Μικρά μεγάλα νέα της αδούλωτης

Η Βιάννος για μια ακόμη φορά ενάντια στους νεοναζί της Χ.Α.

Η Μαρτυρική Βιάννος για μια ακόμη φορά μάς δείχνει τον δρόμο, απαγορεύοντας στους –πολιτικούς απόγονους των ναζί– χρυσαυγίτες την παρουσία τους στην περιοχή. Στις 04/09 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βιάννου εξέδωσε ψήφισμα για το ενδεχόμενο παρουσίας μελών της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Βιάννου. Σε όλους τους τόνους οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας τονίζουν πως οι συγκεκριμένοι είναι ανεπιθύμητοι:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βιάννου, στη συνεδρίασή του της 3ης Σεπτεμβρίου 2012, αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

»Την ερχόμενη Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ο επίσημος εορτασμός της θλιβερής επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών του Δήμου Βιάννου.

»Έχουμε την πληροφορία ότι μέλη και στελέχη του κόμματος «Χρυσή Αυγή» προτίθενται να παρασταθούν στις εκδηλώσεις μνήμης. Τους διαμηνύουμε, για μια ακόμη φορά, ότι είναι ανεπιθύμητοι στον Μαρτυρικό μας τόπο.

»Η παρουσία τους εδώ, αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.
Το γεγονός ότι εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, για εμάς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εμείς τιμούμε τη μνήμη προσφιλών και αγαπημένων προσώπων, που έχασαν τη ζωή τους, με τον πλέον άνανδρο τρόπο από τους Ναζί κατακτητές, και το αίμα τους είναι ακόμα νωπό στον τόπο των εκτελέσεων.

»Οι ίδιοι αυτοί κατακτητές, αφού λεηλάτησαν τα σπίτια μας, τους έβαλαν φωτιά! Επαναλαμβάνουμε: είναι ανεπιθύμητος στην Μαρτυρική, αιματοβαμμένη περιοχή μας κάθε φορέας ή πρόσωπο που διακατέχεται από ναζιστικές ιδέες. Ας μην επιχειρήσουν λοιπόν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γιατί σύσσωμος ο λαός του μαρτυρικού μας Δήμου θα σταθεί σθεναρά απέναντί τους».

Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των κατοίκων της Βιάννου, το παράδειγμα των οποίων πρέπει να αποτελέσει δείγμα για όλη την Κρήτη που μαρτύρησε όσο λίγοι τόποι από τη θηριωδία των ναζί και των ελλήνων συνεργατών τους, δοσίλογων και ταγματασφαλιτών. Ούτε σπιθαμή γης στους νεοναζί της χρυσής αυγής.

Ν. Αλικαρνασσός
αντιφασιστική πορεία 20/09

Μετά από κάλεσμα λαϊκών συνελεύσεων γειτονιών του Ηρακλείου και της αντιφασιστικής συνέλευσης, έγινε πορεία στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή το πρόσφατο άνοιγμα νεοναζιστικής φωλιάς (γραφείων) της Χρυσής Αυγής. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Αλικαρνασσού και σε απόσταση πενήντα μέτρων από τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, από τις πέντε το απόγευμα. Τα 20 ντόπια φασιστάκια, μαζί με τους πέντε έξι νοικιασμένους επαγγελματίες μπράβους τους, ήταν ανεβασμένα στην ταράτσα του κοτετσιού τους, φορώντας κουκούλες και κράνη (προφανώς φοβόντουσαν μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους). Από κάτω, τα γραφεία τους ήταν αποκλεισμένα από διμοιρίες των ΜΑΤ, ασφαλίτες και ΤΑΕ. Στην πλατεία, είχε στηθεί μικροφωνική, και διαβαζόταν το κείμενο της αντιφασιστικής συνέλευσης Ηρακλείου. Κατά τις έξι άρχισε να πυκνώνει ο κόσμος και γύρω στις επτά κατέβηκε στον δρόμο για να ξεκινήσει η πορεία στις γειτονιές της περιοχής. Στην πορεία συμμετείχαν γύρω στα 500 άτομα με το Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό μπλοκ να είναι και το μαζικότερο. Επίσης, συμμετείχαν μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη των λαϊκών συνελεύσεων Μασταμπά, Αγίου Δημητρίου, Πόρου/Κατσαμπά. Η πορεία γύρισε τις γειτονίες της περιοχής φωνάζοντας αντιφασιστικά, αντιεθνικιστικά, αντιρατσιστικά, και αντικρατικά συνθήματα, με τον κόσμο να βγαίνει στα μπαλκόνια τους και στις πόρτες των σπιτιών και να χειροκροτεί την πορεία, ειδικότερα όταν ακουγόταν το σύνθημα «Αλικαρνασσός σημαίνει προσφυγιά, έξω οι φασίστες από τη γειτονιά». Προς το τέλος της, η πορεία πέρασε σχεδόν δίπλα από τα αποκλεισμένα με διμοιρίες των ΜΑΤ γραφεία των νεοναζήδων γκεσταπιτών, με την περιοχή να σείεται από τα αντιφασιστικά συνθήματα, ενώ η περιφρούρηση της πορείας στάθηκε απέναντιν σε απόσταση «αναπνοής» από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Στο τέλος κατέληξε στο παρκάκι απέναντι από το πρώην δημαρχείο, όπου και έγινε συνέλευση για τη συνέχιση των δράσεων στην περιοχή.