Τουρκία: Ο φόβος και η αθλιότητα του φασισμού

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να μάθετε εσείς, οι σύντροφοι στην Ελλάδα, τι συμβαίνει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, μέσα από τα δικά μας μάτια. Η αντίσταση στο Γκεζί, ο θάνατος του Μπερκίν Ελβάν, οι εκλογές, οι οικονομικές εξελίξεις, το Κουρδιστάν, η Ροζάβα… Θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για όλα αυτά, αλλά και για το πώς εγκαθιδρύθηκε στη γειτονιά σας μια φασιστική δικτατορία.

Η Τουρκική Δημοκρατία διοικήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα με τους σχεδιασμούς κοσμικών Ιακωβίνων διανοούμενων και στρατιωτικών, επηρεασμένων από το φαινόμενο του Ατατούρκ και του κεμαλισμού, ιδρυτικών παραγόντων του κράτους. Συντήρησε τη συνέχειά της δημιουργώντας πάντοτε εχθρούς: θρησκευόμενους, Κούρδους, χριστιανικές μειονότητες, σοσιαλιστές, εχθρικά κράτη… Ο κεμαλισμός επιβάλλει την ομοιομορφία των πολιτών, ενώ ό,τι ξεφεύγει από αυτήν πρέπει να κατασταλεί και να εξαφανιστεί. Αρχικά μας έμαθαν ότι οι Κούρδοι πρέπει να εκτουρκιστούν, και έπειτα Αρμένιοι, Ρωμιοί, Λεβαντίνοι και Εβραίοι οδηγήθηκαν υπό το καθεστώς καταπίεσης και τυραννίας σε μετανάστευση. Ακόμα και οι μουσουλμάνοι δεν μπόρεσαν να βιώσουν τη θρησκεία τους, πέρα από τα όρια της κοσμικής αντίληψης του κεμαλισμού. Σοσιαλιστές, από τους ιδρυτές του κράτους, δολοφονήθηκαν με πνιγμό στη Μαύρη Θάλασσα.

Η περιληπτική αυτή ιστορική αναδρομή, αν και σύντομη, είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε το παρόν. Χωρίς αυτή τη γνώση είναι αδύνατον να καταλάβουμε πώς ο Ερντογάν και το κόμμα του, ΑΚΡ, ήρθαν στην εξουσία, και πώς μονοπωλεί στις εκλογές, έχοντας τόσο μεγάλη λαϊκή απήχηση. Το ΑΚΡ είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του λαού της Τουρκίας, ο οποίος είχε περιθωριοποιηθεί και αγνοηθεί για χρόνια. Το ΑΚΡ, τα πρώτα του χρόνια, έγινε το στήριγμα στον αγώνα για ελευθερία μιας καταπιεσμένης κοινωνίας. Φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, ακόμα και αναρχικοί είδαν αρχικά με καλό μάτι το ΑΚΡ, ως «άδειασμα» του κεμαλισμού. Απέναντι στον μιλιταριστικό και καταπιεστικό κεμαλισμό βρισκόταν η εξουσία του ΑΚΡ με το απελευθερωτικό της προσωπείο.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να συνειδητοποιήσουμε αυτή την πλάνη. Ο Ερντογάν, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, άρχισε να γίνεται πιο καταπιεστικός και να ερμηνεύει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Κάθε εκλογική του νίκη μάς έφερε αντιμέτωπους με έναν αδίστακτο μανιακό δικτάτορα. Η «δικαιοσύνη» μετατράπηκε περισσότερο σε προστατευτική ασπίδα της εξουσίας, έπειτα από το δημοψήφισμα για το σύνταγμα. Μέλη της Αδελφότητας του Φετχουλλάχ Γκιουλέν αρχικά τοποθετήθηκαν επικεφαλής των δικαστικών και έπειτα ανακηρύχθηκαν ως εχθροί. Έτσι ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών: Εθνικιστές κεμαλιστές συνελήφθησαν για την υπόθεση Εργκένεκον χωρίς νομικές διαδικασίες και αίτια, όπως παρομοίως συνελήφθησαν Κούρδοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων. 34 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Ρομπόσκι του τουρκικού Κουρδιστάν. Η Συρία, από φιλική χώρα, μετατράπηκε σε εχθρικό κράτος. Την καταπίεση που δέχονταν οι μουσουλμάνοι από τους κεμαλιστές, τώρα τη νοιώθουν οι κοσμικοί και οι άθεοι. Δημιουργήθηκε μια εξουσία που παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή των πολιτικών της αντιπάλων, με απαγορεύσεις στο αλκοόλ, τις εκτρώσεις και τη συγκατοίκηση ανθρώπων διαφορετικού φύλου.

Μια νυχτερινή επέμβαση στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ, η οποία αποσκοπούσε στο κόψιμο των εκεί δέντρων, μετατράπηκε σε εξέγερση, την οποία παρακολουθήσατε κι εσείς. Η εξέγερση αυτή ήταν στην ουσία μια εξωτερίκευση όλων όσων είχαν συσσωρευτεί. Κατά τη διάρκειά της νοιώσαμε πάνω μας όλη την ισχύ του φασισμού. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας, δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν, ενώ ακολούθησε ένα κυνηγητό όσων συμμετείχαν στην εξέγερση. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που έγιναν σε όλη την Τουρκία.

Επίσης ο Μπερκίν Ελβάν, ένα παιδί 14 ετών, χτυπήθηκε από δακρυγόνο, έχασε τη μάχη με τη ζωή, η οποία διάρκεσε εννέα μήνες. Ο θάνατος του Μπερκίν στην ουσία σκότωσε όλη μας την αθωότητα. Οδήγησε στο να ξεχειλίσει το μίσος μας προς την εξουσία. Ήμασταν στους δρόμους και η καταστολή ήταν πολύ βίαιη.

Ενώ εμείς τα βιώναμε όλα αυτά, η χώρα ήταν άνω κάτω από τις υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας. Διαπιστώσαμε ότι είχαν κλαπεί χρήματα, σε ποσά ασύλληπτα για το μυαλό μας. Γίναμε μάρτυρες της απαγόρευσης των youtube και twitter. Μάθαμε από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που έφτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα σχέδια και τις υποκινήσεις σε σχέση με τη Συρία και τη Ροζάβα. Ο φασισμός δρα πλέον απροκάλυπτα σε αυτή την περιοχή.

Πήγαμε στις εκλογές υπό τη σκιά του φασισμού και όπως ήταν αναμενόμενο νικητής βγήκε αυτός. Εξάλλου ως αναρχικοί μας είναι γνωστό ότι θα κερδίσουμε καταλαμβάνοντας τους δρόμους και όχι μέσω των εκλογών. Υπήρξαν κάποιοι που πίστεψαν ότι μπορούν να αντισταθούν στο ΑΚΡ μέσω των εκλογών, αλλά δεν υπολόγιζαν τις απατεωνιές του φασισμού. Έτσι είδαμε όλοι μας πώς κλάπηκαν τα ψηφοδέλτια σε Άγκυρα και Πόλη.

Σύντροφοι, το κείμενο αυτό δεν έχει κανένα σκοπό να σας απογοητεύσει, απλά θεωρήσαμε σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει. Εμείς θα παραμείνουμε στους δρόμους και τις πλατείες πολεμώντας να εξαλείψουμε την εξουσία. Διαλαλούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για λευτεριά, μέχρι να τη σβήσουμε [την εξουσία] από παντού. Γνωρίζουμε ότι η λύτρωση της τουρκικής κοινωνίας και όλου του κόσμου βρίσκεται στην αναρχική επανάσταση…

Ζήτω η κοινωνική αναρχική επανάσταση!

ΑΚΙ (Αναρχοκομουνιστική πρωτοβουλία) – Σμύρνη,
pnrdmr89@gmail.com