Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #47

Ρέθυμνο: Στις 17/01/2021 η Ελένη Ιωαννίδου, διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ενημέρωσε ότι η κατάσταση στην παθολογική κλινική, αλλά και του νοσοκομείου, που έχει ξεχωριστό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κλινική COVID-19, έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλούς λειτουργίας, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει τα τελευταία χρόνια στους ανωτέρους της. Εδώ και ενάμιση χρόνο το μοναδικό νοσοκομείο του νομού, αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με μόλις τρεις γιατρούς (2 μόνιμοι και 1 επικουρικός) να προσπαθούν να μοιραστούν τις βάρδιες και με τη βοήθεια γιατρών από άλλους νομούς του νησιού να προσπαθούν να καλύψουν τις εφημερίες. Τους μιλούσαν για προσωρινή λύση, η οποία όμως φαίνεται να μονιμοποιήθηκε και μάλιστα μέσα στην πανδημία όπου οι απαιτήσεις υπεραυξήθηκαν. Η κλινική covid του νοσοκομείου συνήθως δεν έχει εφημερεύοντα γιατρό, οπότε καλείτε ο εκάστοτε εφημερεύοντας παθολόγος να καλύψει και αυτή τη θέση. Επίσης τους τρεις τελευταίους μήνες το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου δεν υπογράφει το πρόγραμμα των εφημεριών γιατί το θεωρεί ανασφαλές. Οι συνθήκες εργασίας των γιατρών είναι εξαντλητικές και η ασφάλεια των ασθενών δεν μπορεί να είναι δεδομένη. Μετά την ανακοίνωση της διευθύντριας ακολούθησε κυνήγι μαγισσών με στόχο την παθολόγο-λοιμωξιολόγο διευθύντρια της κλινικής, διώκοντάς την πειθαρχικά και αφήνοντάς την βορά στους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς αλλά και στα νομικά όργανα του νοσοκομείου. Οι εντολές αντιμετώπισης της κρίσης είναι πλέον διαφορετικές. Ξοδεύονται χρήματα για την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και της άμυνας της χώρας, αντί για να δίνονται στην Υγεία και στην Παιδεία. Το βασικό μέλημα είναι οι ανακοινώσεις των γιατρών να συνάδουν με την κυρίαρχη αφήγηση. Όσο ο κόσμος δεν γνωρίζει το τι γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν τώρα κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής τολμήσει να αποκαλύψει τις ελλείψεις και τα προβλήματα, απλά διώκεται. Όμως, τα όρια ξεπεράστηκαν και τα στόματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο . Στα Γιαννιτσά, στην Πτολεμαΐδα, στην Θήβα, στην Καλαμάτα, στην Ηλία. Οι γιατροί και το προσωπικό καταγγέλλουν, και οι διορισμένες διοικήσεις διώκουν. Στο Ρέθυμνο στο πλευρό της διευθύντριας της παθολογικής στάθηκαν 15 γιατροί με την κατάθεση της παραίτησής τους, ως ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης. Συγκεντρώσεις στήριξης έγιναν από κόσμο έξω από το νοσοκομείο, συλλογές υπογραφών, τόνοι μελάνης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τελικά καμία παραίτηση δεν έγινε δεκτή και ανακλήθηκε η προκαταρκτική διαδικασία εναντίον της κυρίας Ιωαννίδου.

Ικαρία: Πρωθυπουργός έκανε επίσημη επίσκεψη στην Ικαρία στα πλαίσια επίβλεψης εμβολιασμών στα ακριτικά νησιά (βολτούλα δηλαδή για να δείξει στα κανάλια ότι νοιάζεται για τον πολίτη, ενώ θα μπορούσε να προσλάβει μόνιμους γιατρούς για τα ακριτικά νησιά, ελικόπτερα για τη μεταφορά ασθενών και χίλια δυο άλλα). Εκεί, τραπεζώθηκε πλουσιοπάροχα στη βεράντα του βουλευτή Σάμου της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη μαζί με άλλα περίπου 25 άτομα. Το κάνει ευθαρσώς, ενώ κλειδώνει όλες και όλους τους υπόλοιπους στα σπίτια τους (αν έχουν), απαγορεύει την κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ και σε κάποιες περιπτώσεις και από τις 7μμ. Επιτρέπει μόνο τη δουλειά και ούτε λόγος για επαφή με τη φύση, με τη διασκέδαση, την τέχνη, την ψυχαγωγία. Αλλά αυτός στο τραπέζι του! Άνετος! Και σα να μην φτάνει αυτό. Απαγορεύει και από τα ΜΜΕ να μεταδώσουν το περιστατικό. Η είδηση προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 7/2 και αμέσως μετά, στην αίθουσα παραγωγής του σταθμού τοιχοκολλήθηκε το κείμενο που φαίνεται στην φωτογραφία με τις απαραίτητες οδηγίες για να μην επαναληφθεί ξανά το ίδιο “λάθος” και βγει είδηση που δεν αρέσει στον Κούλη και την κυβέρνησή του.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη φάνηκε για άλλη μία φορά ανίκανη να πράξει τα δέοντα. Παρόλο που γνώριζε αρκετές μέρες νωρίτερα -τουλάχιστον μία βδομάδα- την έλευση της σφοδρής κακοκαιρίας, το μόνο της σχέδιο ήταν το “μένουμε σπίτι”. Έκλεισαν την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα «στα δύο» χωρίς να γίνει έγκαιρη ενημέρωση. Τα μέσα σταθερής τροχιάς – πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούσαν. Έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες επειδή έχουν αφήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, χωρίς επαρκές προσωπικό. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να βάζουν καθαριστές και καθαρίστριες να καθαρίζουν με σκούπες (!) το χιόνι στην πλατεία συντάγματος και να πίνουν καφέ στο χέρι παρακολουθώντας τα εκχιονιστικά. Τέτοιες κινήσεις και άλλες τόσες, το μόνο που κάνουν είναι να εξοργίζουν. Οι ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών φάνηκε πλέον εξόφθαλμα ότι είναι εγκληματικών διαστάσεων.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι ακραίες συνθήκες πλήττουν περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες. Ακόμη πιο δύσκολες ήταν εκείνες οι μέρες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας καθώς, εκτός των άλλων, βρέθηκαν στο έλεος του χιονιά που έφερε η “Μήδεια”. Κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το χιόνι που κάλυψε -σε κάποιες περιπτώσεις εξ ολοκλήρου- τις σκηνές και τα παραπήγματα που διαμένουν, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς θέρμανση, την έλλειψη χώρων υγιεινής μιας και αυτοί είναι υπαίθριοι αλλά και την αδιαφορία της κυβέρνησης να τους μεταφέρει έγκαιρα σε χώρους ώστε να προστατευτούν. Μιλάμε για συνολικά 10.000 ανθρώπους στα κέντρα κράτησης της αττικής (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Μαλακάσα είναι 4.000, στον Ελαιώνα 2.000, στη Ριτσώνα άλλοι 2.000 και 1.500 στο Σχιστό) από τους οποίους μόνο 60 άτομα μεταφέρθηκαν άμεσα στο κλειστό γυμναστήριο στο Ρουφ επειδή ήταν εγκυμονούσες ή μανάδες με τα μωρά τους και κάποιους ηλικιωμένους. Για τους υπόλοιπους πέρασαν 2 μέρες για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί -ο υποσχόμενα πανέτοιμος- κρατικός μηχανισμός και να μεταφερθούν σε κοντέινερ ή άλλους κλειστούς χώρους. Στα βόρεια, στο Βαγιοχώρι, στα Διαβατά και άλλα κέντρα κράτησης οι άνθρωποι, σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, παρέμειναν στο χιόνι πολλές ώρες πάλι μέχρι να μεταφερθούν σε πιο ασφαλεί μέρη. Στη Λέσβο, στη λεγόμενη «προσωρινή δομή» του Καρά Τεπέ, οι άνθρωποι έμειναν χωρίς θέρμανση μέσα σε σκηνές και οι αρμόδιοι από το υπουργείο μετανάστευσης το μόνο που μπορούσαν να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση ήταν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρκεστούν σε sleeping bags, κάποιες λίγες κουβέρτες και ακόμη λιγότερες θερμάστρες που δεν επαρκούν για όλο τον πληθυσμό.

Χανιά: Στις 27/02 το πρωί, πριν τη δημόσια καλεσμένη πορεία για την υποστήριξη των αιτημάτων του απεργού πείνας και δίψας Δ.Κουφοντίνα, η ασφάλεια Χανίων μπούκαρε σε ένα σπίτι αγωνιστή του τοπικού κινήματος και σε ένα δεύτερο σπίτι, ο κάτοικος του οποίου απλά βγήκε να δει τι συμβαίνει. Η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι αρχές στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχοντας μοναδικό στοιχείο τις υποψίες των μπάτσων “πως κάτι θα βρουν”, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, έρχεται σε αντίθεση με την πολυήμερη (σχεδόν 20 μέρες) καθυστέρησή τους να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης στον Λιγνάδη. Προσήχθηκαν στο αστυνομικό τμήμα 5 άτομα η πλειοψηφία των οποίων είναι φοιτητές/τριες, κάτι που δείχνει τη στόχευση της καταστολής στο ζωντανότερο κομμάτι του κινήματος που πανελλαδικά διαδηλώνει κατά χιλιάδες τον τελευταίο καιρό. Αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι, με δύο από αυτούς να κατηγορούνται για πλημμελήματα, άσχετα με τις πράξεις που προσπαθούσαν να τους «φορτώσουν». Αυτό έγινε ύστερα από πολλές αυθαιρεσίες από την πλευρά της αστυνομίας, πιέσεις από τον δικηγόρο τους αλλά και από ολόκληρη την πορεία που τελικά πραγματοποιήθηκε και κατέληξε έξω από το τμήμα.

Νέα Σμύρνη, Αθήνα: Στις 7 Μάρτη, Κυριακή, παρακολουθούμε στα μέσα ενημέρωσης της λίστας Πέτσα, ότι 30 άτομα επιτέθηκαν σε μπάτσους στην πλατεία Νέα Σμύρνης. Όχι ότι θα ήταν παράλογο αλλά ψάχνοντας και άλλες πηγές πληροφόρησης εύκολα βρίσκουμε βίντεο και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που διαψεύδουν το καθεστωτικό λογίδριο. Όλα ξεκίνησαν όταν μπάτσοι έκοψαν πρόστιμο σε ενήλικες που κάθονταν σε παγκάκι βλέποντας τα παιδιά τους να παίζουν στην πλατεία. Εκείνους, όταν διαμαρτυρήθηκαν, μιας και είχαν στείλει το απαιτούμενο μήνυμα και φορούσαν τις μάσκες τους, τους υποστήριξε κι άλλος κόσμος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην πλατεία. Όμως οι μπάτσοι επέλεξαν να σηκώσουν τα γκλοπ τους, μέρα μεσημέρι στην κεντρική πλατεία μιας συνοικιακής περιοχής, εναντίον ανθρώπων που τόλμησαν να υπερασπιστούν άλλους. Που τόλμησαν να καταδείξουν έναν παραλογισμό. Όχι μόνο στην πλατεία, στην οποία άμεσα έφτασαν ενισχύσεις των μπάτσων (μαρτυρίες λένε για τουλάχιστον 50 μπάτσους και 29 μηχανές), αλλά και στο άλσος της περιοχής στο οποίο κατέφυγαν τρομοκρατημένοι άνθρωποι τρέχοντας από την πλατεία. Προσήχθησαν μάλιστα τουλάχιστον 8 άτομα, ενώ ένα από αυτά χτυπήθηκε πολύ άσχημα κατά την προσαγωγή του. Η γειτονιά όμως της Νέας Σμύρνης δεν έμεινε βουβή. Το ίδιο απόγευμα έγινε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία με κεντρικό πανό «έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας», στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν την πορεία πετώντας χημικά και κρότου λάμψης, ενώ πάνω από την περιοχή πετούσε ελικόπτερο. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερό ότι κάνουν ότι γουστάρουν. Η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα σιγοντάρουν και συγκαλύπτουν. Δεν θα αλλάξει αυτό έτσι από μόνο του. Αυτό το περιστατικό δείχνει ότι δεν υπάρχει η δικαιολογία του «φιλήσυχου πολίτη». Αντανακλαστικά όπως αυτά των κατοίκων της Ν.Σμύρνης δίνουν δύναμη τονίζουν ότι μόνο με αλληλοστήριξη, παρά το φόβο που επιβάλλουν, θα τα βγάλουμε πέρα.