Οι καταστηματάρχες, οι φασίστες και η αγία κατανάλωση

«Με αυτό το περιστατικό όμως, που όλοι μας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο, αμαυρώνεται η εικόνα του ενετικού λιμανιού και γενικότερα του τουρισμού των Χανίων που παλεύουμε με νύχια και με δόντια να το ανεβάσουμε».

απόσπασμα δήλωσης του προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού, Σταύρου Μαρινάκη, Χανιώτικα Νέα, 04/04

«…ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φορείς για αποφυγή ενεργειών και συγκεντρώσεων στο κέντρο της πόλης κατά τις επίσημες ώρες λειτουργίας της εμπορικής αγοράς των Χανίων. Η τουριστική περίοδος και η δυσμενής οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της πόλης, δεν επιτρέπει κανενός είδους ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κώλυμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα και στην δημιουργία κακών εντυπώσεων στους επισκέπτες του τουρισμού».

απόσπασμα ανακοίνωσης του εμπορικού συλλόγου χανίων
flashnews.gr 25/5

Τι μας λένε λοιπόν εδώ τα όργανα εκπροσώπησης των εμπόρων-καταστηματαρχών των Χανίων; Το πρώτο απόσπασμα της δήλωσης του Μαρινάκη αφορά το περιστατικό όπου αντιφασίστες ξυλοφόρτωσαν τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής, και πέταξαν στη θάλασσα του παλιού λιμανιού τον ντόπιο φυρερίσκο της, Στέλιο Βλαμάκη (02/04). Αν διαβάσει κανείς ολόκληρη τη δήλωση δεν θα βρει ούτε μια λέξη για τους φασίστες, τις προκλήσεις και τις επιθέσεις σε μετανάστες που έκαναν λίγο πριν σταλούν στο νοσοκομείο. Δεν θα βρει ούτε μια λέξη για τους αντιφασίστες και τους λόγους που ξυλοφόρτωσαν τους νεοναζί. Και εννοείται πως δεν θα βρει ούτε μια λέξη για την άνοδο του φασισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Το μόνο που θα βρει είναι «τουρισμός”, «πλήγμα της εικόνας του παλιού λιμανιού», «ασφάλεια», «ανάγκη για αστυνόμευση» και φυσικά «πάταξη του παραεμπορίου». Ένα καθαρά πολιτικό γεγονός (σύγκρουση αντιφασιστών με φασίστες) παρουσιάζεται ως απολίτικο «δυσάρεστο περιστατικό». Κι όμως τίποτα στις δηλώσεις του Μαρινάκη δεν είναι απολίτικο. Είναι η υπεράσπιση της κερδοφορίας της τουριστικής, της ιδιοκτησίας, της ασφάλειας, της νομιμοφροσύνης. Είναι τα αποκλειστικά συμφέροντα του εμπορικού κόσμου, που όταν βέβαια βρουν συμπαραστάτες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνταχθούν και με «πολιτικές δυνάμεις». Παρεμπιπτόντως οι μπάτσοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στις ανάγκες του τουρισμού. Αύξηση περιπολιών, κάμερες στο παλιό λιμάνι, εκδίωξη επαιτών-μικροπωλητών κ.λπ.

Το δεύτερο απόσπασμα, της ανακοίνωσης του εμπορικού συλλόγου Χανίων αυτή τη φορά, αφορά την αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ενάντια σε σύναξη φασισταριών της χρυσής αυγής κάτω από τα γραφεία τους, στην Τζανακάκη (24/05). Ο δρόμος κλείστηκε από τους αντιφασίστες που είχαν απέναντί τους τους μπάτσους να προστατεύουν τους φασίστες. Ο δρόμος κλείστηκε για να απομονώσει κοινωνικά τους φασίστες, και μέσω της συγκέντρωσης να καταστήσει πρακτικά άκυρη την παρουσία των φασιστών. Εδώ βέβαια ο εμπορικός σύλλογος προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Πέρα από το ίδιο πνεύμα με αυτό του Μαρινάκη για αγιοποίηση της κατανάλωσης και του τουρισμού, ο εμπορικός σύλλογος κάνει και μαθήματα πολιτικής αφού «απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φορείς για αποφυγή ενεργειών και συγκεντρώσεων στο κέντρο της πόλης κατά τις επίσημες ώρες λειτουργίας της εμπορικής αγοράς». Μήπως να απαγορεύσουμε και τις διαδηλώσεις απ’ την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβρη; Δεν ξέρουμε βέβαια τι είναι χειρότερο, αφού η έκφραση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ταυτίζει φασίστες και αντιφασίστες, μια άκρως αντιδραστική δεξιά αντίληψη της θεωρίας των δύο άκρων που ουσιαστικά καταλήγει απροκάλυπτα να καλύπτει τους νεοναζί. Κι αυτό γιατί φανταζόμαστε ότι αν οι χρυσαυγίτες έκαναν τις μαλακίες τους ανενόχλητοι και με ανοιχτό τον δρόμο, ο εμπορικός σύλλογος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα – αφού η κατανάλωση θα κυλούσε απρόσκοπτα. Άρα το συμπέρασμα μάλλον είναι ότι φταίνε οι αντιφασίστες που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους χρυσαυγίτες κλείνοντας τον δρόμο. Μα βέβαια δεν είδαμε να τους πειράζει που άνοιξαν γραφεία οι χρυσαυγίτες σε κεντρικό εμπορικό δρόμο. Ούτε μάλλον έβγαλαν καμία ανακοίνωση για τον ρόλο τους ή τις επιθέσεις που έχουν κάνει.

Και δεν είναι τα μόνα περιστατικά. Με ανάλογο σκεπτικό ο σύλλογος καταστηματαρχών δημοτικής αγοράς (με πρόεδρο τον κρεοπώλη Τραχαλάκη) όπου γίνονταν το καλοκαίρι του 2011 οι συνελεύσεις των πλατειών, είχε ζητήσει να απομακρυνθεί αρχικά το συσσίτιο προς τους άπορους της πόλης που γινόταν καθημερινά, το ξήλωμα αντίσκηνων και πανό, υποκρύπτοντας το αίτημα να πάει αλλού η συνέλευση. Κι αυτά γιατί χαλάει η εικόνα της πόλης και διώχνονται οι καταναλωτές. Ενώ όλοι μαζί (εμπορικός σύλλογος, σύλλογος καταστηματαρχών δημοτικής αγοράς και ΕΒΕΧ) επανειλημμένα επιτίθενται στην κοινωνική κουζίνα για την εκδίωξή της από τον εμπορικός δρόμο της Τσουδερών (βλ. κατάπτυστη ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, flashnews.gr 07/12/12).

Όλη η σαπίλα και η αντίδραση εκφρασμένη σε λίγες λέξεις. Τουρισμός, κατανάλωση, τάξη και ασφάλεια, κέρδη, νομιμοφροσύνη, ιδιοκτησία. Και κατά τ’ άλλα δεν πα’ να καίγεται ο κόσμος!

βλάσσης