Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #49

Φρανκφούρτη, Γερμανία

Η Φρανκφούρτη φιλοξένησε μια συνάντηση γυναικών το Σάββατο, στις 25 Σεπτέμβρη του 2021. Μια συνάντηση γυναικών από χώρες μακρινές μεταξύ τους, που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και που, παρ’ όλα αυτά, συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν ιδέες για τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και την πατριαρχία.

Η «Εκτός Εποχής», η πρώτη ζαπατιστική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στο Ταξίδι για τη Ζωή, έφτασε στη Φρανκφούρτη στις 22 Σεπτέμβρη, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε από τις εξεγερμένες κοινότητες της Τσιάπας, για να φτάσει στη Βιέννη στις 11 Σεπτέμβρη του 2021, και από ‘κει να μοιραστεί σε όλες τις γωνιές αντίστασης της ευρωπαϊκής γης.

Στη Φρανκφούρτη, τις συντρόφισσες ζαπατίστας περίμεναν οι συντρόφισσες από το Κουρδιστάν. Σε μια σειρά από συναντήσεις, οι συντρόφισσες κούρδες μοιράστηκαν με τις γυναίκες των εξεγερμένων κοινοτήτων της Τσιάπας την ιστορία τους, το κίνημά τους, την ιδεολογία τους, τους μίλησαν για τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους ως λαός και ως γυναίκες, τους μίλησαν για τον δημοκρατικό φεντεραλισμό.

Βερολίνο, Γερμανία

Εκκενώθηκε η Køpi Wagenplatz. Τον Ιούνιο του 2020 η Køpi Wagenplatz έλαβε την τελική απόφαση του δικαστηρίου για εκκένωση. Η αστυνομία ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της γύρω περιοχής από την Πέμπτη 14/10 στις 15:00, οπότε και εγκαταστάθηκε στην ταράτσα του απέναντι κτιρίου, και στις 15/10 στις 10:00 εκκένωσε τον καταυλισμό. Το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πορεία που έχει δει το Βερολίνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, με 6000, περίπου, άτομα.

Η Køpi Wagenplatz αποτελεί έναν αυτοοργανωμένο χώρο στέγασης για πάνω από 70 άτομα τα τελευταία 30 χρόνια. Αποτελεί σύμβολο της ριζοσπαστικής αντικουλτούρας του Βερολίνου με διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η γεωγραφική θέση της Køpi Wagenplatz αποτελεί το τελευταίο αυτοοργανωμένο έδαφος στα δυτικά του Spree. Η περιοχή αυτή, κατά τη δεκαετία των ‘90s, ήταν μια τεράστια κατειλημμένη έκταση. Κατά τη διαδικασία της κυριλοποίησης του Βερολίνου, στις αρχές του 2000, η τοπική κυβέρνηση πρότεινε δημοψήφισμα για την ανοικοδόμηση όλης της περιοχής περιμετρικά του Spree. Το 80-90% του Βερολίνου τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση. Η τοπική κυβέρνηση, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ξεκίνησε τη διαδικασία κυριλοποίησης όλης της περιοχής, διαδικασία η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

αναλυτικότερη ανταπόκριση: https://apatris.info/verolino-enimerosi-apo-tin-poreia-toy/

Βασιλεία, Ελβετία

Στις 9 του Οκτώβρη περίπου 400 άτομα έκαναν πορεία μέσα από το κέντρο της Βασιλείας ως απάντηση στα ακροδεξιά καλέσματα της ίδιας μέρας, που χρησιμοποιούσαν ως αφορμή τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Με αντιφασιστικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα, η πορεία πέρασε μέσα από το κέντρο της Βασιλείας και έκλεισε για λίγη ώρα την γέφυρα Wettstein απ’ όπου είχαν σκοπό να περάσουν οι φασίστες. Σκοπός να μην αφήσουν τις ακροδεξιές ομάδες να επικρατήσουν στους δρόμους. Γιατί ο μόνος τρόπος δράσης στη σημερινή αλλά και στις επόμενες κρίσεις είναι να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα από τα κάτω!

πηγή: https://barrikade.info/article/4793

Βρυξέλες, Βέλγιο

Γύρω στις 30.000 διαδηλωτών κατέκλισαν το κέντρο των Βρυξελλών την Κυριακή 10 Οκτώβρη, απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη. Η πορεία καλέστηκε από πάνω από 80 οργανώσεις ενόψει του συνέδριου του ΟΗΕ, του COP26, που θα γίνει στη Γλασκώβη και θα ξεκινήσει στις 31 Οκτώβρη.

Μετά από κάλεσμα της Ένωσης Ελευθεριακών Κομμουνιστών (Union Communiste Libertaire) εκατοντάδες αντικαπιταλιστές πήραν μέρος στην πορεία σε ένα ξεχωριστό μπλοκ. Στο κάλεσμά τους έγραψαν μεταξύ άλλων:

«Ο ζωντανός κόσμος απειλείται πλέον από την κλιματική αλλαγή, την αποσταθεροποίηση της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση της γης και του νερού, την αποψίλωση των δασών… Ο περιβαλλοντολογικός αγώνας είναι ζωτικής σημασίας και έχει νόημα μόνο όταν είναι αντικαπιταλιστικός και απο-αναπτυξιακός. […] Δεν μπορείς να τον ξεχωρίσεις από τον αγώνα για άμεση δημοκρατία και οικονομική ισότητα. Η οικοδόμηση της γέφυρας μεταξύ των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αγώνων είναι θεμελιώδους σημασίας για μια περιβαλλοντολογική στρατηγική με μέλλον».

Ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη – Σλοβενία

Εκατοντάδες συντρόφισσες και σύντροφοι, σε ατμόσφαιρα γιορτής, υποδέχτηκαν στη Λιουμπλιάνα στις 4 Οκτώβρη, στο Αυτόνομο Κοινωνικό Κέντρο Μετέλκοβα, τη ζαπατίστικη αντιπροσωπεία. Πρόκειται για την πρώτη στάση των συντροφ(ισσ)ών στα Βαλκάνια ύστερα από πρόσκληση που τους απηύθυνε συντονισμός από τις βαλκανικές γεωγραφίες, με τον τίτλο «Travesía por la Vida – η Βαλκανική Διαδρομή». Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με «περικοπές», όπως εξηγείται παρακάτω και στην ανακοίνωση του πανελλαδικού συντονισμού, την οποία επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε αυτούσια.

Η ανακοίνωση:

«Με δεδομένη την πολιτική σκλήρυνσης των μέτρων σε σχέση με τα σύνορα ευρύτερα και την Ευρώπη-φρούριο, που έγινε ακόμη πιο αδιαπέραστη με πρόσχημα την πανδημία του Covid-19, το ελληνικό κράτος επιλέγει τον καθολικό αποκλεισμό της εισόδου στη χώρα σε πολίτες κρατών με τα οποία δεν έχει ισχυρές οικονομικές συμμαχίες ή/και συναλλαγές, πλην της δυνατότητας λήψης αδειών μετακίνησης για εξαιρετικούς λόγους. Αυτοί οι «εξαιρετικοί λόγοι», όπως είναι αναμενόμενο μέσα σε ένα καπιταλιστικό και νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, αφορούν κυρίως την ελεύθερη διακίνηση του χρήματος, των εμπορευμάτων, του τουρισμού, καθώς και της παραοικονομίας και της φθηνής εργατικής δύναμης. Σίγουρα πάντως, ως «εξαιρετικοί λόγοι» δεν εννοούνται η ελεύθερη διακίνηση και οι συναντήσεις των αντιστάσεων και των αγώνων των από τα κάτω ενάντια στον καπιταλισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό, των αγώνων για γη και ελευθερία για την αυτοοργάνωση της παραγωγής, για την ελευθεριακή παιδεία, την υγεία ως όλον, την απελευθερωτική δημιουργικότητα, την αυτοδιαχείριση σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας.

»Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση με την αντιπροσωπεία των 177 συντρόφων και συντροφισσών Ζαπατίστας, που κατάφεραν να «εισβάλλουν» και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί στο παρόν στη δική μας γεωγραφία.

»Ως πανελλαδικός συντονισμός για τη διοργάνωση του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ελλάδα […] θα παραμείνουμε συντονισμένες/οι στην προσπάθεια για τη συνάντηση των αντιστάσεων, των αγώνων μας, των ιδεών, των εμπειριών μας στη δική μας γεωγραφία, σε ένα από τα επόμενα «κύματα» του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, που ακολουθούν τον χειμώνα και την άνοιξη του 2022.

»Ευχαριστούμε όλες και όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που τόσους μήνες συμμετέχουν, στηρίζουν και συνεισφέρουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας, παρακολουθούν την εξέλιξη του ταξιδιού και του πανελλαδικού συντονισμού, και αναμένουν την άφιξη των compas στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας για τη ζωή, ενάντια στα κλειστά σύνορα και τους αποκλεισμούς, και δεσμευόμαστε να ανακοινώσουμε οτιδήποτε νεότερο προκύψει».

πηγή: https://karavanizapatista.espivblogs.net/