Ο καιρός της συγκομιδής

Σεπτέμβρη καλοτρυγητή
προσμένουν οι καρποί σου,
«εξέγερση!» φωνάζουνε
και λαμπαδιάζει η γη σου

Καταλήψεις διαρκείας σε πρυτανείες και σχολές ανά τη χώρα, μεγάλες και ζωντανές συνελεύσεις, επανοικειοποίηση των ερημωμένων, λόγω μέτρων, χώρων, τακτική, σταθερή και μαζική παρουσία στο δρόμο, αλλά και συγκρούσεις. Με αυτά τα χαρακτηριστικά ορθώθηκε και υπήρξε το φοιτητικό κίνημα από την αρχή του έτους ως το Πάσχα.

Ο αγώνας που διεξήχθη είχε ως αφορμή έναν ακόμη ευκαιριακό νόμο που ψηφίστηκε εν καιρώ πανδημίας, και υπό το άτυπο καθεστώς εκτάκτου αυτής, τον νόμο 4777/2021 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη). Ωστόσο δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε αυτόν – όπως και έγινε. Πρόκειται για ένα κίνημα που δεν παρέμεινε πιστό στην αφορμή του, μα απέδρασε, έθιξε και επηρέασε πληθώρα πεδίων της ζωής στον σηπτικό καπιταλιστικό κόσμο· της ζωής που όχι απλά υποτιμάται, μα κατασπαράζεται σε κάθε της έκφανση. Υγειονομικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό, πατριαρχία και καταστολή υπήρξαν κύρια πεδία ανάπτυξης του κινήματος που αποπειράθηκε και κάποτε κατάφερε να στήσει αναχώματα ενάντια στην επέλαση του ολοκληρωτισμού. Για παράδειγμα η αναβολή εφαρμογής μιας κομβικής πτυχής του νόμου: Εγκατάσταση καρτών εισόδου, καμερών, πανεπιστημιακής αστυνομίας, για δύο φορές: πρώτα με ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη πως η εγκατάσταση των παραπάνω θα ξεκινούσε στις 15 Απρίλη και αναβλήθηκε για το Σεπτέμβρη, κι έπειτα από τον Σεπτέμβρη για την άνοιξη του 2022, χάριν της απαιτητικής εκπαίδευσης της Ο.Π.Π.Ι…

Φυσικά, το επιτελικό κράτος δεν συνηθίζει να κάνει εκπτώσεις, συνηθίζει όμως να μεταμφιέζεται, βάζοντας πότε-πότε τα δημοκρατικά του άμφια. Νέο προϊόν καταστολής έρχεται να κοσμήσει τα πανεπιστήμια: Η Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας (Μ.Α.Π.) που χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), και η «δημοπρασία» για τις θέσεις ξεκινάει. Η Μ.Α.Π. αποτελεί εν μέρει επικουρικό σώμα καταστολής και κυρίως εποπτείας πλάι στους ήδη υπάρχοντες ρουφιάνους, τους φύλακες του «Κέντρου Ελέγχου και λήψης Σημάτων και Εικόνων». Επίσης, θα λειτουργεί ως μπράβος για τον πρύτανη –καθώς σε αυτόν υπάγεται και λογοδοτεί– και την Επιτροπή Ασφαλείας και Προστασίας των Α.Ε.Ι., η οποία έχει ανάλογες αρμοδιότητες με την Μ.Α.Π., όπως εξασφάλιση ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των ιδρυμάτων, και σχεδιασμός προγραμμάτων, σεμιναρίων κ.ά., για την ενημέρωση προσωπικού και φοιτητών με στόχο την «προληπτική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών». Η Μ.Α.Π. όμως διαθέτει μια ακόμη σημαντική αρμοδιότητα: την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, δίνοντας περαιτέρω χώρο στην εφαρμογή του νόμου Κ-Χ, στον οποίο άλλωστε οφείλει την ύπαρξή της. Τέλος έχει ανακοινωθεί πως η Μ.Α.Π. αναλαμβάνει την «τήρηση μητρώων όλων των μέσων, ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνολογικού εξοπλισμού εντός των Α.Ε.Ι.», δηλαδή το φακέλωμα κανονικοποιείται περισσότερο και οι βάσεις δεδομένων διογκώνονται. Εξάλλου, γίνεται ήδη εδώ και καιρό λόγος για τις προϋποθέσεις εισόδου στα πανεπιστήμια στο όνομα του εμβολίου, των μέτρων, της φοιτητικής ή μη ιδιότητας… τώρα υπάρχουν και οι ανάλογοι πορτιέρηδες.

Επιπλέον, από φέτος στο δυστοπικό παρόν, όπου ο νόμος έχει ήδη κάνει τα πρώτα τολμηρά του βήματα, μετράμε πολλές χιλιάδες μαθητών που αποκλείστηκαν όχι μόνο απ’ το «προνόμιο της γνώσης», αλλά και από μια ολόκληρη νέα ζωή, χάρη στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ταυτόχρονα, όσα άτομα πρόλαβαν να κερδίσουν μια θέση στο όλο και πιο αγοραίο πανεπιστήμιο, βάλλονται και διώκονται σε περίπτωση που προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδιο στην απονέκρωση, κάνοντας καταλήψεις, εκδηλώσεις ή ό,τι άλλο εκτός του προγράμματος σπουδών, ή ακόμη και σε περίπτωση που «καθυστερούν» να αποφοιτήσουν, ώστε να προλάβουν το αβέβαιο αύριο, με βάση το ν+ν/2.

Σήμερα, από το φοιτητικό φάσμα του αγώνα και πέρα απ’ αυτό, διεξάγονται δράσεις ενάντια στις πρόσφατες χαλκευμένες σκευωρίες του κράτους, ενώ το κίνημα προσπαθεί να ξεπεράσει το καλοκαιρινό μούδιασμα. Σκευωρίες παλιάς κοπής με προηγμένα μέσα. Συγκεκριμένα, ως απάντηση σε κατάληψη της πρυτανείας του Ε.Μ.Π. στις 13/11/2020, το κράτος στήνει ακόμη μία δικογραφία-παραλήρημα, καλώντας 14 συντρόφια για υποχρεωτική λήψη δείγματος DNA, ενώ τα αδιάσειστα στοιχεία της κλήτευσης αυτής έχουν γνωστοποιηθεί μέσω του κειμένου των διωκόμενων και άλλων πολλών συντροφικών κειμένων και δράσεων.

Εικόνα από το μέλλον μας η περίπτωση αυτή, αν καταφέρουν ποτέ οι κρατικοί και ακαδημαϊκοί εξουσιαστές, μέσα από την αγαστή συνεργασία τους, να φέρουν Μονάδες και Ομάδες μέσα στα πανεπιστήμια.

Ας πολλαπλασιαστούν, λοιπόν, οι δράσεις αλληλεγγύης και ας στήσουμε από νωρίς τα οδοφράγματα, αφήνοντας την εξουσία έξω και μακριά απ’ αυτά, βάζοντάς τη στο στόχαστρο της οργής μας. Ας ακονίσουμε τις συνειδήσεις μας και ας κόψουμε το νήμα της «προόδου». Ας πιάσουμε το νήμα της αντίστασης από ’κει που το αφήσαμε, και ας το τεντώσουμε στο άπειρο, ας το πλέξουμε θηλιά για το λαιμό της ηγεσίας. Ας μολύνουμε τον κόσμο της αποστείρωσης με τον ιό της εξέγερσης.

Οι συνθήκες ουρλιάζουν πως είν’ ώριμες, πως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Οι αφορμές είναι παντού γύρω μας. Οι καρποί της ελευθερίας είναι έτοιμοι. Ο καιρός της συγκομιδής έφτασε.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777
ΜΑΠΕΣ ΣΤΗ Μ.Α.Π. ΚΑΙ ΩΠΑ ΤΗΝ Ο.Π.Π.Ι.

ΑΛΛΗΛΕΓΓYΗ ΜΕ ΤΑ 14 ΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ Ε.Μ.Π
.

κρέσι