Στην εργοδοτική αυθαιρεσία; «Δεν είμαστε και χθεσινοί!»

Η γνωστή αλυσίδα στο εμπόριο MEDIAMARKT ανακοίνωσε την απόφασή της να ανοίξει πανελλαδικά τα καταστήματά της το Σάββατο 2/1/2016, ημέρα που εδώ και δεκαετίες τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, στα «μουλωχτά», μέσα από το site της και μέσα από μαζικά ηλεκτρονικά/τηλεφωνικά μηνύματα στο πελατολόγιό της μόλις 2 μέρες πριν, την παραμονή της πρωτοχρονιάς! Επιπλέον, ανάγκασε το σύνολο των συναδέλφων να εργαστούν για 5 ώρες ανεξαρτήτως τι σύμβαση έχει κάθε εργαζόμενος.

Είναι σαφές ότι η MEDIAMARKT μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή αυθαιρεσία της, λειτουργεί ως λαγός και για τους υπόλοιπους μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου.

Άραγε οι υπεύθυνοι μηχανισμοί για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας γιατί δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες; Άραγε περιμένουν ακόμα κάποια «επώνυμη καταγγελία»; Άραγε πως θα δικαιολογήσουν τις αποδείξεις αγοράς που κόπηκαν στις 2/1; Άραγε τι μισθοδοσία και τι ασφαλιστική εισφορά θα καταθέσει η εργοδοσία για τις 2/1; Είμαστε βέβαιοι ότι για μια τόσο γενναία πρωτοβουλία θα έχουν ήδη βρει και τα κατάλληλα «παραθυράκια»…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με μια χυδαία καταναλωτική καμπάνια υπό τον τίτλο «Σε 100” θα τα σηκώσεις όλα!», η MEDIA MARKT πειραματίζεται στην ελληνική αγορά με made in America events, τύπου Black Friday που υποτιμούν την νοημοσύνη όλων μας. Μέχρι τις 10/1, η γερμανική πολυεθνική μας προτείνει να κρατήσουμε τις αποδείξεις από τις ηλεκτρονικές ή φυσικές αγορές μας (προτάσσοντας μάλλον την περίφημη «φορολογική συνείδηση των πολιτών» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη θέρμη…) ώστε να μπούμε όλοι σε μια κλήρωση. Ο «Υπερτυχερός» θα ‘χει την τιμή να τρέξει (σαν το πρόβατο) μόνος του στο κατάστημά της στο Μαρούσι και στα 100 δευτερόλεπτα που διαθέτει, ό,τι βάλει στο καροτσάκι του, γίνεται δικό του. Το 100αρι της ξεφτίλας δηλαδή, πασπαλισμένο με τεράστιες δόσεις διαφημιστικής χυδαιότητας και εργασιακής καφρίλας.

Ως εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους events και καμπάνιες προωθούν και καλλιεργούν το καταναλωτικό θράσος και την ανθρωποφαγία των πελατών απέναντι στους συναδέλφους μας στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που λούζονται καθημερινά τις χυδαίες και απαξιωτικές συμπεριφορές των πελατών οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά από τους εργοδότες μέσα από τέτοιου είδους διαφημιστικές καμπάνιες. Καμπάνιες στις οποίες γίνεσαι βασιλιάς και μάγκας καταναλώνοντας, ενώ φροντίζουν να ξεχάσεις με τι όρους δουλεύεις και ζεις. Και βέβαια, επειδή δεν θέλουμε κανένα αφεντικό να παίζει ούτε με τη νοημοσύνη μας ούτε και με τα εργασιακά μας δικαιώματα, προτείνουμε σε όλους/όλες να απέχουν από τέτοιου είδους events και να μην γίνουν συνένοχοι σ’ αυτά.

Να αντισταθούμε συλλογικά και να μπλοκάρουμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ελαστικά ωράρια, τις περίφημες «Λευκές Νύχτες», την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία που επιβάλλει όρους λάστιχο στη ζωή και την εργασία μας.

Εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου
orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.gr