Mπίμπι πρόσεχε. Η Βαλτιμόρη έφτασε στο Ισραήλ

Tο παρόν κείμενο αποτελεί γράμμα από γάλλους αναρχικούς προς τους  Αιθίοπες Εβραίους που εξεγέρθηκαν τον Μάιο ενάντια στην ρατσιστική πολιτική που ασκεί το κράτος του Ισραήλ εναντίον τους. Βρέθηκε στο γαλλικό site http://www.non-fides.fr με τίτλο : “Bibi, fais attention, Baltimore arrive en Israël !”

Φθάσατε στο Ισραήλ από την Αιθιοπία  στα μέσα της δεκαετίας του 1980  και σήμερα  το 38,5% των οικογενειών σας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έναντι του 14,3% κατά μέσο όρο για όλους τους Ισραηλινούς Εβραίους.  Είστε μόνο το 2% του ισραηλινού πληθυσμού  και αποτελείτε  το 40% των φυλακισμένων. Σαν αποκαλούν υποτιμητικά  «Falasha» . Από την παιδική ηλικία σας, έχετε υποστεί κοροϊδία, ξυλοδαρμούς και ηθική βία, επειδή το χρώμα του δέρματός σας δεν είναι το ίδιο. Επειδή είστε «κακοί Ισραηλινοί» και «κακοί Εβραίοι». Αλλά αυτές τις μέρες, δεν είστε πλέον απλά παράπλευρες απώλειες από τα παλιά όνειρα του κινήματος της  «εθνικής απελευθέρωσης» ή  της  σημερινής επεκτατικής σιωνιστικής πολιτικής του Ισραήλ. Δεν είστε πλέον απλά θύματα – τραυματίσατε  πενήντα μπάτσους, επιτεθήκατε  στο δημαρχείο με πέτρες και παρόλο που η αστυνομία άνοιξε πυρ με χειροβομβίδες κρότου για να σας διασκορπίσει και να προστατεύσει το δημαρχείου του Τελ Αβίβ, καταφέρατε να μπλοκάρετε έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Δεν είναι τόσο οι δράσεις που μετράνε, αλλά η  αποφασιστικότητά σας να σπάσετε  τη σιωπή στην οποία ο εθνικισμός, ο καπιταλισμός και οι διάφορες νομοτέλειες  σας έχουν  κρατήσει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Yitzhak Aharonovitch , εξήγησε ότι το να διαλύσει τους  «ταραξίες» ήταν περίπλοκο, επειδή δεν υπήρχε κανένας ηγέτης για να στραφεί, και εκεί βρίσκονταν  όλη η δύναμη και το θάρρος σας . Οι αριστεροί σας έχουν ήδη εγκαταλείψει παρά το γεγονός σας υποστήριξαν στο παρελθόν [1], όπως έχουν κάνει σε όλες τις περιπτώσεις  ακηδεμόνευτων εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν αρκετοί αυτόκλητοι ηγέτες της Αιθιοπικής εβραϊκής κοινότητας που καταδικάζουν τις ταραχές και μιλάνε  για μια «αναρχική» συνωμοσία [2].

Το βίντεο  που πυρπόλησε την πυριτιδαποθήκη και σας οδήγησε  στους δρόμους κατά χιλιάδες δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη αιθιοπικής καταγωγής που ξυλοκοπήθηκε χωρίς λόγο (αν και αντιστάθηκε) στο δρόμο από δύο ρατσιστές αστυνομικούς που δοκίμασαν πάνω του τις γνώσεις τους στο  Krav Maga. Εικόνες που έβαλαν φωτιά στους δρόμους όπως ακριβώς φλέγονται και οι δρόμοι της Αμερικής τους τελευταίους μήνες. Εικόνες που παραπέμπουν στον  καθημερινό ρατσισμό και την εκμετάλλευση που πολλοί μη Εβραίοι επίσης αντιμετωπίζουν : οι Ισραηλινοί Άραβες, οι μετανάστες από την Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Όπως και στο Φέργκιουσον  και τη Βαλτιμόρη πρόσφατα, αποφασίσατε  να σταματήσετε να υποφέρετε  στη σιωπή και την ντροπή. Οπλισμένοι με θάρρος σας, συγκρουστήκατε  με το αστυνομικό καθεστώς που σας καταπιέζει αφού σας έχει «φιλοξενήσει», σας φέρνει αντιμέτωπους με την ντροπή στην οποία θα ήθελε να πνιγείτε. Όπως και στο Φέργκιουσον και τη Βαλτιμόρη πρόσφατα, θα ανακτήσετε την αξιοπρέπειά σας με οργή και ελπίδα.

Για πρώτη φορά στο Ισραήλ, υπάρχει μίμηση των  Ηνωμένων Πολιτειών  για κάτι άλλο πέρα από τις κραυγαλέες μαλακίες των ηγετών τους (και του  δημοκρατικού μιλιταρισμού τους)  από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού… Σε  αυτό υπάρχει κάτι για να γιορτάσουμε, υπάρχει ένα κομμάτι ελπίδας  και  μπορούμε να το  προσθέσουμε στην ελπίδα που  εκφράζεται καθημερινά από εκείνους που αρνούνται να υπηρετήσουν στον Ισραηλινό Στρατό [3], εκείνους που κάθε μέρα, ατομικά επαναστατούν ενάντια στη μιλιταριστική πολιτική  του Ισραήλ και του  αποικιοκρατικού καθεστώτος και εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής στο εσωτερικό της Παλαιστίνης.
Όπως συνηθίζουμε να λέμε, οι εξεγέρσεις  δημιουργούν την αλληλεγγύη  και η αλληλεγγύη  δημιουργεί τις  εξεγέρσεις. Οι καρδιές μας είναι μαζί σας, μακριά από τις δικιές τους. Ενάντια σε κάθε αρχή, για την εξάπλωση της εξέγερσης.

Υποσημειώσεις

Το όνομα Μπίμπι που αναφερεταί στον τίτλο είναι παρατσούκλι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

[1] Το NIF, για παράδειγμα, μια αρκετά ακρο-αριστερή οργάνωση  κυκλοφόρησε ένα  αντιπαθητικό  ανακοινωθέν που αρνείται τη συμμετοχή της στα γεγονότα.

[2] Στο Ισραήλ οτιδήποτε μη  ισραηλινό , αντι-σιωνιστικό και μη αραβικό  θεωρείται αναρχικό, κυρίως λόγω της ύπαρξης μιας εξωκοινοβουλευτικής αριστερής ομάδας, των  αυτοαποκαλούμενων  «αναρχικών  ενάντια στο τείχος», οι οποίοι είναι πιο σοσιαλδημοκράτες από οποιονδήποτε άλλο …

[3] Δείτε για παράδειγμα, αυτό το βίντεο με έναν  νεαρό Ισραηλινό που εξηγεί  την άρνησή του να υπηρετήσει στον Ισραηλινό Στρατό: https://www.youtube.com/watch?v=Ex-aiBVeBVg

Des Anarchists

Εδώ το κείμενο  στα γαλλικά : http://www.non-fides.fr/?Bibi-fais-attention-Baltimore

Και εδώ στα αγγλικά: http://dialectical-delinquents.com/class-struggle-histories-2/ethiopian-jews-riot-in-israel/ . Σε αυτό το site μπορείτε να βρείτε τις εξελίξεις των ταραχών  και ενδιαφέρουσες σημειώσεις για την ιστορία και τους αποκλεισμούς των 135 περίπου χιλιάδων Εβραίων Αιθίοπων στο Ισραήλ.

Μετάφραση στα ελληνικά: Άπατρις