Όταν η Αλληλεγγύη γίνεται έμπρακτη…

Για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου (Κρήτης) έχουμε ξαναδημοσιεύσει στην «Άπατρις» πληροφορίες (καθώς και κείμενο των συντελεστών του), με στόχο την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τη λειτουργία του αλλά και τη διάδοση του πνεύματος της αλληλεγγύης στην πράξη. Δεν χρειάζεται να κάνουμε άλλα σχόλια, το έργο των ανθρώπων του (υγειονομικών και εθελοντών) μιλάει από μόνο του… εδώ απλώς παραθέτουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες όπως τις αντλήσαμε από τον ιστότοπό του (http://www.koinoniaher.gr/).

Aνακοίνωση λειτουργίας

Ο Σύλλογος «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου» έχει δημιουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου (Κ.Ι.Α.), με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μόνο σε ανασφάλιστους-άπορους κατοίκους του Δήμου.

Η στελέχωση και η υποστήριξη του Κ.Ι.Α., με γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, γραμματείς, τεχνικούς, εργάτες και άλλο προσωπικό γενικών υποστηρικτικών καθηκόντων, γίνεται αποκλειστικά με εθελοντές μέλη ή φίλους του Δικτύου, στηριζόμενες μόνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, χωρίς καμία οικονομική, πολιτική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση, κατεύθυνση, εποπτεία ή υστεροβουλία. Έχουν δημιουργηθεί Ομάδες Εργασίας από όλους τους προαναφερόμενους, οι οποίες οργανώνουν όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία ενός ιατρείου και ενός φαρμακείου, από μηδενική βάση, με μόνο κοινωνικούς όρους.

Στο Κ.Ι.Α. αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος-άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με τη Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος.

Το Κ.Ι.Α. στεγάζεται σε χώρους που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα παλιά του κτήρια, στη Λεωφόρο Κνωσού. Το Κ.Ι.Α. μπορεί να δεχθεί άπορους ανασφάλιστους κατοίκους του Δήμου μόνο με ραντεβού στα παρακάτω ιατρεία:

  •  Παθολογικό, Γενικής Ιατρικής
  •  Παιδιατρικό
  •  Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (Ψυχίατροι και Ψυχολόγοι)
  •  Γυναικολογικό
  •  Οδοντιατρείο για ενήλικες
  •  Παιδοδοντικό
  •  Οφθαλμολογικό 

Στις ώρες λειτουργίας των ιατρείων λειτουργεί ταυτόχρονα και φαρμακείο, το οποίο παρέχει δωρεάν τα αναγκαία φάρμακα. Τα ραντεβού κλείνονται τις ώρες λειτουργίας του Ιατρείου, καθώς και καθημερινά 10.00-12.00 το πρωί, στο τηλέφωνο 281 300 8525.

Το Κ.Ι.Α. υποστηρίζεται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των οποίων είναι εθελοντές του Δικτύου και εξετάζουν δωρεάν στα ιατρεία τους μόνο τους ασθενείς που παραπέμπουν οι γιατροί του Κ.Ι.Α.

Για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω, γίνεται έκκληση προς όλους τους Ηρακλειώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου) να υποστηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή.

Γιατί να συμβάλλει κανείς;

Για να διασώσει ο ίδιος την αξιοπρέπειά του, να διδάξει ήθος και αλληλεγγύη, και να σταθεί όρθιος και περήφανος απέναντι στα παιδιά του και τα παιδιά όλου του κόσμου, σ’ αυτούς τους σκυφτούς καιρούς και ανθρώπους.

Οι άνθρωποι του Δικτύου (μέλη, φίλοι και εθελοντές), είναι δίπλα σας για να συντρέξουν όποιον συνάνθρωπο έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Εσείς, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, είναι ζωτικής σημασίας να αγκαλιάσετε και να κάνετε δική σας υπόθεση την προσπάθεια αυτή, αλλιώς δεν θα υπάρξει. Είναι καιρός να μετρηθούμε με τα ψέματα και να βγούμε αληθινοί.

Πρόγραμμα λειτουργίας:

Παθολογίας / Γενικής Ιατρικής Υποστήριξης: Τρίτη & Τετάρτη, 18:00 – 21:00
Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης: Παρασκευή, 18:00 – 21:00
Παιδιατρικής Υποστήριξης: Σαββάτο, 10:00 – 13:00
Οδοντιατρικής Υποστήριξης για ενήλικες: Τετάρτη, 18:00 – 20:00
Οδοντιατρικής Υποστήριξης για παιδιά: κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα, 09:30 – 11:30
Γυναικολογικής Υποστήριξης: κάθε δεύτερη Παρασκευή του μήνα, 18:00 – 21:00
Οφθαλμολογικής Υποστήριξης: κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα, 10:00 – 12:00

Τα ιατρεία στελεχώνονται από γιατρό, νοσηλεύτρια /-τή, κοινωνική /-ό λειτουργό, γραμματέα και φαρμακοποιό.

Για ραντεβού:

τηλ.: 2813 008 525, καθημερινά 10:00 – 12:00
και στις ώρες λειτουργίας των ιατρείων

Πληροφορίες:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813 – 008525 (καθημερινά 10:00-12:00 κι επιπλέον κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 18:00-21:00 και κάθε Σάββατο 10:00-13:00)

E-mail: info@koinoniaher.gr

Διεύθυνση: Κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης (Πτέρυγα Μ), Λεωφόρος Κνωσού

Website: http://www.koinoniaher.gr/

Αριθμός Λογαριασμού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης : 
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
DE 1121862-5 και IBAN GR81 0870 0970 0000 0001 1218 625