Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #22

Ασυνείδητοι αντιφασίστες μολύνουν τη θάλασσα των Χανίων με μη ανακυκλώσιμα απόβλητα

Απαράδεκτη και καταδικαστέα η άνευ στοιχειώδους οικολογικής συνείδησης πράξη ορισμένων αντιφασιστών στα Χανιά να ρίξουν στη θάλασσα τον χανιώτη υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Στυλιανό Βλαμάκη.

Χανιά, 3 Απριλίου – Του ανταποκριτού μας

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία των ψαράδων, οι οποίοι μάλιστα ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, γιατί πλέον είναι αναγκασμένοι να ρίχνουν τα δίχτυα τους σε άλλους μακρινούς ψαρότοπους, μέχρι να αποκατασταθεί η ρύπανση των υδάτων που προκάλεσε ο χρυσαυγίτης υποψήφιος.

«Κανένας άνθρωπος δεν πρόκειται να αγοράσει ψάρια που αλιεύθηκαν σε νερά που κολύμπησε χρυσαυγίτης» δήλωσε γεμάτος οργή ο πρόεδρος του συλλόγου μέσης και παράκτιας αλιείας Χανίων, Νικόλαος Σκαμνάκης.

Ήδη ο Δήμος ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα για τη διαχείριση αυτού τους είδους των αποβλήτων, μέσω της κατασκευής μιας ειδικής ευρύχωρης και φιλικής προς το περιβάλλον Πηγάδας.

JUNGLE-Report

Χανιά: Δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε μετανάστες, και βασανισμός τους από αστυνομικούς

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 11/5, τρεις μαροκινοί μετανάστες δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες, με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας, και αργότερα βασανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 2:30 π.μ.,οι μετανάστες περπατούσαν στο Παλιό Λιμάνι όπου και τους σταμάτησε περιπολικό της αστυνομίας για να τους κάνει έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι αστυνομικοί έβριζαν τους μετανάστες και μετά από λίγο τους άφησαν ελεύθερους. Μόλις απομακρύνθηκε το περιπολικό, από διπλανό μπαρ βγήκαν 10 φασίστες (ένας είχε πλησιάσει τους αστυνομικούς πριν και είχε συνομιλήσει μαζί τους) και αφού ρώτησαν τους μετανάστες από πού κατάγονται, άρχισαν να τους χτυπούν άγρια ενώ εμπόδιζαν και περαστικούς να πλησιάσουν. Τον ένα μετανάστη μάλιστα, παρ’ όλο που είχε πέσει στο έδαφος ημιλιπόθυμος, συνέχιζαν να τον κλωτσάνε στο σώμα και το κεφάλι. Ατάραχοι οι νεοναζί γύρισαν πίσω στο μπαρ ενώ ωστόσο είχε καλεστεί η αστυνομία και έφτασαν 2 περιπολικά (το ένα ήταν αυτό που είχε ελέγξει νωρίτερα τους μετανάστες). Αυτόπτες μάρτυρες μπήκαν στο μπαρ ΜΑΖΙ με τους αστυνομικούς για να τους δείξουν τους δράστες, όπου όταν αναγνωρίστηκε ένας από αυτούς, οι υπόλοιποι άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους μάρτυρες.
Οι αστυνομικοί φυσικά έμειναν άπραγοι! Στη συνέχεια, οι μετανάστες μαζί με 2 αυτόπτες μάρτυρες πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί οι αστυνομικοί αρνιόντουσαν πεισματικά να γίνει καταγγελία, και μόνο μετά από προτροπή ντόπιου φιλικού προσώπου του ενός μετανάστη να πάνε κατευθείαν στον εισαγγελέα, δέχτηκαν να πάρουν καταθέσεις. Μάλιστα συνέλαβαν και τους 2 μετανάστες επειδή δεν είχαν χαρτιά, τους οποίους άφησαν όμως ελεύθερους το πρωί. Η επίθεση των ναζιστών, βέβαια, δεν καταγράφηκε ποτέ στα συμβάντα της αστυνομίας… Ακόμα πιο σοβαρή είναι η καταγγελία των μεταναστών ότι κατά την παραμονή τους στο τμήμα αστυνομικοί τους γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο.

Σκουριές Χαλκιδικής: Όταν ο αφέντης ταΐζει κανναβούρι τα παπαγαλάκια του

Εκδρομή για δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων της στη Χαλκιδική και στη Σμύρνη διοργάνωσε στις αρχές Απρίλη η Eldorado Gold. Στις 08/04 εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Χονδρό Δέντρο, με σκοπό να εμποδίσουν τη διέλευση του πούλμαν με τους… δημοσιογράφους. Απέναντί τους βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και εκατό περίπου εργαζόμενοι της εταιρίας οπλισμένοι με παλούκια, προκειμένου να προστατέψουν τα παπαγαλάκια του Μπόμπολα. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι «θύμισαν» στους παπαγάλους της εταιρίας το άρθρο 5 του κώδικα των δημοσιογράφων, όπου αναφέρεται πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Οι δημοσιογράφοι που επελέγησαν από την εταιρεία, σύμφωνα με την πρόσκληση, αφού διαμείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, θα πραγματοποιήσουν επιτόπιο ρεπορτάζ στα ορυχεία της Χαλκιδικής σε «χώρους που λειτουργούν υποδειγματικά» και θα υποδεικνύονται κατ΄ αποκλειστικότητα από τα στελέχη της Eldorado. «Καταγγέλλουμε την παραπάνω απόπειρα, ουσιαστικά χειραγώγησης των εκπροσώπων του τύπου και δημιουργίας ενσωματωμένων δημοσιογράφων προς υπηρέτηση της “καλής εικόνας” της εταιρείας» ανάφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητά από τις Ενώσεις-μέλη της να καταδικάσουν την πρακτική της εν λόγω εταιρείας, υπενθυμίζοντας ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα πριν, στην οποία δήλωσε αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα, η Eldorado Gold επιστράτευσε τις γνωστές μεθόδους εξαγοράς θετικών δημοσιευμάτων, προκειμένου να αντιστρέψει την κακή εικόνα που έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις για τις συνέπειες της επιχειρούμενης εξορυκτικής δραστηριότητάς της στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης. Η «εκδρομή» περιλάμβανε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, στα γραφεία της στο Μαντέμ Λάκκο, μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη, ενώ στο ενδιάμεσο έλαβαν χώρα πλήθος γευμάτων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με στελέχη της εταιρείας.

Ιερισσός Χαλκιδικής: Νυχτερινό τρομοσόου με στόχο τον εκφοβισμό των κατοίκων

Οι αστυνομικοί κράτησαν ομήρους τα τρομαγμένα παιδάκια για να μην ειδοποιήσουν το χωριό – Στα χωριά «αναβιώνει ο φόβος του χωροφύλακα».
 
Ξεσηκωμός στο κατά Δένδια «γαλατικό χωριό», στην Ιερισσό, μετά την πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού από την ΕΛ.ΑΣ., που αποφάσισε να μετέλθει μεθόδους συλλήψεων που παραπέμπουν ευθέως στην εποχή της επταετίας. Οι κάτοικοι της Ιερισσού, που έχουν αποδείξει ότι δεν τρομοκρατούνται από την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, δήλωναν αποφασισμένοι όχι μόνο να συμπαρασταθούν σε δύο συναγωνιστές τους που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές, αλλά κυρίως να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή τους.

Όλα ξεκίνησαν στις 08/04 στις 3 τα ξημερώματα, όταν δύο ομάδες των ΕΚΑΜ, παρουσία δικαστικών λειτουργών, πήγαν ταυτόχρονα σε δύο σπίτια της Ιερισσού. «Στις 3 τα ξημερώματα χτυπούσαν με σίδερα την πόρτα, πεταχτήκαμε από το κρεβάτι, φωνάξαμε “ποιος είναι”, δεν απαντούσαν, έσπασαν την πόρτα, είπαν ”Αστυνομία”, και πήραν τον σύζυγό μου με τις πυτζάμες. Τα παιδιά σε κατάσταση πανικού τσίριζαν. Τον έβαλαν σε ένα αμάξι και έφυγαν».

«Κοιμόμασταν. Δεν ξέραμε αν ήταν ξημέρωμα η βράδυ, αν όντως χτυπούσε η πόρτα , σηκωθήκαμε γρήγορα να δούμε τι συμβαίνει. Ξαφνικά ακούσαμε τη λέξη “Αστυνομία” και έσπασαν την πόρτα. Βρήκαν πρώτα τον σύζυγό μου ο οποίος σηκώθηκε πρώτος για να ανοίξει την πόρτα, τον γονάτισαν, του έβαλαν χειροπέδες, η μικρή μου κόρη δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συμβαίνει. Ήταν πέντε άνδρες μαυροντυμένοι με όπλα, έδειχναν ότι ήταν έτοιμοι να πυροβολήσουν αν αντιστεκόμασταν. Ήθελα να δω το χαρτί της σύλληψης, δεν μου το έδειξαν. Το τηλέφωνο που είχα στα χέρια μου το πέταξαν. Δεν με αφήναν να πλησιάσω τον σύζυγό μου, και ένας φυλούσε την κόρη μου μην τυχόν και φύγει και ειδοποιήσει το χωριό. Μας κρατούσαν σαν όμηρους μέσα στο σπίτι μας. Η τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο».

Με αυτόν τον τρόπο που θυμίζει σκηνές αμερικάνικων αστυνομικών έργων, οι ειδικές δυνάμεις των ΟΠΚΕ τα ξημερώματα της 8ης Απριλίου, διέρρηξαν δύο σπίτια και απήγαγαν δύο κατοίκους της Ιερισσού. Στη συνέχεια οι συγγενείς τους έμαθαν από τον κ. Δένδια ότι ο τρόπος αυτός ήταν ο πιο ενδεδειγμένος για τη σύλληψή τους… Οι συλληφθέντες κάτοικοι δεν ήταν ούτε ύποπτοι φυγής, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και όποτε τους ζητήθηκε δέχτηκαν να καταθέσουν. Είναι δύο από τους είκοσι κατοίκους που διώκονται για την επίθεση στις Σκουριές με «έωλες» κατηγορίες οι οποίες δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν.

Είναι μεσάνυχτα, οι καμπάνες χτυπούν ασταμάτητα για ακόμη μία φορά στην Ιερισσό. Τα νέα για τη βίαιη σύλληψη των δύο συγχωριανών τους εξόργισαν τους κατοίκους, οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνονται αρχικά στην πλατεία. Οι κάτοικοι σε κατάσταση πανικού συγκεντρώνονται στο κέντρο του χωριού προσπαθώντας να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται οι συγχωριανοί τους. «Η δημοκρατία μάζεψε ό,τι κουρέλι είχε, και έφυγε από το βασανισμένο αλλά ανυποχώρητο χωριό μου. Δεν άντεξε το βάρος από τις αναίτια σπασμένες πόρτες ούτε τον τρόμο στα μάτια των παιδιών»…

Αργότερα κατευθύνθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα του χωριού, το οποίο ήδη είχε εγκαταλείψει ο αστυνομικός βάρδιας, και κάποιοι από αυτούς όρμησαν μέσα και άρχισαν να πετάνε έξω στον δρόμο χαρτιά και έπιπλα, στα οποία έβαλαν στη συνέχεια φωτιά. Άλλοι κάτοικοι πήγαν στην είσοδο του χωριού και έστησαν οδοφράγματα με λάστιχα αυτοκινήτων, φοβούμενοι ότι τα ΜΑΤ θα εισβάλουν πάλι στην Ιερισσό, αποκλείοντας οδικά την πρόσβαση ή τη διέλευση των οχημάτων από την περιοχή. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε την αναστολή της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού Χαλκιδικής «λόγω των σοβαρών φθορών που προκάλεσαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της περιοχής στους εσωτερικούς χώρους και τον εξοπλισμό του». Την ίδια ώρα αστυνομικές πηγές διέψευδαν ότι, όταν ο αστυνομικός υπηρεσίας πήρε τη διαταγή να φύγει από το Αστυνομικό Τμήμα, άφησε πίσω του τον οπλισμό. Αλλά σε φωτογραφία που αναρτήθηκε σε δημοσιογραφικό πόρταλ έδειχνε ότι ένα αυτόματο όπλο ξέμεινε μέσα στο Α.Τ., το οποίο αργότερα έσπευσαν να περισυλλέξουν οι αστυνομικοί.

ΕΑΜοβούλγαρος

Για τα γεγονότα έξω από την κατάληψη «Μαραγκοπούλειο» στις 08/04 και την κοινή επίθεση μπάτσων και ναζί

Το βράδυ της Δευτέρας 8 Απρίλη, παρέα συντρόφων που βρισκόταν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων δέχτηκε επίθεση από φασίστες-θαμώνες της ψησταριάς Ψηταλώνια (ιδιοκτησίας του χρυσαυγίτη Σίψα) με αφορμή μπλούζα με αντιφασιστικό σύμβολο που φορούσε ένας εκ των συντρόφων. Τα φασισταριά επιτέθηκαν στους συντρόφους με πέτρες, μπουκάλια και καρέκλες από το εσωτερικό του μαγαζιού. Οι σύντροφοι αντιστάθηκαν και έπειτα προχώρησαν προς την κατάληψη Μαραγκοπούλειο αφού τους απώθησαν παρόλο που υστερούσαν αριθμητικά. Οι νεοναζί κατέβηκαν προς την κατάληψη όπου απωθήθηκαν για δεύτερη φορά αποτελεσματικά. Η επέμβαση των μπάτσων ήταν άμεση, ενισχυτική και σωτήρια για τους παρακρατικούς, οι οποίοι προκαλούσαν επί τούτου φθορές σε σταθμευμένα οχήματα. Τις επόμενες ώρες και σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, οι μπάτσοι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους συντρόφους με ευθύβολες ρίψεις δακρυγόνων και βομβών κρότου-λάμψης στα κεφάλια όσων βρίσκονταν στην είσοδο της κατάληψης, προσφέροντας κάλυψη ταυτόχρονα στους νεοναζί, οι οποίοι εκτόξευαν στην αυλή της κατάληψης πέτρες και φωτοβολίδες από πλαϊνό στενό. Για 2 ώρες το Μαραγκοπούλειο βρισκόταν υπό την πολιορκία των μαντρόσκυλων των ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια αποκλεισμού του χώρου από 2 αυθόρμητες πορείες που επιχειρούσαν να τον προσεγγίσουν. Η μαζικότητα και η ανυποχώρητη στάση των 200 πλέον συγκεντρωμένων συντρόφων και συντροφισσών απέτρεψαν εκ νέου επιθέσεις, έως ότου, αρχικά οι φασίστες και έπειτα οι μπάτσοι αποχώρησαν.

Η επίθεση ΜΑΤ- Χρυσής Αυγής στην κατάληψη Μαραγκοπούλειο δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση των κατασταλτικών κινήσεων του κράτους στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους, στον κόσμο του αγώνα που αντιστέκεται σθεναρά στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς, στην απόπειρα επιβολής της εξαθλίωσης και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Παρά τις διαρκείς διακηρύξεις περί αντισυστημικότητας της εν λόγω νεοναζιστικής οργάνωσης, για μια ακόμα φορά η συμπόρευσή της με τις κατασταλτικές δυνάμεις απέδειξε αυτό που πραγματικά είναι: πιστά σκυλιά του καθεστώτος έτοιμα να συνδράμουν με κάθε τρόπο στο έργο του.
Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των ελεγχόμενων από την κυριαρχία ΜΜΕ να παρουσιάσουν ως σύγκρουση «άκρων» τα γεγονότα, η μαζική και πολύμορφη παρουσία ενός πλήθους αγωνιστών και αγωνιστριών έξω από τον χώρο της κατάληψης απέδειξε πως η κοινωνική και ταξική μνήμη είναι ακόμα ζωντανή και οπλίζει με αποφασιστικότητα έναν ολόκληρο κόσμο, έτοιμο να υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τις δομές και τα εγχειρήματα του αγώνα, τον κόσμο της αντίστασης και της ελευθερίας.

Για μια ακόμα φορά ύστερα από την αντίστοιχη προσπάθειά τους στις 11 Οκτώβρη 2012, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν με την ουρά στα σκέλια και με την ευγενική συνοδεία της ελληνικής αστυνομίας.

ΠΙΣΩ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ!

σύντροφοι και συντρόφισσες
Πάτρα, 9 Απρίλη 2013

Μεταφέρουν αστέγους στην Αμυγδαλέζα και μετά τους εγκαταλείπουν

 Μετά τους μετανάστες και τους χρήστες ναρκωτικών, φαίνεται πως επόμενος στόχος είναι οι άστεγοι της Αθήνας. Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη για όλους», η αστυνομία προσαγάγει αστέγους για έλεγχο στοιχείων, τους μεταφέρει στην Αμυγδαλέζα και σε απομακρυσμένα αστυνομικά τμήματα και στη συνέχεια τους εγκαταλείπει. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, Χρ.Προβέζης, «περισσότεροι από 10 άστεγοι, οι οποίοι κοιμούνται στο ιστορικό κέντρο -από την Ομόνοια μέχρι του Ψυρρή- μιλούν για την προσαγωγή τους».

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας επισκέφθηκε τους αστέγους στο ΚΕ.Α.Δ.Α. (Κέντρο Αστέγων Δήμου Αθηναίων) και υποστηρίζει ότι «ορισμένοι άστεγοι λένε ότι τους μάζεψαν από την πλατεία Κουμουνδούρου και την οδό Πειραιώς, και ακολούθως μεταφέρθηκαν για έλεγχο στοιχείων στα αστυνομικά Τμήματα Ωρωπού, Αμυγδαλέζας, Βάρης και Ελληνικού, όπου οι αστυνομικοί τους εγκατέλειψαν μετά τον σχετικό έλεγχο».

Στις καταγγελίες τους προς την «Αλληλεγγύη για όλους», οι άστεγοι αναφέρουν επίσης ότι «χάθηκαν τα ρούχα, οι κουβέρτες και τα στρώματα», πιστεύοντας ότι «τα πέταξαν οι αστυνομικοί». Για την εξαφάνιση των αναγκαίων ειδών για την επιβίωσή τους, διαμαρτύρονται και άστεγοι της περιοχής Νέου Κόσμου.

Επίσης ο υπεύθυνος για το συσσίτιο αστέγων που διοργανώνει η Ευαγγελική Εκκλησία ενημέρωσε χθες την Πρωτοβουλία ότι δεν προσήλθαν στο συσσίτιο ορισμένοι από τους αστέγους, οι οποίοι μετείχαν καθημερινά.

Βανδαλισμοί φασιστών στην κατάληψη Apertus στο Αγρίνιο

Αργά το βράδυ προς ξημερώματα της 21ης Απριλίου κάποιοι νοσταλγοί και ιδεολογικοί απόγονοι του χουντικού συρφετού πραγματοποίησαν επίθεση στον χώρο της κατάληψης Apertus στο Αγρίνιο. Προξένησαν φθορές στην εξωτερική και την εσωτερική πόρτα του χώρου, και συνέχισαν τους τραμπουκισμούς τους σε μικρή παρέα νεολαίων στην πλατεία Δημάδη, όπου πέταξαν και φέιγ βολάν υμνώντας την 21η Απριλίου.

Οι απόγονοι των ντόπιων ταγματασφαλιτών συνεχίζουν τις πρακτικές των προγόνων τους με το να κυνηγούν, να στοχοποιούν και να επιτίθενται σε ανθρώπους και χώρους που προασπίζονται την ελευθερία σε μια εποχή ολοκληρωτισμού.

Οι επιθέσεις που έχει δεχθεί ο χώρος της κατάληψης τον τελευταίο χρόνο από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς (μηνύσεις, επιθέσεις φασιστών) αποσκοπούν στην ποινικοποίηση και τρομοκράτηση ενός ολόκληρου κομματιού κόσμου που αγωνίζεται. Του κόσμου αυτού που κατεβαίνει στον δρόμο και τις απεργίες, αντιδρώντας έτσι στα μνημόνια και στη ντόπια και ξένη τρόικα· του κόσμου που βρίσκεται απέναντι στα ντόπια και ξένα αφεντικά που με αφορμή τη κρίση έχουν στήσει γλέντι πάνω στο πτώμα του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας. Του κόσμου που αντιστέκεται στον φασισμό και τον ρατσισμό, και στέκεται αλληλέγγυος στους μετανάστες, που αντιδρά στον σύγχρονό ολοκληρωτικό καθεστώς με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και τα πογκρόμ κατά των οροθετικών, των τοξικοεξαρτημένων και των αστέγων. Του κόσμου που διεκδικεί την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία) για όλους και αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα χτυπήματά τους ούτε μας τρομάζουν ούτε μας τρομοκρατούν.

Μας οπλίζουν με περισσότερη ορμή για αγώνα.

Υ.Γ. Φαίνεται ότι η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μετά το φιάσκο της μεγάλης συγκέντρωσης που ήθελε να πραγματοποιήσει στην πόλη του Αγρινίου στις 14 Απρίλη, αλλά δεν κατάφερε μετά τη γενική κατακραυγή της αγρινιώτικης κοινωνίας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανυψώσει το ηθικό των μικρόψυχων οπαδών της, διοργανώνοντας (με την στήριξη και την ενίσχυση από τον γνωστό περιφερόμενο θίασο της Χ.Α από άλλους νομούς, και τις πλάτες της αστυνομίας) επιθέσεις σε πόρτες αυτοδιαχειριζόμενων χώρων (όταν μάλιστα αυτοί είναι κλειστοί και χωρίς κόσμο) και εφόδους σε άδειες πλατείες.

Κατάληψη Apertus
Αγρίνιο, 21/04/11

Μήνυμα προς την κοινωνία του θεάματος

Καταγγελία πρώην εργαζομένων της Ολυμπίας Οδού για όσα έγιναν στην ψεύτικη φιέστα για τις κάμερες. Οι κάμερες στήθηκαν, η τρικομματική κυβέρνηση ήταν παρούσα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μπροστά να δηλώνει ότι «η χώρα σηκώνει τα μανίκια», αλλά οι πρώην εργαζόμενοι στο έργο της όποιας «Ολυμπίας Οδού» έριξαν τις μάσκες. Όπως κατήγγειλαν, η εκδήλωση στις 25/04 δεν ήταν παρά ένα σκηνοθετημένο σόου, το οποίο στήθηκε με ψεύτικους εργαζόμενους που τους φόρεσαν δανεικά γιλέκα της «Ολυμπίας Οδού», και μεταφερόμενα οχήματα και μηχανήματα από τον κεντρικό άξονα Πελοποννήσου «Μορέας», στα οποία άλλαξαν ταμπέλες την τελευταία στιγμή.

Και μόλις έσβησαν τα φώτα από τις κάμερες και έφυγε ο συρφετός των πολιτικών, τα εργοτάξια άδειασαν και τα φορτηγά μαζί με τα μηχανήματα έφυγαν.

Αυτό καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή του ο Θ. Τσελέπης, πρόεδρος του Σωματείου «Η Γαλαρία», των πρώην εργαζομένων στην «Ολυμπία Οδό», που μετά το «πάγωμα» των έργων είναι εδώ και δύο χρόνια άνεργοι.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: Απατεώνες παίζουν με τη ζωή μας

«Την Πέμπτη 25 Απριλίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο Β. Βενιζέλος και ο Ν. Τσούκαλης επιθεώρησαν τα έργα της Ολυμπίας Οδού που επαναξεκινούν. Αλήθεια, ποια Ολυμπία Οδός; Δεν υφίσταται καμία Ολυμπία οδός, κανένα έργο. Δεν υπάρχει σύμβαση σε ισχύ. Υπάρχει μόνο διακοπή εργασιών και τίποτε άλλο.

»Στη φιέστα που παρουσιάστηκε ως επανεκκίνηση του έργου μεταφέρθηκαν εργάτες του “ΑΚΤΩΡ” από εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου “ΜΟΡΕΑΣ”, ντύθηκαν με γιλέκα της “Ολυμπίας Οδού”, βαφτίστηκαν εργαζόμενοι της “Ολυμπίας Οδού” και παρίσταναν πως εργάζονται. Μεταφέρθηκαν φορτηγά της εταιρείας “ΣΒΩΛΟΣ” από το λιμάνι της Πάτρας, βαφτίστηκαν φορτηγά της “Ολυμπίας Οδού”, έκαναν πως εργάζονται. Μεταφέρθηκαν χωματουργικά μηχανήματα δίχως άδειες, ασφάλειες και πινακίδες. “Προσλαμβάνονται” πρώην εργαζόμενοι της “Ολυμπίας Οδού” που γνωρίζουν τα μέρη, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για όσο διήρκησε η φιέστα, με την υπόσχεση πως θα προτιμηθούν όταν ξαναξεκινήσει η “Ολυμπία Οδός”. Όλοι αυτοί, όταν τελείωσε το σόου, επέστρεψαν στην κυριολεξία από εκεί που ήρθαν».

Χρυσή Αυγή: Σφάζουν μέχρι και παιδιά


«Οι μπλούζες τους είχαν ένα σήμα με δύο δάφνινα δεντράκια που κάτω ενώνονταν και μέσα είχαν ένα άλλο σχήμα. Με ρώτησαν στα ελληνικά από πού είμαι και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου. Όταν τους είπα Αφγανιστάν ο ένας με κλότσησε και έπεσα κάτω. Τότε έσπασαν ένα μπουκάλι μπίρας στο πρόσωπο μου και με χαράκωσαν».

Αυτά ανάφερε στους «Γιατρούς του Κόσμου» στις 10/05 ένα δεκαπεντάχρονο παιδί από το Αφγανιστάν, όταν σε πολύ άσχημη κατάσταση κατέφυγε σε αυτούς για να το βοηθήσουν. Το παιδί το βρήκε ένας περαστικός λιπόθυμο και μέσα στα αίματα στον σταθμό της πλατείας Αττικής τη Μ. Δευτέρα, και τον πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί τον έραψαν, του έδωσαν μια συνταγή για φάρμακα και τον άφησαν να φύγει. Το ίδιο το νοσοκομείο, δηλαδή, και οι γιατροί που τον περιποιήθηκαν δεν μπήκαν στον κόπο να ενδιαφερθούν πού θα πάει ένα μικρό παιδάκι με 30 ράμματα στο πρόσωπο, χτυπημένο και τρομοκρατημένο. Ο μικρός με όσα λεφτά είχε αγόρασε από φαρμακείο τα φάρμακα, αλλά δεν ήξερε πώς να τα χρησιμοποιήσει και δεν τα πήρε αμέσως. Ευτυχώς είχε ακούσει από έναν ομοεθνή του για τους Γιατρούς του Κόσμου, και μάλιστα γνώριζε και το Ιατρείο τους στο κέντρο της Αθήνας και πήγε δυο μέρες αργότερα. Ήταν τόσο χαρακωμένο το παιδί και τόσο τρομαγμένο, που άφησε άφωνους ακόμα και τους γιατρούς που όλη μέρα αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά. Το φρόντισαν αμέσως, του έδωσαν τα φάρμακα, απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για τα ασυνόδευτα, και ειδοποίησαν τους δικούς του για να στείλουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά για τη νομική διαδικασία της επανένωσης. Οι γιατροί του Πολυιατρείου υποστηρίζουν πως δεν είχε δεχτεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Η απόφαση του παιδιού να καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές την επίθεση εναντίον του, παραλίγο να οδηγήσει στη σύλληψή του, γεγονός που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτα Κανάκη: «Ζήσαμε ώρες αγωνίας, με την παραλίγο σύλληψη του παιδιού. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα. Εάν αυτός που καταθέτει δεν προστατεύεται από το κράτος, τότε πώς θα καταγγέλλουν τα θύματα τις επιθέσεις εναντίον τους;».

Ο μικρός είχε έρθει στην Ελλάδα με τη μητέρα του, και το όνειρο να φύγει μακριά από τη φρίκη. Ετοιμαζόταν να πάει με τη μητέρα του στην Ελβετία, όπου βρίσκεται και ο αδελφός του.

Ο μικρός είχε χωριστεί από τη μητέρα, μια και ο οργανωτής της διαφυγής τούς είχε βάλει σε ξεχωριστά γκρουπ, για προφανείς λόγους. Το γκρουπ της μητέρας επιβιβάστηκε κι έφυγε, ενώ η ίδια ήταν σίγουρη ότι ο μικρός είχε ήδη επιβιβαστεί νωρίτερα. Τελικά, για -πολλοστή φορά- κακή του τύχη συνελήφθη στο αεροδρόμιο κι αφού παρέμεινε για 20 λεπτά στο αστυνομικό τμήμα τον άφησαν, και αυτός πήρε το μετρό για να φύγει. Επέστρεψε στο σπίτι που έμενε με τη μητέρα του και με άλλες οικογένειες Αφγανών προσφύγων στην Αθήνα.

 Άφησαν δηλαδή ένα δεκατετράχρονο παιδί έτσι απροστάτευτο χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς για το πού θα πάει και πώς χωρίστηκε από τους δικούς του. Ο μικρός προσπαθούσε να βρει μια άκρη και γυρνώντας με το μετρό έπεσε πάνω στους ναζιστές δολοφόνους της Χ.Α. Δεν ήταν όμως το μοναδικό περιστατικό. Την Τρίτη 14/05, ένας 20χρονος νεαρός από τη Συρία έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, βγαίνοντας από τον σταθμό του μετρό πάλι στην Πλατείας Αττικής. Πέντε μαυροφορεμένοι άνδρες πλησίασαν τον 20χρονο, τον ρώτησαν από πού είναι, και μόλις τους απάντησε τον ξυλοκόπησαν. Στη συνέχεια, συμπατριώτες του τον μετέφεραν στα ιατρεία των «Γιατρών του Κόσμου» στην πλατεία Κουμουνδούρου, προκειμένου να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Με τον ίδιο τρόπο που επιτέθηκαν στο νεαρό αγόρι από το Αφγανιστάν, χτύπησαν και τον νεαρό από τη Συρία. Είναι ηλικίας γύρω στα 18-20 και έφαγε πολύ ξύλο. Το πρόσωπό του είναι γεμάτο σημάδια από τον ξυλοδαρμό – τον γρονθοκόπησαν και τον κλώτσησαν. Μας είπε ότι τον σταμάτησαν πέντε άτομα όταν έβγαινε από τον σταθμό, γύρω στις 4.30 το απόγευμα, και τον ρώτησαν από πού είναι. Αυτός τότε τους απάντησε “είμαι σύρος πρόσφυγας” και έγινε ότι έγινε» ανέφεραν οι «Γιατροί του Κόσμου». Προφανώς οι δύο δολοφονικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών εντάσσονται στους πανηγυρισμούς τους για την απόσυρση του (δήθεν) «αντιρατσιστικού» νόμου από την ιδεολογικά φιλική προς αυτούς τρικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη.

Πάτρα: Αστυνομία- κυβέρνηση καταστέλλουν ανοίγοντας τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή


Την Παρασκευή 17/05, βράδυ στην πλατεία Όλγας, υπήρχε αυτοοργανωμένο πάρτι (το οποίο γίνεται κάθε βδομάδα) στο κάτω μέρος της πλατείας (Αράτου και Ρήγα Φεραίου) με 20 άτομα νεολαίους. Την ίδια στιγμή αρκετός κόσμος παρακολουθούσε στις καφετέριες και τις πλατείες τον αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτό το κλίμα δεν άρεσε στην αστυνομία και επιτέθηκε στις 23:00, με διμοιρίες ΜΑΤ προσάγοντας 4 άτομα χωρίς λόγο και δικαιολογία. Το πάρτυ που γίνεται κάθε βδομάδα δεν ενόχλησε κανέναν, ούτε κάτοικο ούτε πελάτη μαγαζιών, αλλά «ενόχλησε» φυσικά την αστυνομία, η οποία έστειλε ΜΑΤατζήδες οπλισμένους έτοιμους για «όλα», εναντίον νέων που απλώς άραζαν με μουσική.

Στη συνέχεια κόσμος ειδοποιήθηκε για το γεγονός, κατέβηκε στην πλατεία Όλγας για συμπαράσταση στους συλληφθέντες ενάντια στον αυταρχισμό που έδειξε η αστυνομία. Αργότερα παρ’ όλο που αφέθηκαν ελεύθεροι οι προσαχθέντες , η αστυνομία παρέμεινε επιδεικτικά οπλισμένη στο πάνω μέρος τις πλατείας για αρκετή ώρα και έπειτα αποχώρησε.

Αμέσως μετά από λίγα λεπτά, με τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατέβηκαν ξανά στην πλατεία και επιτέθηκαν στον συγκεντρωμένο αλληλέγγυο κόσμο με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προχώρησαν σε προσαγωγές, αδειάζοντας την πλατεία και διώχνοντας με τη βία τον κόσμο. Στη συνέχεια απομόνωσαν ένα κομμάτι των αλληλέγγυων στην Ρήγα Φεραίου, το οποίο τα ΜΑΤ το κυνήγησαν μέχρι την Αγία Σοφία με χρήση δακρυγόνων, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν (μέχρι τις 4 π.μ.) στις γωνίες στην πλατεία Όλγας προσπαθώντας να κόψουν την κίνηση κοντά στην περιοχή.

Όλες αυτές οι ειδήσεις από site τα οποία μιλάνε για συμπλοκές και πόλεμο μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ είναι ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ. Τις ζημιές τις προκάλεσε αποκλειστικά η Αστυνομία, η οποία περικύκλωσε την πλατεία με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των θαμώνων της πλατείας. Η Αστυνομία επιτέθηκε χωρίς λόγο σε μία πλατεία στην οποία για χρόνια τώρα νεολαία και μέλη πολιτικών χώρων της Αριστεράς και της Αναρχίας οργανώνουν εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση και η Αστυνομία εδώ και καιρό θέλουν να καθαρίσουν την περιοχή στην πλατεία Όλγας-Παράρτημα. Τα άρθρα στις Σαββατιάτικες τοπικές φυλλάδες που μιλάνε για την εκκαθάριση του Παραρτήματος («Εισαγγελία Πατρών: Εκκενώστε το Παράρτημα»), σε συνδυασμό με το ότι την Κυριακή η Χρυσή Αυγή οργανώνει ανοικτή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της, δείχνουν το πραγματικό σχέδιο της Αστυνομίας:

  • να τρομοκρατήσει τον κόσμο που συχνάζει στην περιοχή και να τελειώνει με τους κοινωνικούς χώρους αντίστασης. Θέλει να εφαρμόσει το σχέδιο τρομοκράτησης που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας (βλ. πλατεία Εξαρχείων) ή το σχέδιο εκκαθάρισης των καταλήψεων όπως αυτό της Βίλας Αμαλίας
  • να στρώσει τον δρόμο για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας ότι θα τιμωρήσει όποιες αντιδράσεις υπάρξουν ενάντια στη νεοναζιστική φιέστα.