Στη φυλακή Ισραηλινή αντιρρησίας συνείδησης

«Αρνούμαι να συμμετάσχω στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η χώρα μου. Η βία δεν θα φέρει κανενός είδους λύση. Δεν θα συμμετάσχω στη βία, κι ας γίνει ό,τι είναι να γίνει».

~Omer Goldman, Ισραηλινή αντιρρησίας συνείδησης, 19 ετών

Το όνομά της είναι Omer Goldman, είναι 22 χρόνων (ο αύξων αριθμός της στον στρατό είναι 5398532). Είναι μια Shministim, ή Αντιρρησίας συνείδησης, στο Ισραήλ… Αρνήθηκε να καταταγεί στον ισραηλινό στρατό, και γι’ αυτό είναι συχνά κλειδωμένη σε μια στρατιωτική φυλακή.

Ο πατέρας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε γονιός. Διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ, και εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της ασφάλειας στο Ισραήλ. Ο δικαστής ο οποίος έκρινε την υπόθεσή της, προσπάθησε να την πείσει να εγκαταλείψει την επιλογή της ”asternersi ” (αντιρρησίας συνείδησης αντί της στρατιωτικής θητείας) λέγοντάς της «ίσως στα σημεία ελέγχου μπορείτε να δώσετε καραμέλες στα παιδιά της Παλαιστίνης» (χωρίς ειρωνεία). Η Ομέρ απάντησε: «Τι προσφέρει μια καραμέλα αν αυτά τα παιδιά υπάρχουν παράνομα»; Αυτή η απάντηση της κόστισε 21 ημέρες στη φυλακή… «Σεβασμός πλήρης για τέτοια νιάτα και αλληλεγγύη»!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του στρατού, το 25% των ανδρών και το 43% των γυναικών αρνούνται να καταταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις. Η άρνηση στράτευσης δεν είναι καινούριο φαινόμενο στο Ισραήλ. Η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε το 1954, όταν ο δικηγόρος Αμνόν Ζιχρόνι δήλωσε «αρνητής συνείδησης ως φιλειρηνιστής».

Νοέμβριος 20, 2012

Ο εκπρόσωπος της Gush Shalom, Άνταμ Κέλερ, δήλωσε σε δελτίο τύπου χτες, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, ότι ο Νάταν Μπλανκ, ένας 19χρονος Ισραηλινός από την παλιά Χάιφα, θα εμφανιστεί στο στρατολογικό γραφείο, θα ενημερώσει τους αξιωματικούς εκεί για την άρνησή του να υπηρετήσει στις ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής, και κατά πάσα πιθανότητα θα σταλεί απευθείας στη στρατιωτική φυλακή.

Δήλωσε επίσης ότι η πράξη της συνειδητής άρνησης συνδέεται απευθείας με την τρέχουσα κατάσταση και τις ενέργειες του στρατού στη Γάζα. Πήρε αυτήν την απόφαση ακόμα και πριν ακούσει τα τρομερά νέα, για τις πέντε γυναίκες και τα τέσσερα παιδιά που σκοτώθηκαν σήμερα από μία και μόνη βόμβα της ισραηλινής Αεροπορίας.

«Άρχισα να σκέφτομαι να αρνηθώ να καταταγώ στον ισραηλινό Στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Χυτό Μολύβι» το 2008. Το κύμα επιθετικού μιλιταρισμού που σάρωσε τη χώρα τότε, οι εκφράσεις αμοιβαίου μίσους και τα κενά λόγια για ξεριζωμό της τρομοκρατίας και δημιουργία αποτρεπτικού παράγοντα, ήταν αυτά που προκάλεσαν κατά κύριο λόγο την άρνησή μου», δήλωσε ο Μπλανκ.

Ο Μπλανκ είπε επίσης «σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια γεμάτα τρομοκρατία, χωρίς πολιτική διαδικασία [προς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις], και χωρίς ησυχία στη Γάζα και το Σντερότ, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως αυτή του προκατόχου του Ολμέρτ, δεν ενδιαφέρεται να βρει μια λύση στην υπάρχουσα κατάσταση, αλλά μάλλον να τη διατηρήσει. Από τη δική τους οπτική γωνία, δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να ξεκινήσουν μια επιχείρηση «Χυτό Μολύβι 2» (και μετά 3,4,5 και 6) κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια: θα μιλήσουμε για αποτροπή, θα σκοτώσουμε κάποιον τρομοκράτη, θα χάσουμε κάποιους αμάχους και στις δύο πλευρές, και θα ετοιμάσουμε το έδαφος για μια νέα γενιά γεμάτη μίσος και στις δύο πλευρές».

Ο Μπλανκ προχώρησε λέγοντας: «Ως εκπρόσωποι του λαού, μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν καθήκον να παρουσιάσουν το όραμά τους για το μέλλον της χώρας, και μπορούν να συνεχίσουν αυτόν τον αιματηρό κύκλο, χωρίς τερματισμό στον ορίζοντα. Αλλά εμείς, ως πολίτες και ανθρώπινα όντα, έχουμε ένα καθήκον να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το κυνικό παιχνίδι. Γι’ αυτό αποφάσισα να αρνηθώ να οδηγηθώ στον ισραηλινό Στρατό την ημερομηνία κατάταξής μου», 19 Νοεμβρίου 2012.

* Η Ομέρ Γκόλντμαν φυλακίστηκε πρώτη φορά από τις 22 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου το 2008 (18 μέρες) και από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 24 Οκτωβρίου 2008 (12 μέρες), όταν ήταν 19 ετών .

Πηγή: PNN