Όταν κάποιος ακούει τη λέξη καταστολή

Όταν κάποιος ακούει τη λέξη καταστολή, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι ματάδες. Όμως το κράτος έχει και άλλους τρόπους να επιφέρει τη καταστολή. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους καθηγητές του φυσικού Κρήτης, οι οποίοι, όσον αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ανέκαθεν παίζανε ρόλο δικαστή-καταστολέα (κόβουν εξεταστικές, μπλοκάρουν από μεταπτυχιακά, στοχοποιούν και τρομοκρατούν). Όμως η απόφασή τους να προχωρήσουν σε πειθαρχική (και ποινική) δίωξη σε 12 φοιτητές ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: ο σύλλογος φοιτητών του φυσικού είχε πάρει και αυτός μέρος στις κινητοποιήσεις κατά του νόμου Διαμαντοπούλου με 4 (!) μέρες κατάληψη. Οι καθηγητές, ως συνήθως, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες σχολές, δεν δέχτηκαν να δώσουν τα μαθήματα που είχαν χαθεί. Έπειτα από επανειλημμένες (και αποτυχημένες) προσπάθειες από τη μεριά των φοιτητών για συνεννόηση με τους καθηγητές, το Δ.Σ. πήρε απόφαση για αποκλεισμό της αίθουσας όπου θα γινόταν η Γ.Σ.Τ. με θέμα την εξεταστική, μέχρι να αποφασίσουν να μας δώσουν την εξεταστική. Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση με μέσο όρο 200 άτομα ανά πάσα στιγμή και διήρκεσε  13 ώρες. Παρόντες ήταν φοιτητές του φυσικού και άλλων σχολών, όπως και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Και τις 13 ώρες οι καθηγητές ήταν ελεύθεροι να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα, όμως πήγαιναν τουαλέτα με συνοδεία, λόγω φόβου για κλήση στην αστυνομία. Ίσα ίσα που από ένα σημείο και μετά μπήκε ένας άκυρος καθηγητής από το παράθυρο και όταν τους είπαμε να τους πάμε φαγητό, μας ανακοίνωσαν ότι κάνουν απεργία πείνας! Μετά από ένα σημείο άρχισε να μαζεύεται κόσμος ο οποίος υποστήριζε ότι η κινητοποίηση έχει χάσει την αρχική της σημασία (και πλέον αφορούσε το αν θα μπουν οι μπάτσοι στο πανεπιστήμιο) με αποτέλεσμα να λήξει στη μία το βράδυ με ήττα των φοιτητών.

Από την επόμενη μέρα άρχισε η αντεπίθεση. Συγκεκριμένα 12 φοιτητές (οι 7 ήταν τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν παρόντα) καλέστηκαν σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση με πολύ γενικές κατηγορίες, και τέσσερις με την επιπλέον κατηγορία άσκησης βίας! Να σημειωθεί ότι στους κατηγορούμενους υπήρχαν δύο πασπίτες και ένας δαπίτης (μέλη του ΔΣ), και ότι οι προβλεπόμενες ποινές είναι από άρση εξαμήνου, μέχρι και διαγραφή. Ο σύλλογος φοιτητών αποφάσισε ότι κανένας δεν θα έπρεπε να καταθέσει ατομικά. Ταυτόχρονα, διενεργήθηκε έρευνα από πταισματοδίκη (μάλλον από μήνυση χωρίς να είναι όμως αποδεδειγμένο).  Εν τέλει η ΕΔΕ έβγαλε ένα πόρισμα το οποίο όμως δεν μας γνωστοποιήθηκε για έναν χρόνο.

Φτάνουμε στο σήμερα. Οι 12 φοιτητές κλήθηκαν σε απολογία επί της Κοσμητείας με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο ήταν ασαφές για τους 11, και απαλλακτικό για τον δαπίτη. Αυτή τη φορά αποφάσισε να εμπλακεί και ο ΣΥΡΙΖΑ… Την ημέρα που είχε οριστεί η συνεδρίαση ορίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας (χωρίς σπάσιμο) από φορείς της κοινωνίας, με αποτέλεσμα (καλώς ή κακώς) να μη γίνει η συνεδρίαση με τη ψευδή πρόφαση «δυσκολία πρόσβασης στην αίθουσα». Υπήρξε και δεύτερη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη σύγκλητο στο Ρέθυμνο, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα πέρα από το να φανεί στις κάμερες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, ούτε έχει οριστεί ημερομηνία για μια νέα συνεδρίαση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι καθηγητές φοβήθηκαν και θα σταματήσουν.

Φοιτητής Φυσικού Κρήτης