Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #23

Οι «μαύροι» ξενοδοχοϋπάλληλοι

Δεν πρόκειται φυσικά για ανθρώπους που έχουν καταγωγή από την αφρικάνικη ήπειρο, αλλά για τους σύγχρονους σκλάβους-εργαζόμενους στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ξενοδοχείο στην Κρήτη, όπως αποδείχτηκε μετά από καταγγελίες των εργαζομένων του, είχε το 96% του προσωπικού του ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 51 εργαζομένων, οι 49 από αυτούς δούλευαν χωρίς καμία ασφαλιστική εισφορά από την πλευρά της ιδιοκτησίας, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων του ξενοδοχείου (το οποίο δεν είναι το μόνο και δυστυχώς δεν δημοσιεύτηκε πουθενά για ποιο πρόκειται), ήταν στα χαρτιά «ανύπαρκτο». Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Τα στοιχεία αυτά είναι απλά ενδεικτικά και οι αδήλωτοι εργαζόμενοι είναι σαφώς πολλοί περισσότεροι, αφού οι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους γίνονται μόνο μετά από πληροφορίες ή καταγγελίες. Κατά τα άλλα μερικοί μεγαλοξενοδόχοι της Κρήτης είναι ένθερμοι οπαδοί της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, της οποίας εκδηλώσεις φιλοξενούν κατά καιρούς στα ξενοδοχεία τους (ενδεικτικό είναι το ξενοδοχείο Belvendere στη Χερσόνησο, ιδιοκτησίας Σκουλή), αλαλάζοντας: «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές και ρίχνουν τα μεροκάματα».

Ηράκλειο 13/8 – Χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν μετανάστες

 Άγρια επίθεση κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η νέα επίθεση φανερώνει το πώς ακριβώς εννοεί την αντιρατσιστική πολιτική (για την οποία υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε) ο υπουργός Προστασίας του συστήματος και της Χρυσής Αυγής, Νίκος Δένδιας, τη στιγμή που οι ακροδεξιοί δολοφόνοι αλωνίζουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι, ενώ τα θύματα δεν μπορούν να απευθυνθούν ούτε στην αστυνομία ούτε στις υπηρεσίες υγείας, από τον φόβο της απέλασης.

Δύο έφηβοι μετανάστες, ηλικίας 18 με 20 χρονών, ήταν τα θύματα της θηριωδίας των εθνικιστικών απόβλητων της Χρυσής Αυγής, από ομάδα χρυσαυγιτών. Την ίδια μέρα είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα συγκέντρωση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αλικαρνασσό, παρουσία του χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστου Παππά, για τον έναν χρόνο λειτουργίας του γραφείου.

Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, οι δύο μετανάστες περπατούσαν στο Γιόφυρο, έξω από το κατάστημα Τζάμπο, για να επιστρέψουν σπίτι τους. Ξαφνικά, εμφανίστηκε ομάδα τουλάχιστον είκοσι μαυροφορεμένων αντρών με πέντε-έξι αυτοκίνητα και δέκα μηχανάκια. Σταμάτησαν, κατέβηκαν από τα οχήματα οι περισσότεροι, και τους έκαναν τη γνωστή ερώτηση: «Από πού είσαι;». Στην απάντηση «από το Πακιστάν», τρεις χρυσαυγίτες έβγαλαν μαχαίρι. Το ένα έκοψε τις φλέβες στον καρπό του μεγαλύτερου μετανάστη, όπως πήγε να αμυνθεί. Το άλλο χάραξε το λαιμό του άλλου, λίγο πάνω από την καρωτίδα, αφήνοντας ουλή τριών εκατοστών. Οι μετανάστες έπεσαν στο έδαφος και οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κλωτσούν με μανία, μέχρι που κουράστηκαν και έφυγαν.
Τα θύματα σύρθηκαν μέχρι το διαμέρισμά τους και περίμεναν εκεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, όταν τους βρήκε τρομοκρατημένους και απελπισμένους ένας φίλος τους. Φοβήθηκαν να πάνε στο νοσοκομείο, γιατί δεν είχαν χαρτιά. Για την αστυνομία, ούτε λόγος. Έγινε κινητοποίηση, βρέθηκε γιατρός που κατέγραψε τα τραύματα στο χέρι και τον λαιμό, και μώλωπες στα πλευρά από τα χτυπήματα.

Τοπικό κλιμάκιο από ανθρώπους της «Διεθνούς Αμνηστίας» συναντήθηκε μαζί τους και με τη βοήθεια ενός γιατρού περιέθαλψαν πρόχειρα τους τραυματίες, χωρίς να μπορέσει ο γιατρός να ράψει τα τραύματά τους, λόγω του ότι είχαν περάσει πάνω από 24 ώρες από τη στιγμή που μαχαιρώθηκαν. Οι ίδιοι άνθρωποι κατήγγειλαν το γεγονός στα κεντρικά της «Διεθνούς Αμνηστίας», η οποία έβγαλε ανακοίνωση με τη καταγγελία συνοδευόμενη με τις φωτογραφίες των τραυμάτων των μεταναστών.

Ιεράπετρα – Απουσία πελατείας έκλεισε το μαγαζί


Ο τίτλος της είδησης είναι παραπλανητικός αλλά είναι και αληθινός ταυτόχρονα. Αναφερόμαστε στα γραφεία της ναζιστικής-δολοφονικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα. Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα, ο βιαστής λυκειάρχης Γιώργος Πετράκης και ο σερβιτόρος Κρις Δασκαλάκης δηλαδή, αποφάσισαν να βάλουν, άρον άρον, λουκέτο στα γραφεία τους.

Μάλιστα την  Τετάρτη 11/9,  όπως αναφέρουν αστικά ειδησεογραφικά πόρταλ κατέβασαν ακόμα και τις ταμπέλες από τα γραφεία, ενώ όλος ο εξοπλισμός, από γραφεία μέχρι τηλέφωνα και υπολογιστές, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του κόμματος στο Ηράκλειο, στη Νέα Αλικαρνασσό.  Στο χέρι του αντιφασιστικού κινήματος είναι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο εξοπλισμός, όχι μόνο των γραφείων της Ιεράπετρας αλλά και του Ηρακλείου και των Χανιών, να καταλήξει στις μονάδες ανακύκλωσης, και οι χρήστες του εκεί που πραγματικά κατοικούσαν, βαθιά μέσα στις σκουλικότρυπές τους. Φυσικά και οι πηγάδες είναι μια καλή κατάληξη.

Καταδίκη της Ελλάδας για απόλυση οροθετικού

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, δικαιώνοντας υπάλληλο που απολύθηκε εξαιτίας του ότι βρέθηκε θετική στον ιό HIV. Η απόλυση έγινε όταν οι συνάδελφοι του ενάγοντα ζήτησαν από τη διοίκηση να απολυθεί. Το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 8 (περί σεβασμού της προσωπικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (περί απαγορεύσεων και διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 14.300€ για υλικές και ηθικές βλάβες.

Στον δρόμο 890 εργαζόμενοι, λουκέτο σε 45 καταστήματα

Στο δρόμο «πετάχτηκαν» 890 εργαζόμενοι, αφού ξαφνικό θάνατο στον όμιλο εταιρειών Sprider επέβαλαν οι μέτοχοι και η διοίκηση, βάζοντας λουκέτο και στα 45 εναπομείναντα καταστήματα της αλυσίδας. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για καιρό, ενώ όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι πλέον στον αέρα. Την τελευταία τριετία, εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονταν. Από τους 1500 εργαζόμενους που εργάζονταν στην εταιρία, είχαν παραμείνει 890, οι οποίοι σύμφωνα με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, αμείβονταν με τους κατώτατους μνημονιακούς μισθούς των 586 ευρώ.