Σχετικά με τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ τον Γενάρη

Την Τρίτη 11 Γενάρη πραγματοποιείται παρέμβαση εναντίον του καθηγητή Δράκου μέσα σε αμφιθέατρο στη σχολή της ΑΣΟΕΕ. Εκεί, ο καθηγητής χτυπιέται και επικοινωνούνται οι λόγοι: κατηγορίες για τοκογλυφία και παιδεραστία. Ταυτόχρονα γράφονται σχετικά συνθήματα.

Τα παραπάνω γίνονται γνωστά μέρες αργότερα από αναρχικούς/αναρχικές που αναλαμβάνουν την ευθύνη της παρέμβασης. Στο ενδιάμεσο, τα μμε και οι παράγοντες που βάλανε τον Δράκο στη θέση αυτή στήνουν το κλασικό αφήγημα. Ανομία – «γνωστοί-άγνωστοι» – πανεπιστήμια έρχονται να κουκουλώσουν και να ξεπλύνουν την ίδια τη φύση της υπόθεσης. Το νόημα της υπόθεσης ανοίγει σιγά-σιγά και διαφαίνεται τι πραγματικά συμβαίνει.

Στη συνέχεια καλείται στην ΑΣΟΕΕ συγκέντρωση όσον αφορά τη συγκάλυψη από τους υπεύθυνους της ΑΣΟΕΕ, καθώς γνώριζαν για όλες τις ποινικές υποθέσεις του καθηγητή. Αργότερα κάποια άτομα ξεκινούν μία κίνηση καταστροφής μίας επιπλέον περίφραξης μέσα στη σχολή. Ουσιαστικά, ανοίγει τρύπα σε μία γυψοσανίδα, που έκλεινε την πρόσβαση σε κάποια σημεία στον 2ο όροφο, η οποία τοποθετήθηκε το διάστημα των Χριστουγέννων, όταν η σχολή ήταν κλειστή.

Η κίνηση της αστυνομίας ήταν να εισβάλει στη σχολή. Οπκίτες με συνοδεία ασφαλιτών-καμεραμέν εισβάλουν και συλλαμβάνουν τα άτομα που κάναν τις εργασίες. Φυσικά, δημοσιεύονται και τα ανάλογα βίντεο των «μάχιμων» ομάδων των μπάτσων, που μπαίνουν σε σχολές με διάταξη και τα χέρια πάνω από τα όπλα τους.

Όλα τα παραπάνω γίνονται στον απόηχο των απανωτών εισβολών των μπάτσων στο ΑΠΘ. Αρχικά για να εκκενώσουν την κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό, και μετέπειτα για να εκκενώσουν νέο στέκι, που ανοίχτηκε πίσω από το Χημικό του Α.Π.Θ. ως απάντηση στην εκκένωση (βλέπε σχετικά στο ίδιο φύλλο: https://apatris.info/oi-katalipseis-einai-anthi-ton-syneidis/).

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πολεμική. Η πανεπιστημιακή αστυνομία εκπαιδεύεται ήδη. Οι διαφόρων ειδών αστοί χορηγούν τουρνικέ, και όλα τα αποβράσματα στην Καθημερινή τρίβουν τα χέρια τους.

Τις επόμενες μέρες στην ΑΣΟΕΕ ξετυλίγεται ένα ακόμη μικρό κομμάτι αντίστασης. Οι φοιτητές/τριες και αγωνιστές/τριες καλούν στη σχολή τους ενάντια στην εισβολή των μπάτσων, διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης· καλούνται μικροφωνικές, πραγματοποιούνται συγκρούσεις στην Πατησίων, μπροστά από τη σχολή. Υπενθυμίζεται στο κράτος, τους πρυτάνεις, τους δημοσιογράφους ότι όταν το κίνημα συσπειρώνεται μπορεί να απαντήσει δυναμικά και να κρατήσει ζωντανό ένα ακόμη καραούλι.

Ο πόλεμος σε κράτος και κεφάλαιο γίνεται με αμείωτη ένταση. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε ζητήματα και καταστάσεις που άλλοτε θεωρούνταν δεδομένα. Να βάλουμε αναχώματα στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που μας επιβάλλεται με κάθε μέσο και πρόσχημα. Να αντισταθούμε στο μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης.

Τέλος, για την υπόθεση του καθηγητή Δράκου σχετικά με τη διαπλοκή του με τους αστούς, τη δεξιά, τους υψηλά ιστάμενους στην ΑΣΟΕΕ δεν είναι κάτι που πρέπει να προξενεί εντύπωση. Η καριέρα αυτών των καθαρμάτων περνά από όλα τα στάδια αηδίας, σαπίλας και εκμετάλλευσης του καπιταλιστικού κόσμου που ζούμε. Με τα λόγια των ατόμων που κάναν την παρέμβαση: «Η υπόθεση του Α. Δράκου δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Ούτε είναι θέμα ανικανότητας ή αδιαφορίας των εμπλεκόμενων, αλλά έτσι λειτουργεί διαχρονικά το σύστημα και τα παρακλάδια του. Τέτοια υποκείμενα υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητά μας σε διάφορες μορφές, υποκείμενα που εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που τους δίνεται, καταπιέζουν ζωές άλλων, προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές τους επιθυμίες, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ποτέ δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με οποιαδήποτε συνέπεια. Επιλέξαμε να “σπάσουμε” αυτή την ψευδαίσθηση υπενθυμίζοντας στους εκμεταλλευτές μας ότι καμία θέση και κανένα κοινωνικό στάτους δεν σε καθιστά άτρωτο. Αρνούμαστε την υποδούλωση και χτίζουμε εμπόδια στην εφαρμογή της κανονικότητας που θέλουν να μας επιβάλουν».

κρσ