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλες ενάντια στη ρατσιστική βία των μπάτσων, απαιτώντας απαντήσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Ibrahima. Ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολείται χωρίς -δυστυχώς- να πάθει εκτεταμένες ζημιές.

Εργάτες προκαλούν ζημιές εκατομμυρίων σε εργοστάσιο στην Ινδία

Εργάτες εργοστασίου της Apple στην Ινδία, σε μονάδα κατασκευής και συναρμολόγησης της εταιρίας Wistron, έχουν προκαλέσει ζημιές μερικών εκατομμυρίων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου, μετά τη νυχτερινή βάρδια, περισσότεροι από 2000 εργάτες άρχισαν να καταστρέφουν τις μονάδες συναρμολόγησης, γραφεία υψηλόβαθμων στελεχών και οχήματα της εταιρίας. Στις πρώτες δηλώσεις τους, οι εταιρίες ανέφεραν πως οι καταστροφές προήλθαν από αγνώστους που εισέβαλαν στο εργοστάσιο, και δεν είχαν καμία σχέση κατά τ’ άλλα, προσπαθώντας να αποκρύψουν τα αιτήματα των εργατών. Οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 100 εργάτες, ενώ η Wistron μια βδομάδα αργότερα επιβεβαίωσε τις διεκδικήσεις των εργατών.

Δολοφονία 25χρονου από μπάτσο στην Αλβανία

Στην Αλβανία στις 8 Δεκεμβρίου μπάτσος δολοφόνησε τον 25χρονου Κλοντιάν Ράσα, που είχε βγει από το σπίτι του να πάρει τσιγάρα κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ίδια μέρα καλέστηκε συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο εσωτερικών, όπου οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν μέσα στο υπουργείο, και έκαψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρισκόταν απ’ έξω. Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών και του αρχηγού της αστυνομίας.

Ουγγαρία: Απαγόρευση υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Στην Ουγγαρία, κατόπιν πρότασης του κυβερνώντος κόμματος του Victor Orban, απαγορεύεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.Ο νόμος τροποποιείται ώστε να επιτρέπει την υιοθεσία μόνο από παντρεμένα ζευγάρια (ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών απαγορεύεται), ή από ένα γονιό, εφόσον δοθεί ειδική άδεια από το κράτος. Πρότερα, η υιοθεσία ήταν δυνατή από έναν γονιό, οπότε υπήρχε ο τρόπος να υιοθετήσουν. Συμπληρωματικά, το κυβερνόν κόμμα προωθεί αναθεώρηση του συντάγματος ως προς τι ορίζεται ως οικογένεια σε «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άντρας».

Το γαλλικό κράτος απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση μπάτσων

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια»που -μεταξύ άλλων- δίνει την άδεια στους μπάτσους να επιτηρούν τον κόσμο με drone και κάμερες, ενώ απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση μπάτσων και τεκμηριώνεται ως αδίκημα, σε περίπτωση που «τραυματίζεται η φυσική ή ψυχολογική τους ακεραιότητα»! Το νομοσχέδιο προτάθηκε αρχικά τον Οκτώβρη, για να βρει σύντομα πλήθος αντιδράσεων απέναντί του σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Τον Νοέμβρη, δημοσιεύεται βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, με μπάτσους να ξυλοκοπούν έναν μαύρο μουσικό παραγωγό στην είσοδο του στούντιο που εργαζόταν, ενώ τον έβριζαν ρατσιστικά. Μέτα τη δημοσίευση του βίντεο από την επίθεση, πυροδοτήθηκαν ακόμη πιο μαζικές διαδηλώσεις, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, αφού ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το σχετικό άρθρο για απαγόρευση βιντεοσκόπησης, χωρίς όμως να το έχει αποσύρει ακόμα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τελικά τον Μάρτη, ενώ μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζουν ακόμη σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιχειρεί το ισπανικό κράτος να πραγματοποιήσει εξώσεις.

Στην Ισπανία, επικαλούμενοι ειδική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα εξώσεων χωρίς δικαστική απόφαση, με αιτιολογία «κακόβουλης κατάληψης» (flagrant usurpation), οι μπάτσοι επιχειρούν την εκκένωση σπιτιών. Στη γειτονιά Raval της Βαρκελώνης, δεκάδες γείτονες συναντήθηκαν στους δρόμους και αντιστάθηκαν στις επιχειρούμενες εξώσεις, καταφέρνοντας να τις αποτρέψουν και τελικά να απωθήσουν τις δυνάμεις καταστολής.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Πραξικόπημα σημειώθηκε στη Μιανμάρ στις αρχές του Φλεβάρη. Διαδηλώσεις και μαζικές απεργίες ξεσπούν από τις πρώτες μέρες, ενώ το στρατιωτικό καθεστώς αναλαμβάνει εκτάκτως εξουσίες, και κηρύσσει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός έτους. Σε απάντηση στις διαδηλώσεις, στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχτεί σε πολλές περιοχές, με απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 20:00 ως τις 04:00, καθολική απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ έχει αποκοπεί.

Η Μιανμάρ βρισκόταν υπό στρατιωτικό καθεστώς έως ότου ανατραπεί από την εξέγερση του 2007.

Βουλγαρία: Πορεία ενάντια στη lukovmarch στη Σόφια

Για μια ακόμα χρονιά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία του covid 19, εκατοντάδες αντιφασίστες βρέθηκαν στους δρόμους της Σόφια, το Σάββατο 13 Φλεβάρη, για να διαδηλώσουν ενάντια στη φασιστική παρέλαση Lukovmarch, η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας προς τιμήν του φασίστα στρατηγού Hristo Lukov, που εκτελέστηκε από την αντάρτισσα Violeta Yakova στις 13 Φλεβάρη του 1943. Την παρέλαση διοργανώνουν μια σειρά από νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις όπως η Βουλγαρική Εθνική Ένωση κ.ά. Η παρέλαση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του φασισμού στη Βουλγαρία, και κάθε χρόνο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από φασιστικά και ναζιστικά κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία κ.ά.), μετατρέποντας τον Φεβρουάριο σε μήνα φόβου και ντροπής για τη βουλγάρικη πρωτεύουσα.

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1610363/

Χιλή

Με τις νωπές μνήμες των κρατικών δολοφονιών κατά την εξέγερση του 2019-20, η Χιλή φλέγεται και πάλι μετά τη δολοφονία του Francisco Martínez από μπάτσους στην κωμόπολη Πανγκιπούλι, επειδή αρνήθηκε να προσαχθεί χωρίς αιτιολόγηση. Οι μπάτσοι υπερασπίστηκαν τον αστυνομικό που πυροβόλησε έξι φορές, λέγοντας πως βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, αφού ο Francisco αντιστάθηκε στον έλεγχο. Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει ζητώντας τη διάλυση του αστυνομικού σώματος, ενώ στο Πανγκιπούλι έχουν πυρποληθεί πολλά κρατικά κτίρια.

Τελεσίγραφο εκκένωσης της ZAD du Carnet

Σε αλληλεγγύη καλεί η ZAD du Carnet (zone à defender: ζώνη προς υπεράσπιση), καθώς τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ο διαχειριστής του λιμανιού έδωσαν επίσημη ειδοποίηση στη νομαρχία, απαιτώντας την εκκένωσή της στις 4 Φλεβάρη, με την αστυνομία να παραδίδει τελικά το τελεσίγραφο στις 10 Φλεβάρη. Από τις 31 Αυγούστου η συνέλευση που δομήθηκε μετά τις εκδηλώσεις ενάντια στα έργα αξιοποίησης και ανάπτυξης κατέλαβε την είσοδό του. Ακολουθώντας τα παλιότερα –αποτυχημενα πλάνα– για πυρηνικό εργοστάσιο, η αξιοποίηση της νήσου Carnet του ποταμού Λίγηρα σηματοδοτεί την καταστροφή του υδροβιότοπου, καθώς προβλέπει τη μετατροπή ενός μεγάλου κομματιού σε βιομηχανική ζώνη. Προσπαθώντας να μπαλώσουν την οικολογική καταστροφή που ετοιμάζουν, αφεντικά και τοπικοί εκλεγμένοι μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη με μεγάλες εκτάσεις ΒΑΠΕ και νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να βρίσκουν ιδιαίτερο αντίκρισμα.

«Η συνέλευση καλεί σε αλληλεγγύη ηθική, ανθρώπινη και υλική υποστήριξη. [..] Εφόσον το έργο βιομηχανικής ζώνης στο Le Carnet δεν εγκαταλειφθεί πλήρως, θα χρειαστεί αντίσταση! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του νησιού Carnet, και θα συνεχίσουμε να προειδοποιούμε για τις συνέπειες της εκβιομηχάνισης των εκβολών του Λίγηρα».

https://zadducarnet.org/

ΗΠΑ: Εξέγερση στις φυλακές του St. Louis

Με τα μέτρα για τον covid-19 να περιστέλλουν περισσότερο τα δικαιώματα των κρατουμένων, και με τις φυλακές υπερπλήρεις, ξεσπάει εξέγερση στις φυλακές του St. Louis στην Αμερική στις 6 Φλεβάρη. Οι κρατούμενοι του 4ου ορόφου καταφέρνουν να παραβιάσουν τις πόρτες των κελιών τους, αλλά και της υπόλοιπης πτέρυγας. Για ώρες καταστρέφουν ό,τι μπορούν, βουλώνοντας τουαλέτες, βάζοντας φωτιές, ενώ αποκρούουν τις δυνάμεις καταστολής. Τελικά, κατάφεραν να σπάσουν τα παράθυρα της φυλακής, με γραμμένα συνθήματα-αιτήματα πάνω στους δίσκους φαγητού. Στους γύρω δρόμους κόσμος ζητωκραύγαζε υπέρ των εξεγερμένων έγκλειστων, και τραγουδούσε αντιμπατσικά τραγούδια μαζί τους. Η εξέγερση στις φυλακές του St. Louis έρχεται ως συνέχεια μιας αλυσίδας διεκδικήσεων και εξεγέρσεων κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

https://crimethinc.com/2021/02/14/breaking-the-fourth-wall-revolt-in-the-st-louis-jail-on-repression-representation-and-revolt

Ο Anthony Lamar Smith ήταν ένας 24-χρονος αφροαμερικανός από το St. Louis που δολοφονήθηκε από τον μπάτσο Jason Stockley μετά από καταδίωξη τον Δεκέμβρη του 2011. Τον Σεπτέμβρη του 2017 ο Stockton αθωώθηκε και διαδηλώσεις ξέσπασαν στο St. Louis. Το “Free 57” αναφέρεται στον αριθμό των κρατουμένων που βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης μετά τις διαμαρτυρίες του Δεκέμβρη.