Μικρά μεγάλα νέα της αδούλωτης #17

Δράσεις αλληλεγγύης στους απεργούς της Χαλυβουργικής

Χανιά

Στις 09/12 και στις 15/12 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αλληλεγγύης στον αγώνα των 400 απεργών εργατών της Χαλυβουργίας στην πλατεία Αγοράς. Μοιράστηκαν κείμενα των ίδιων των απεργών, υπήρχε μικροφωνική όπου διαβάζονταν αποσπάσματα από δηλώσεις των απεργών. Υπήρχε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο παρά το χαζοχαρούμενο χριστουγεννιάτικο κλίμα που επικρατούσε στην κιτς στολισμένη πλατεία. Μπροστά στη φάτνη μπήκε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους 400 απεργούς. Στην κατάληψη Rosa Nera αναρτήθηκε πανό αλληλεγγύης, ενώ έγινε και καφενείο οικονομικής ενίσχυσης στους απεργούς. Στις 22/10 η χορωδία «Orchesta σε ύφεση» βγήκε στο κέντρο της πόλης και τραγούδησε παραλλαγμένα/πολιτικοποιημένα κάλαντα ενισχύοντας οικονομικά των αγώνα των χαλυβουργών, συγκεντρώνοντας το ποσό των 220€. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ εκδήλωση με καλεσμένους 2 εργάτες απεργούς της Χαλυβουργίας. Κόσμος από τα κινήματα της πόλης, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς, ανένταχτους πολιτικοποιημένους ανθρώπους και κόσμος από συλλογικότητες και καταλήψεις του αναρχικού χώρου, γέμισε την αίθουσα για να συμπαρασταθεί και να ενημερωθεί άμεσα για τον σκληρό αγώνα των απεργών στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

Στη συζήτηση, που οργανώθηκε από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, οι χαλυβουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της αλληλεγγύης, υλικής και ηθικής για τον αγώνα τους, και τόνισαν τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή ο αγώνας για την ταξική πάλη στην Ελλάδα. Αναφέρθηκαν με συγκλονιστικά στοιχεία τόσο στις συνθήκες της δουλειάς τους, τους τραγικούς θανάτους συναδέλφων τους που δουλεύουν «μέσα στη φωτιά και το ατσάλι», όσο και στην ταξική ενότητα και την αλληλοστήριξη που υπάρχει ανάμεσά τους ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Επίσης δόθηκε υποστήριξη για το απεργιακό τους ταμείο από τον κόσμο και τις συλλογικότητες που οργανώνουν κινήσεις αλληλεγγύης. Στις 28/01 στην κατάληψη Rosa Nera οργανώθηκε βραδιά αλληλεγγύης με παράσταση καραγκιόζη, προβολή βίντεο και ρεμπέτικο γλέντι, ενώ την ίδια μέρα το πρωί έγινε μοίρασμα κειμένων στη λαϊκή αγορά, από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους απεργούς της «ελληνικής χαλυβουργίας».

Ρέθυμνο

Μικροφωνική έγινε την Πέμπτη 15/12 από τη Συνέλευση Εργαζομένων-Ανέργων στο Ρέθυμνο σε συμπαράσταση στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε.». Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία 4 Μαρτύρων απέναντι από τη λαϊκή. Μοιράστηκαν κείμενα με την τελευταία ανακοίνωση των απεργών.

Ηράκλειο

Συγκέντρωση λαδιού από την κολεκτίβα «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος». Καφενείο οικονομικής ενίσχυσης στον ευαγγελισμό.

[Ρέθυμνο] Αστυνομικοί σε πολιτική εκδήλωση στις 26/01

Την Πέμπτη 26/01 πραγματοποιήθηκε δημόσια-ανοικτή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, στις 19:00 μ.μ., με θέμα την απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία που κρατά 89 ημέρες. Γύρω στις 19:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο πάρκαρε ένα περιπολικό. Έκπληκτοι οι συγκεντρωμένοι, που ανέμεναν την έναρξη της εκδήλωσης, είδαν έναν αστυνομικό να εισέρχεται στον χώρο της συγκέντρωσης. Όταν ο αστυνομικός ρωτήθηκε τι αναζητά, με περίσσιο θράσος δήλωσε ότι «είδαν κόσμο συγκεντρωμένο και θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει». Όταν του υπεδείχθη ότι τέτοιες πρακτικές έχουν χουντικό παρελθόν, όταν ελέγχονταν συναθροίσεις πάνω των τριών ατόμων, απάντησε προκλητικά: «Δηλαδή, τι θα προτιμούσατε, να σας φέρω εδώ απ’ έξω μια διμοιρία;». Μετά την καταφατική απάντηση των συγκεντρωμένων, το περιπολικό έφυγε. Ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου για το περιστατικό, και εκείνος αποκάλυψε ότι ο αξιωματικός του περιπολικού, δημοτικός σύμβουλος του δημάρχου Μαρινάκη, τον είχε επισκεφθεί πολύ νωρίτερα αναζητώντας πληροφορίες.