Σκουριές Χαλκιδικής: Κατασκευάζοντας έναν εμφύλιο

Σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθεί η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τα σωματεία των εργαζομένων της από τότε που εκλέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή 5 Απρίλη ανακοινώθηκε η αντισυγκέντρωσή τους στο ίδιο σημείο που είχαν καλέσει σε πορεία οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού, αδιαφορώντας για τυχόν ένταση που θα δημιουργούνταν – ή επιδιώκοντάς την. Τις προηγούμενες δυο φορές καταλάμβαναν τον χώρο της προσυγκέντρωσης, το Χοντρό Δέντρο, ενώ η αστυνομία απέκλειε τους διαδηλωτές μερικά χιλιόμετρα μακριά ώστε να μην γίνει η πορεία. Αυτή τη φορά η προσυγκέντρωση των επιτροπών αγώνα και των αντιδρώντων στην «επένδυση» ξεκίνησε νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την πορεία τους, και από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στο προ-ανακοινωμένο σημείο. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην εταιρεία, τα σωματεία και τα ΜΑΤ, που οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους σε αγαστή συνεργασία.

Η προσυγκέντρωση των επιτροπών κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ (έφτασαν 11 κλούβες, ακολουθούμενες από εργαζόμενους της εταιρείας) και οι 150 προσυγκεντρωμένοι αποκόπηκαν από τους περίπου 1000 συνολικά διαμαρτυρόμενους κατοίκους και αλληλέγγυους, που δεν αφέθηκαν να ενωθούν και να πραγματοποιήσουν την πορεία τους.

Φαίνεται πως η αστυνομία μπόρεσε πιο εύκολα να αντιμετωπίσει δυναμικά τους… «κουκουλοφόρους με τις μολότωφ», όπως ανέφεραν τα κανάλια (για να συμπληρώσουν το παζλ της βίας με την παραπληροφόρηση), παρά τους -αρχικά 50 περίπου- μεταλλωρύχους!
Εφόρμησαν μαζί οι μεν από το λόφο, τα δε ΜΑΤ από κάτω, διώχνοντας τους διαμαρτυρόμενους από το σημείο εν μέσω πετροβολισμών. Οι… εργάτες («Εργατιά-εργατιά, ενωμένοι σαν γροθιά», φώναζαν πλάι στους αστυνομικούς) αφέθηκαν να χτυπήσουν τρεις γυναίκες πετώντας τες κάτω με κλωτσιές, ενώ από το πλάι οι… ειρηνοποιές δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν όσους είχαν απομονώσει στον λόφο. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά από μάρμαρο που έφαγε στο κεφάλι.
Πολύ θα την βόλευε την Eldorado Gold η δημιουργία ενός «ανεξάρτητου κρατιδίου» στα όρια της Β.Α Χαλκιδικής και κατά τα πρότυπα του ψευδοκράτους της «Βόρειας Κύπρου». Και ίσως για αυτό να φτάσαμε μια ανάσα πριν από εικόνες που είδαμε τον Αύγουστο του 1996, στην νεκρή ζώνη στην Δερύνεια.

Έχοντας συμμάχους την ΕΛ.ΑΣ. και τα ελληνικά κανάλια (είναι αξιοσημείωτο
ότι το κανάλι του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή ήταν πιο μετριοπαθές από τον ΑΝΤ1, που ξεπέρασε σε μίσος και προπαγάνδα ακόμα και τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας) η αντισυγκέντρωση εξελίχθηκε σε μια επίδειξη των στόχων της εταιρείας.

Οι μεταλλωρύχοι, με τα μπουφάν της εταιρείας –ίσως για να δείξουν ότι λειτουργούν σαν στρατός και κάτω από εντολές– και με την καντίνα της εταιρείας να κερνάει καφέδες και σάντουιτς, εξαπέλυσαν επιθέσεις με καδρόνια και πέτρες εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, έχοντας μπροστά τους τις πλάτες των ΜΑΤ που είχαν πρόσωπο σε αυτούς που είχαν προαναγγείλει τη συγκέντρωση.

Ακόμα κι όταν οι μεταλλωρύχοι προσπερνούσαν από τα πλάγια τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., η προσήλωση των ΜΑΤ εξακολουθούσε να στοχεύει στους κατοίκους.

Έχουν γραφτεί ήδη πολλά και έχουν δημοσιευθεί αρκετά βίντεο και φωτογραφίες για να μπορεί να καταλάβει και ο πλέον ανενημέρωτος τι ακριβώς έγινε την Κυριακή 5 Απρίλη στις Σκουριές. Ο υπουργός προστασίας της κυριαρχίας Γ. Πανούσης είναι ίσως ο μόνος που δεν φρόντισε να ενημερωθεί. Η διαπίστωση ότι: «εκεί θα έχουμε νεκρούς» δεν απενοχοποιεί κανέναν.

Η συνέργεια σε ένα έγκλημα που διαρκεί 30 χρόνια στην περιοχή και αφορά τον διχασμό της κοινωνίας, διχασμό που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έναν εμφύλιο χωρίς εισαγωγικά, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την μετάθεση ευθυνών, την παραπληροφόρηση, την άγνοια, την ιδεοληψία.
Η επίκληση των εργαζομένων στο δικαίωμα στην εργασία δεν μπορεί να λειτουργεί σαν άλλοθι για να επιτίθενται με καδρόνια και πέτρες, ούτε για να τρομοκρατούν με απειλές που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο και προκαλούν ανατριχίλα.

Αν χίλιες θέσεις εργασίας προκαλούν τόσο μίσος, ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπων που έχασαν τα πάντα για το χατήρι αυτών που στηρίζουν τους χίλιους τι θα έπρεπε να κάνουν;

Η κατασκευή εικόνων και το μοντάζ από πλευράς τηλεοπτικών σταθμών αποτελεί πρόκληση και υποδαυλίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες των σύγχρονων δούλων-εργατών της εταιρίας εναντίον όλων όσων παλεύουν για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους.

Εκτός αν υποταχθούμε στα σχέδια της Eldorado και αποφασίσουμε ότι στην Β.Α. Χαλκιδική θα υπάρχει «ψευδοκράτος Eldorado» με νεκρή ζώνη ανάμεσα στα χωριά που αντιδρούν και τα Μαντεμοχώρια να έχουν αυτονομία, με τη δική τους σημαία και τα περίστροφα να είναι έτοιμα να πυροβολήσουν όποιον ιερόσυλο θέλει να σκαρφαλώσει στον ιστό και να κατεβάσει την σημαία της Eldorado ή της Ελληνικός Χρυσός.

Αναδημοσιευτής

*Το παραπάνω διασκευασμένο κείμενο περιέχει εκτενή αποσπάσματα κειμένων της Νέλλης Ψαρρού: «Σκουριές: πώς εταιρεία και αστυνομία στήνουν εμφύλιο στην περιοχή», και του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων http://antigoldgr.org/