Νέα πατριαρχικής πραγματικότητας #47

Τουρκία: η Μελέκ Ιπέκ βίωνε συστηματική συζυγική κακοποίηση για 12 χρόνια. Τη βραδιά της 7ης Γενάρη, ο άντρας της, τη βασάνισε μέχρι λιποθυμίας, τη βίασε αφήνοντας τη δεμένη και γυμνή μέχρι το πρωί, όπου προσπάθησε να τη σκοτώσει ή να επαναλάβει τα ίδια. Εκείνη τον πυροβόλησε, σκοτώνοντάς τον. Βρίσκεται προφυλακισμένη από τις 9/1. Αν αυτό συνέβαινε σε κάποια ταινία, η Μελέκ θα ήταν η κεντρική ηρωίδα με την οποία θα ταυτιζόταν το κοινό, παρακολουθώντας την με ανακούφιση στο τέλος να φεύγει από το σπίτι αγκαλιά με τις κόρες της με φόντο την αυγή. Στην πατριαρχική πραγματικότητα η Μελέκ –όπως η 23χρονη Π. Α. από την Κόρινθο- τιμωρείται παραδειγματικά γιατί αμύνθηκε, την ίδια στιγμή που στα ίδια δικαστήρια άλλες γυναίκες καλούνται να αποδείξουν ότι προσπάθησαν να αντισταθούν στο βιασμό τους, ότι δεν «το ήθελαν». Γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις στηρίζουν τη Μελέκ, ενώ από τις 11/1 έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών, προκειμένου να αποφυλακιστεί.

Για την καμπάνια στήριξης της Μελέκ και τη μαρτυρία της: bit.ly/2NQdFML

Πολωνία: Με αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και εν μέσω περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 τέθηκε σε ισχύ στις 28/1 η απαγόρευση των εκτρώσεων. Το νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε παγώσει τους προηγούμενους μήνες ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Η εν λόγω απόφαση συνιστά καθολική απαγόρευση της έκτρωσης, εξαιρώντας μόνο περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή κίνδυνου για τη ζωή, καταργώντας στην πράξη την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Το φεμινιστικό κίνημα και συμμαχικά του κομμάτια οργισμένα ξαναβγαίνουν στους δρόμους, ενώ ο υπουργός υγείας «προειδοποιεί για αύξηση της διασποράς» προοιωνίζοντας την καταστολή. Το γυναικείο κίνημα και τα καταπιεσμένα υποκείμενα –σε αντιστοιχία με την Ελλάδα- έχουν απέναντί τους το βαθύ σκοτάδι της Εκκλησίας, μια ακροδεξιά κυβέρνηση που προωθεί το συντηρητισμό και την «επιστροφή στην παράδοση» και ένα κράτος που τείνει να εφαρμόζει όλο και περισσότερο το καθεστώς εξαίρεσης.

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Σε τρανσφοβική απόφαση του αρνήθηκε την προσαρμογή του επωνύμου τρανς άντρα στην ταυτότητα φύλου του, επικαλούμενο την απαρχαιωμένη και καταργηθείσα από τα διαγνωστικά εγχειρίδια «διαταραχή ταυτότητας φύλου». Η απόφαση αυτή αφήνει έρμαιο διακρίσεων τον τρανς άνδρα αναγκάζοντας τον να δίνει εξηγήσεις για την ταυτότητα του σε όποια περίπτωση χρειαστεί να επιδείξει ταυτοποιητικά έγγραφα, καταργεί το δικαίωμα προστασίας του ιατρικού απορρήτου, παθολογικοποιεί την τρανς ταυτότητα εν γένει και εγείρει το σοβαρό ερώτημα πώς «νομιμοποιείται» ένας νομικός θεσμός να κάνει ψυχιατρικές διαγνώσεις. Τον τρανς άνδρα στηρίζει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΔ: bit.ly/3j7dEQ3

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν «ανώμαλοι» 4 φοιτητές για την παρουσίαση έργου τέχνης με τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ δίπλα σε εικόνα της Kaaba σε παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο του Bogazici. Η φοιτητική κοινότητα αντιστέκεται στον αυθαίρετο διορισμό πρύτανη από το κράτος, μια διαδικασία που έχει να συμβεί από το στρατιωτικό πραξικόπημα του ’80 και υλοποιείται τώρα μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης του 2018. Στις επόμενες κινητοποιήσεις, όπου -μεταξύ άλλων- ζητούσαν και την αποφυλάκισή των 4, δεκάδες φοιτητ(ρι)ες συνελήφθησαν και χτυπήθηκαν.

Ευρωβουλή: Στην ευρωβουλή ο Ζαγοράκης καταψήφισε την ανακήρυξη της Ε.Ε. σε ελεύθερη ζώνη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ενώ έτερος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο Κυμπουρόπουλος, στήριξε ψήφισμα κατά της έκτρωσης. Οι επιλογές τους δείχνουν την πολιτική κατεύθυνση στην οποία κινείται το ελληνικό κράτος. Οι σαχλές δικαιολογίες που πρόβαλλαν, μόλις έγινε σαφές ότι δεν πέρασαν στα ψιλά, δείχνουν τη γενικευμένη προσπάθεια που γίνεται για την καλλιέργεια κατάλληλου υποστρώματος, ώστε να γίνουν κοινωνικά αποδεκτές τέτοιες πολιτικές.

Shosanna